USA: 17-40L za 680$ czy 17-55 2.8 za 999$

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tomeelee

USA: 17-40L za 680$ czy 17-55 2.8 za 999$

Witam!

Wiem że temat był wałkowany po 100 razy ale mam duży problem...
    Szczęśliwym trafem firma wysyła mnie na kilka dni do USA (Las Vegas :-))), więc nie mogę się oprzeć pokusie kupna tam obiektywu (przy aktualnej cenie $ to już naprawdę niezłe pieniądze).

Posprawdzałem ceny i w grę wchodzą wyżej wymienione - obiektyw ma być dla mnie uniwersalnym na różne okazje, zaznaczę tu: NIE zajmuje się zdjęciami zawodowo, totalna amatorka: najczęściej wykonuje zdjęcia na różnego rodzaju imprezach rodzinnych + drobne wyjazdy + wakacje + wszystkie dzieci rozsiane po rodzinie + żona (ładny portret z rozmytym bokehem). Nie wgłębiam się w szczegóły techniczne zdjęć (aberacje, winietowania i inne) - interesuje mnie plastyka, ostrość, ogólnie pojeta "ładność" zdjęcia.

Posiadam 350D + sigmę 18-200 która jak na początek z lustrzanką (2 lata temu) była w zupełności wystarczająca - teraz zaczynam dostrzegać jej ograniczenia mimo że rodzinie moje zdjęcia zazwyczaj się podobają. Wydaje się że nie planuję FF, raczej jeśli to może kiedyś 450D lub następca - na chwilę obecną 350D mnie zadowala (a jest to już mój 4 canon).

Czytałem już post pt. kupić dwa, przetestować, jeden sprzedać, ale boję się że nie wyrobię finansowo. No i po tym wszystkim mętlik w głowie; 999-700=300$ tj. ok. 700 PLN różnicy w cenie to już nie jest tak dużo, więc raczej opinie tutaj zaważą, a nie cena.

Proszę, pomóżcie...
  • fotobronx
    Bywalec
    • 2007
    • 134

Jesli focisz rekreacyjnie ,nie zawodowo to mysle ,ze bardziej docenisz swiatlo 2.8 i minimalnie wiekszy zakres niz pancernosc L'ki.

Komentarz

• nowart
      Uzależniony
      • 2007
      • 809

Już samo pojęcie plastyki przemawia zdecydowanie za szkłem ze światłem 2.8. Większy zakres, lepsze światło i stabilizacja , która pozwoli Tobie - w połączeniu z f/2.8 - na wykonanie ostrego widoczku zdecydowanie predysponuje 17-55/2.8 i ten bym polecał.
      17-40 to dobre szkiełko ale jako u.w. do FF.
      O budowę się nie martw - jak upuścisz na beton to oba się rozlecą

Komentarz

• Bahrd
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 3053

No i EF-S ma IS! A jak już IS i ~$1000, to co z 24-105L? Sprawdź, przy jakich ogniskowych najczęściej używałeś Sigmy. Na 105 idzie zrobić ładny portret.

PS
        Uważaj na Las Vegas
        Zamieszczone przez nowart
        Ale L bardziej boli (jak po drodze zahaczy o stopę)
        Ostatnio edytowany przez Bahrd; 9841. Powód: Automerged Doublepost
        EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

• himi
          Zablokowany
          • 2006
          • 2638

Pamiętaj jeszcze o EF-S. Jak za pół roku zmienisz np na 5d to EF S a będziesz musiał wciskać przy odsprzedaży. L zostanie, poza tym łatwiej ją sprzedać w Polsce, bo biorąc pod uwagę cenę amerykańską, tanio sprzedasz i jeszcze zarobisz - gdybyś oczywiście chciał odsprzedawać.

Ładny portret....Bahrd - cenię poczucie humoru.

Komentarz

• Bahrd
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 3053

Zamieszczone przez himi
            Ładny portret....Bahrd - cenię poczucie humoru.
            Mnie - technicznemu - się podoba, nawet jeśli nie spełnia wszystkich kanonów
            EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

• TomS
              Uzależniony
              • 2006
              • 880

nowart napisał: O budowę się nie martw - jak upuścisz na beton to oba się rozlecą
              Tu się nie zgodzę moje 70-200 już ze 2 razy wyślizgnęło się z plecaka i wylądowało na chodniku i nie ma na nim nawet odprysków.
              A co do obiektywów to 17-55 że względu na światło.

Komentarz

• nowart
                Uzależniony
                • 2007
                • 809

Zamieszczone przez TomS
                Tu się nie zgodzę moje 70-200 już ze 2 razy wyślizgnęło się z plecaka i wylądowało na chodniku i nie ma na nim nawet odprysków.
                Domyślając się, że nie jesteś krasnoludkiem i nie masz 15cm wzrostu napiszę z ogromną dozą prawdopodobieństwa, że masz ogromnego farta i szkło wylatując z ok 1.5m na beton - po prostu szczęśliwie upadło.
                Daawno temu miałem malucha - facet wjechał we mnie wypasionym Audi. Z przodu audi nie zostało zbyt wiele, ja miałem zbitą lampę na tylnym rogu i drobne wgniecenia. Nie sądzę aby świadczyło to o tym, że Fiat 126p to bezpieczne auto...

Komentarz

• SdoubleU
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 437

17-55 jest bardziej uniwersalny i ma lepsze światło nie ma co sie zastanawiać
                  SdoubleU
                  ---------------------------
                  Canon :-D

Komentarz

• Łukasz Unterschuetz
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 298

nowart/ mi też się wyślizgnęło szkiełko L z plecaka gdy biegłem i zakończyło lot paraboliczny hukiem o chodnik i nic się z nim nie stało... (mam 1,89 m)
                    http:/strzelamkulture.pl

Komentarz

• LemonR
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 234

... Nie sądzę aby świadczyło to o tym, że Fiat 126p to bezpieczne auto...
                      Oczywiście, że to bezpieczny samochód! W testach strefa zgniotu kończy sie na silniku.
                      A na miejscu pytającego biorąc pod uwagę to co napisał wziąłbym 17-55.

Komentarz

• zbyszekjan
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 348

17-55, szerszy zakres, stabilizacja, światło, chyba, że w przyszłości zamierzasz przejść na FF.
                        Raczej nie często rzuca się obiektywami o beton.
                        Ostatnio edytowany przez zbyszekjan; 10307.
                        pozdrawiam

Komentarz

• spino
                          Coś już napisał
                          • 2006
                          • 80

a jak w USA wyjdzie cenowo canon 24-70/2,8 ? może i te szkło warto wziąć pod uwagę ?? Porzadny sprzęt, no i... L-ka
                          UWAGA 26.10.2012 SKRADZIONO: Canon 5D -nr ser. 3431303646; Canon Speedlite 580EX II -nr ser. 352198; Canon 50 f/1,4 -nr ser. 77370854, Canon 85 f/1,8 -nr ser. 49800336, CANON 70-200 f/2,8L IS USM -nr ser. 471918, Tamron SP AF 28-75 f/2.8 -nr ser. 536031; TORBA Canon Deluxe Camera Bag 10EG; KAMERA SONY XDR-NX5E -nr ser. 211529

Komentarz

• nowart
                            Uzależniony
                            • 2007
                            • 809

Zamieszczone przez Łukasz Unterschuetz
                            nowart/ mi też się wyślizgnęło szkiełko L z plecaka gdy biegłem i zakończyło lot paraboliczny hukiem o chodnik i nic się z nim nie stało... (mam 1,89 m)
                            Bo Ty Łukasz to jeszcze większe szczęście miałeś Wy to jakieś miękkie te chodniki chyba macie

Komentarz

• szymekb
                              • 2007
                              • 8

17-55/2.8 IS
                              f/2.8 + IS to uniwersaloność do kwadratu
                              1) Jasno, świetny bokeh
                              2) gdy potrzebujemy głębie i przymkniemy, mamy IS do dyspozycji, który pozwoli też na świetne rozmycie jakiegoś ruchu bez użycia statywu
                              3) Optycznie jest to L-ka na crop'a
                              4) Opakowanie może plastikowe, ale nie powiedział bym że kiepskie... Rzucać chyba nim nikt nie będzie, więc jedyny minus to wysówany tubus (niemniej jednak tak samo wysówany jak w odpowiedniku L-ki na FF ) i brak uszczelnień...
                              Ciekawi mnie tylko jak bardzo w praktyce te uszczelnienia w L-kach z ruchomym tubusem sie sprawdzają względem owgo 17-55... Testować niestety nie zamierzam
                              W każdym razie pół roku mineło, dochodzi 9000 na liczniku (bynajmniej nie w sterylnym studiu ), a szkiełko czyste w środku jak za nowości
                              EOS 50D | EOS 40D
                              EF-S 10-22/3.5-4.5 | EF-S 17-55/2.8 | EF 70-200/2.8 | EF 100/2.8 | EF 300/4

Komentarz

Pracuję...