canon 24 vs 20 mm

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kenso
    Bywalec
    • 2005
    • 115

canon 24 vs 20 mm

Potrzebuję obiektywu, który w 20D będzie odpowiadał mniej więcej 35 mm. I są tylko dwa takie: 20 mm f/2.8 i 24 mm f/2.8. Już kilka osób mówiło mi, że 24mm jest dużo lepszy. Czy też tak uważacie? Może znacie jakieś linki do zdjęć z tych obiektywów?
    Pozdr
    www.blog.bielatowicz.com [blog]
    www.bielatowicz.com [portfolio]
  • Arkan
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1401

Nie, uważamy że lepsza jest Sigma 20/1.8
    Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

• Kenso
      Bywalec
      • 2005
      • 115

hmmm...nawet w tej samej cenie i jasniejsza! I daje mi lepszą ogniskową (dla mnie): 32mm. Super, ale jak będzie pracowała z 20D? Czy nie gorzej jesli chodzi i AF? I czy AF jest szybszy? A TTL II?

Komentarz

• Arkan
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 1401

TTL II - nie będzie działał pomiar odległości (w 24/2.8 również nie). Szybkość AF przy ogniskowej 20mm jest bez znaczenia, będzie natomiast trochę głośniejszy. Z plusów - osłona w komplecie, minusy - filtr 82mm.
        Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

• Kenso
          Bywalec
          • 2005
          • 115

Chyba mnie przekonałeś. Dzięki za info. Poczytam jeszcze o nim. Chciałem kupić 17-40 mm, ale z nim jeszcze poczekam.

Komentarz

• Leprekan
            Bywalec
            • 2004
            • 166

Zamieszczone przez Arkan
            Nie, uważamy że lepsza jest Sigma 20/1.8
            Powiedz mi czy oprócz jasności jest coś czym przewyższa EF20 (podpięta do analoga) . Pytam się gdyż zamierzam w przyszłości kupić 20'tkę.
            Cosik czarnego + [EF20 f/2,8] + EF28 f/2,8+ EF50 f/1,8+ EF100 f2,0

Komentarz

• Arkan
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 1401

Zamieszczone przez Leprekan
              Powiedz mi czy oprócz jasności jest coś czym przewyższa EF20 (podpięta do analoga) . Pytam się gdyż zamierzam w przyszłości kupić 20'tkę.
              Do analoga to nie mam pojęcia - zawsze używałem jej z cyfrą. Pisałem to już wcześniej - jeśli chodzi o ostrość to te szkła są bardzo zbliżone (nie wiem jak jest z ostrością w rogach na 35mm). Bardziej odpowiada mi plastyka obrazu Sigmy. Dodatkowo mam w komplecie osłonę p-słoneczną. Za różnice w cenie kupiłem filtry.
              Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

• Kenso
                Bywalec
                • 2005
                • 115

Arkan, a tak z ciekawości, porównywałeś tą 20-tkę Sigmy z 17-40 mm na tej samej ogniskowej? Bo jak widzę, masz oba obiektywy. Jak się mają te dwa obiektywy? Domyślam się, że L-ka lepsza, tak?

Komentarz

• Leprekan
                  Bywalec
                  • 2004
                  • 166

Zamieszczone przez Kenso
                  Arkan, a tak z ciekawości, porównywałeś tą 20-tkę Sigmy z 17-40 mm na tej samej ogniskowej? Bo jak widzę, masz oba obiektywy. Jak się mają te dwa obiektywy? Domyślam się, że L-ka lepsza, tak?
                  A ja teoretycznie myślę że stałka ; )
                  Cosik czarnego + [EF20 f/2,8] + EF28 f/2,8+ EF50 f/1,8+ EF100 f2,0

Komentarz

Pracuję...