Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Po kilku próbach kalibracji FF/BF w serwisie, mam pewien pomysł jak można byłoby pomóc serwisowi w kalibracji, o ile posiada się body z LV. Jeśli moja teoria jest prawdziwa, to kalibracja powinna się udać. Proszę o ewentualne uwagi!
Teoria:
Stawiamy na statywie aparat wycelowany w stanowisko pomiarowe (szachowniczka jak na optycznych, czy coś wtym rodzaju) ustawiamy ostrość wg AF, później przełączamy się na LV i patrzymy co nam z tego wychodzi (Wciskamy ">" bądź "<" , żeby ustawić ostrość jaka nas interesuje, licząc liczbę wciśnięć odpowiedniego przycisku!). Powtarzamy to kilka razy. Średnia ilość wciśnięć odpowiedniego przycisku "<" lub ">" daje nam instrukcję dla serwisu o ile kroków mają nam przesunąć AF w stronę FF lub BF.
Teraz pytanie:
Czy owa teoria jest prawdziwa - wszystko opiera się o założenie, że pojedynczy krok w ustawieniu AF w LV jest tożsamy z takim ustawieniem w serwisie? Gdyby to było prawdą wydaje się, że skończyły by się nasze problemy.... -> "Proszę przestawić body o 3FF, obiektyw X o 2 BF natomiast obiektyw Y o 1 FF itd...
Czy owa teoria jest prawdziwa - wszystko opiera się o założenie, że pojedynczy krok w ustawieniu AF w LV jest tożsamy z takim ustawieniem w serwisie?
Co o tym myślicie?
Zamieszczone przez MMM
Technicy w serwisie mają swoje metody pomiarowe, tablicę testową, oprogrogramowanie i takie wskazówki klienta ich nie interesują.
W nowych jedynkach tak się właśnie kalibruje AF samemu.
Natomiast słabym punktem pomysłu jest to, że w gruncie rzeczy ostrość w LV ustawiasz "organoleptycznie", czyli na "czuja i niucha".
Stąd, jak już zauważył MMM, serwis takiej wskazówki nie przyjmie za miarodajną, bo nie pewności, czy Ty podałeś poprawną wartość korekcji. I jak potem np. dochodzić, czy usługa kalibracji została dokonana, czy nie?
Oddałem sprzęt ponownie do serwisu, ponieważ po wcześniejszych ustawieniach, został mi duży FF na C 17-55 f2.8, wcześniej było super. Wszystko przez nową C 85/1,8 - miała dość pokaźny FF. Ją akurat ustawili b dobrze, jedyne co im się nie udało to ten nieszczęsny zoom.
Dowiedziałem sie od technika - rozmawiałem z nim - że ten zoom akurat posiada bardzo płynną regulację AF i to na każdej ogniskowej! Natomiast kroki jakie są w podglądzie LV, mają się zupełnie nijak do tych w body i w obiektywie. Każdy obiektyw ma trochę inne kroki i możliwości ustawienia. Poprosiłem jednak, żeby mi cofnęli trochę ust. ostrości w zoomi'e, bałem się co to może znaczyć to "trochę" no ale chyba w końcu jakoś się udało - efekt ich ustawień, to bardzo delikatny FF, no ale chyba w końcu akceptowalny.
Co więcej, w różnych warunkach oświetleniowych faktycznie AF działa różnie. U mnie przynajmniej jest taki efekt, że im gorsze oświetlenie, tym większy FF. W dobrym oświetleniu zoom działa niemalże w punkt.
No cóż kolejne doświadczenie... Boję sie kupić nowy obiektyw... ;-)
Komentarz