stałe światło

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • senner
    Początki nałogu
    • 2007
    • 328

stałe światło

myślę, że bardzo początujący już nie jestem ale nadal nie mogę pojąć 1 prostej rzeczy.

a mianowicie stałego światła w zoomach.

światło = ogniskowa/średnica otworu

to przepraszam jak to się dzieje że w takiej eLce np. na 70mm mam światło 4 (średnica 17,5mm) i na 200 ma światło 4 (średnica 25mm)
    przy 70 to 7,5mm jest jakoś 'zasłaniane' czy co?..
    bezsens

wyjaśnijcie proszę
    [tylko nie po angielsku]

in film we trust
  • an_zak
    Początki nałogu
    • 2006
    • 427

W minoltowskim/lecia'owskim 70-210/4 otwór względny jest faktycznie regulowany przez domknięcie przysłony do f/4 w krótszym zakresie

Niestety, nie wiem, jak w pozostałych szkłach.

Komentarz

• Bagnet007
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1344

Zauważ, że zwiększając ogniskową (patrząc od przodu obiektywu) otwór również się powiększa; zmniejszając - zmniejsza. Zdarza się, że zoom na krótkim końcu jest w rzeczywistości jaśniejszy a dopiero przy wyzwalaniu migawki przysłona domyka do tej "stałej" wartości.

Komentarz

• an_zak
        Początki nałogu
        • 2006
        • 427

Zamieszczone przez Bagnet007
        Zauważ, że zwiększając ogniskową (patrząc od przodu obiektywu) otwór również się powiększa; zmniejszając - zmniejsza.
        Prawda. "Wielkość otworu przysłony" przy zoomach nie jest tyle fizyczną wielkością otworu, lecz jego obrazu widzianego od przodu. Nie jestem w stanie podać konkretnych wzorów, ale b.długa dyskusja na ten temat toczyła się dawno temu na pl.rec.foto

Komentarz

• Bagnet007
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1344

Zamieszczone przez an_zak
          Prawda. "Wielkość otworu przysłony" przy zoomach nie jest tyle fizyczną wielkością otworu, lecz jego obrazu widzianego od przodu. Nie jestem w stanie podać konkretnych wzorów, ale b.długa dyskusja na ten temat toczyła się dawno temu na pl.rec.foto
          Ubiegłeś mnie :-) Miałem już edytować i dodać, że nie chodzi o fizyczny rozmiar, bo ten się nie zmienia. Tak w ogóle, to spoglądając głęboko w oko obiektywowi, można dużo się o nim dowiedzieć (-:

Komentarz

• Jacek Deka
            Początki nałogu
            • 2006
            • 356

Obiektywy o zmiennym świetle to tania technologia bez ingerencji w wielkość otworu, tak więc na szerokim kącie jest jaśniej.
            W obiektywach zoom o stałym świetle podczas zmiany ogniskowej otwór jest powiększany. To wszystko w celu zachowania stałego światła. Tak przynajmniej prosto można to wytłumaczyć, ale mogę się mylić, ponieważ są przecież obiektywy o wewnętrznym ogniskowaniu i stałym świetle, a te mogą działać inaczej niż mi się wydaje.

Komentarz

• FREEQ
              • 2008
              • 14

ooo tak, krecic piersionkami i patzec w oczy obiektywu to jest to .. wiele sie dowiedziec, jak i uprzyjemnic sobie nudny czas mozna:P
              www.STANCZYK-ART.com | Canon EOS 20D | sigma 30mm 1.4 | 50mm 1.8 | sigma 70-300 f/4-5.6 | EX430II | + KIT i *******y...

Komentarz

• Bagnet007
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1344

Zamieszczone przez FREEQ
                ooo tak, krecic piersionkami i patzec w oczy obiektywu to jest to .. wiele sie dowiedziec, jak i uprzyjemnic sobie nudny czas mozna:P
                Oj, zdziwiłbyś się. Można choćby oszacować winietowanie czy kształt bokeh'u.

Komentarz

• RNz
                  Uzależniony
                  • 2007
                  • 708

Zamieszczone przez senner
                  to przepraszam jak to się dzieje że w takiej eLce np. na 70mm mam światło 4 (średnica 17,5mm) i na 200 ma światło 4 (średnica 25mm)
                  [tylko nie po angielsku]
                  I teraz już wiesz dlaczego zomy ze stałym światłem są droższe :-)

Komentarz

• Kolaj
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 3293

No, ja właśnie tego nie rozumiem. Przyznam z lekkim wstydem, że jest to jedno z pytań, które dręczyło mnie od dawna ale wstydziłem się zapytać (podobnie, jak ze składaniem namiotu bezcieniowego ).

Czy stałość światła jest wartością samą w sobie, która powoduje, że szkło jest z tego powodu lepsze? Czy, gdyby powiedzmy 70-200/4L na krótkim końcu było jedną działkę jaśniejsze, to któryś z jego licznych użytkowników roniłby z tego powodu łzy?

Często sprzedawcy podkreślają tę cechę (stałość światła) jako coś, co decyduje o jakości szkła. I dla mnie jest to zupełnie niezrozumiałe. Czy jest o co walczyć, sztucznie domykając przysłonę do tej "stałej" wartości?

Komentarz

• MalFunkTion
                      Coś już napisał
                      • 2007
                      • 72

Zamieszczone przez Kolaj
                      (podobnie, jak ze składaniem namiotu bezcieniowego ).

ja to mam podobnie nawet z normalnym namiotem

www.djmal.pl

Komentarz

• an_zak
                        Początki nałogu
                        • 2006
                        • 427

Zamieszczone przez Kolaj
                        Czy stałość światła jest wartością samą w sobie, która powoduje, że szkło jest z tego powodu lepsze? Czy, gdyby powiedzmy 70-200/4L na krótkim końcu było jedną działkę jaśniejsze, to któryś z jego licznych użytkowników roniłby z tego powodu łzy?
                        Wtedy na pełnej dziurze zapewne miałbyś okrutne mydło. Gdyby Twoja teoria się sprawdzała, nie byłoby problemu ze zrobieniem zooma 24-70/1,4-2,8... a skoro go nie ma, to zapewne wynika to z ograniczeń technologicznych i finansowych.

Często sprzedawcy podkreślają tę cechę (stałość światła) jako coś, co decyduje o jakości szkła. I dla mnie jest to zupełnie niezrozumiałe. Czy jest o co walczyć, sztucznie domykając przysłonę do tej "stałej" wartości?
                        Rozumujesz w niewłaściwą stronę. Stałe światło nie decyduje o jakości szkła. To jakość szkła decyduje o stałym świetle

Komentarz

• Firrdun
                          Coś już napisał
                          • 2006
                          • 78

Jesli dobrze pamietam ze szkoly to liczba przeslony jest wynikiem stosunku otworu przeslony do dlugosci ogniskowej. W zwiazku z czym nie okresla fizycznej wielkosci a stosunek. Co do minimalnej wielkosci tej liczby to jest ona okreslana na jakims poziomie np 4 dla danego obiektywu ze wzgledu na ograniczenie bledow optycznych. Czasami nie oplacaloby sie "otwierac" minimalnej liczby przeslony bo wplyneloby to niekorzystnie na obraz powstajacy za pomoca obiektywu. Co z tego, ze byloby jasno jak byloby niezbyt pieknie?
                          Canon 30D + BG-E2 + Canon EF-S 17-85 f/4-5.6 IS USM +EF 70-200 f/2.8

Komentarz

• senner
                            Początki nałogu
                            • 2007
                            • 328

Zamieszczone przez Bagnet007
                            Zauważ, że zwiększając ogniskową (patrząc od przodu obiektywu) otwór również się powiększa; zmniejszając - zmniejsza. Zdarza się, że zoom na krótkim końcu jest w rzeczywistości jaśniejszy a dopiero przy wyzwalaniu migawki przysłona domyka do tej "stałej" wartości.
                            chyba rozumiem - jak się bawiłem sigmą 70-300 i patrzyłem jej w oko to przy zoomowaniu te szklane bebechy w środku :P się 'powiększały' przez sam fakt działania soczewek.

czyli ta większa średnicza fizycznie się nie powiększa - to 'obraz' średnicy jest powiększony przez działanie szoczewek.. tak?
                            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                            Zamieszczone przez Firrdun
                            . Co z tego, ze byloby jasno jak byloby niezbyt pieknie?
                            to mógłby być obiektyw SOFT do portretów ślubnych
                            Ostatnio edytowany przez senner; 10607. Powód: Automerged Doublepost

in film we trust

Komentarz

• ewg
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1079

Żeby pociągnąć dalej temat i wątek nie umarł bez przekonującej, klarownej i możliwie technicznej odpwiedzi, stawiam następującą tezę:

Profesjonaliści czasem lubią z czegoś rezygnować (światło na szerokim końcu) żeby za całość więcej zapłacić (cena większości stałoświetlnych szkieł) - snobizm.

- Chętnie bym się tu pomylił... ;-)

Komentarz

Pracuję...