Wybralem 450d...

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • nesta

Wybralem 450d...

Witam..

Po dluzszym zastanowieniu dokonalem wyboru aparatu jaki chce kupic. I chialbym sie Was jeszcze upewnic...

Mam do dyspozycji ok 2700zl, dopiero wkraczam w swiat fotografii. Zawsze chcialem sprobowac, ale dopiero teraz mam fundusze... Mam dosc silne zaciecie artystyczne, chcialbym koncentrowac sie na fotografowaniu ludzi w ciekawych sytuacjach, ich emocji, jakies obiekty.. mniej krajobrazy, architektury chociaz tez glownie aby oddac klimat miejsca.

Z Nikona wyleczylem sie jak zobaczylem sample z D80 i eosa 400d.. Oddanie kolorow duzo bardziej podoba mi sie z Canonie.

Myslalem o 400d i lepszym obiektywie, ale raczej na pewno w przyszlosci dokupie cos lepszego zamiast kita wiec wole zainwestowac w 450d.
    12 mln matryca, lepszy wizjer, wyswietlacz, podobno swietny AF, niezly kit na poczatek z IS (dla mnie wazne, bo przez pierwsze kilka miesiecy nic innego nie kupie), nowy system przerobki obrazu itd. Tryb zdjec monochromatycznych, ktorego w Nikonie nia ma. Troche tych nowosci jest w stosunku do 400.

Widzialem wywiad z czlowiekiem z Canona i 450 nie ma byc bezposrednim nastepca 400, ale ma byc niejako wyzszym modelem.
    Za ta cene mialbym jeszcze 30d z kitem.. Ale wydaje mi sie, ze do moich celow i jako ze jestem poczatkujacy 450 bedzie dobrym wyborem.
  • iktorn92
    Uzależniony
    • 2007
    • 605

Z Nikona wyleczylem sie jak zobaczylem sample z D80 i eosa 400d.. Oddanie kolorow duzo bardziej podoba mi sie z Canonie.
    Nie bardzo Twoje rozumowanie jest własciwe bo wystarczy softowo podkrecić saturacje i kontrast w fotce bedzie jak z bajki wiec to nie nie jest wg. mnie zadnym kryterium...

Tryb zdjec monochromatycznych, ktorego w Nikonie nia ma.
    Dlaczego chcesz robic zdjęcia cz-b obrabiane juz przez aparat? Dużo lepiej jest zrobić to samo w komputerze...poza tym nie odzyskasz juz kolorów z takiej foty...

Ja na Twoim miejscu wziąłbym 400d + kit (lub cos innego) i 50 1.8..albo 30d. Ja używam aparatu do reportażu głównie wiec dal mnie szybkosc 400d i 450d jest nieakceptowalna dlatego ja wybrał bym i tak 30d Czytalem ze szumy z 450d sa wieksze niz z 400 ale mogę sie mylić...
    Flickr
    Portfolio Ślubne

Komentarz

• wojkij
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 1915

20d + tamron 17-50.

Zmiescisz sie raczej
      www.kwapisz.org

Komentarz

• jotes25
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 3609

Kupowanie produktów "w ciemno", na zasadzie nowości nigdy nie jest dobrym rozwiązaniem. Płacisz wtedy więcej i za produkt, którego wady nie są jeszcze znane. Nie jest ważne czy to aparat czy samochód, reguła obowiązuje. Proponuję dać sobie spokój z 450d, kupić 400d (ca. 1500 po cash back) i do tego jakieś fajne szkiełko, np. wspomnianego Tamrona albo 50/1.4.
        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
        P.S. Polecanie początkującemu 20d jest niefajne, bo wcisną mu aparat "zajeżdżony" albo z usterką.
        Ostatnio edytowany przez jotes25; 2590. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• ToSemJa
          Bywalec
          • 2007
          • 138

1) poczekaj az ta 450ke przemagluja wszystki mozliwe serwisy testujace, pojawia sie opinie ludzi ktorzy ja kupili ...
          2) nie bardzo rozumiem taki tok myslenia, nie mam kasy wiec kupie nowsze body i bede focil kitem bo po co mi lepsze szklo podpiete pod slabsze body ... 12mln px moze byc wyznacznikiem jakosci w kompaktach a nie lustrzankach :P A gwarantuje Ci ze bedziesz o niebo bardziej zadowolony ze zdjec zrobionych 300D + tamron 17-50 f/2.8 albo 28-75 f/2.8 (nie mowie tu o canonowskiej klasie L bo wiadomo ile te sloiki kosztuja) niz tych zrobionych 1D MK III z podpietym kitowym szklem dodawanym do segmentu xxxD ...
          50D 10-22 50 f1.8 24-75 f2.8 70-300 580 EX II

Komentarz

• C80
            Uzależniony
            • 2007
            • 855

Zamieszczone przez ToSemJa
            2) nie bardzo rozumiem taki tok myslenia, nie mam kasy wiec kupie nowsze body i bede focil kitem bo po co mi lepsze szklo podpiete pod slabsze body ... 12mln px moze byc wyznacznikiem jakosci w kompaktach a nie lustrzankach :P A gwarantuje Ci ze bedziesz o niebo bardziej zadowolony ze zdjec zrobionych 300D + tamron 17-50 f/2.8 albo 28-75 f/2.8 (nie mowie tu o canonowskiej klasie L bo wiadomo ile te sloiki kosztuja) niz tych zrobionych 1D MK III z podpietym kitowym szklem dodawanym do segmentu xxxD ...
            Zwróć uwagę, że to początkujący user. Więc szkło i tak prędzej czy później wymieni. Zatem niech lepiej kupi jak najlepsze body, a potem jak się zorientuje czego mu brakuje to dokupi ww szkła.
            [Strona] [Sportowy fotodziennik]

Komentarz

• OsMax
              Bywalec
              • 2007
              • 186

Zamieszczone przez iktorn92
              Ja używam aparatu do reportażu głównie wiec dal mnie szybkosc 400d i 450d jest nieakceptowalna dlatego ja wybrał bym i tak 30d
              A caly czas zylem w "bledzie" ze 400D ma wlasnie AF z 30D ...
              Najlepszą metodą do zainspirowania odkrywczych myśli, jest zaklejenie koperty.

Komentarz

• andres
                Początki nałogu
                • 2006
                • 257

Zamieszczone przez OsMax
                A caly czas zylem w "bledzie" ze 400D ma wlasnie AF z 30D ...
                tyle że nie chodzi tutaj o AF tylko ilość fps ale to szczegół

Zamieszczone przez C80
                Zwróć uwagę, że to początkujący user. Więc szkło i tak prędzej czy później wymieni. Zatem niech lepiej kupi jak najlepsze body, a potem jak się zorientuje czego mu brakuje to dokupi ww szkła.

bzdura na która juz odpisałem w innym wątku. jak myslisz ile poczatkujący user jest w stanie wycisnąć z lepszego body ze słabszym szkłem a ile ze słabszego body z lepszym szkłem?
                Zdjęcia monochromatyczne? Tak się zastanawiam bo nigdy nie próbowałem ale czy przypadkiem nie ma możliwości ustawienia takich parametrów w menu 350D/400D ? Bo w 30D można spokojnie to ustawić (tylko po co? skoro można to lepiej zrobić na kompie a ma się orginał kolorowy)
                Ostatnio edytowany przez andres; 8230. Powód: Automerged Doublepost
                kompakcik i stara smiena
                www.sport.3ct-phototeam.pl
                http://whitedreamsphoto.blogspot.com/

Komentarz

• iktorn92
                  Uzależniony
                  • 2007
                  • 605

tyle że nie chodzi tutaj o AF tylko ilość fps ale to szczegół
                  Dokladnie....i jeszcze o wiekszy bufor...ale to faktycznie szczegół.

Wg. mnie ważniejsze jest lepsze szlo niż super nowe body.
                  Flickr
                  Portfolio Ślubne

Komentarz

• andres
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 257

Zamieszczone przez iktorn92
                    Dokladnie....i jeszcze o wiekszy bufor...ale to faktycznie szczegół.

Wg. mnie ważniejsze jest lepsze szlo niż super nowe body.
                    Co do szkieł to fakt
                    Co do ilości fps to robiąc zdjęcia na meczach doszedłem do wniosku że stosunkowo rzadko wykorzystuję serię i szybki bufor, ale to tylko taka moja luźna obserwacja... a to że marzy mi się 1DmkILEŚTAM to już drobiazg
                    kompakcik i stara smiena
                    www.sport.3ct-phototeam.pl
                    http://whitedreamsphoto.blogspot.com/

Komentarz

• Grisha
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 353

Jako, że kumplowi jakiś czas temu doradzałem co kupić do 2500zł z luster, to trochę się po orientowałem...

Zacznę od konkurencji:
                      Nikon - jedyna rozsądna opcja cena/jakość przy tej cenie to d80. Jest on przy dobrych wiatrach na styk z granicą cenową. Jest to bardzo dobry sprzęt. Minusem jest... Matryca CCD...

Pentax (mój znajomy chciał w niego wejść dlatego go wspominam) - Również nie są to złe aparaty, lecz niestety słabo w tym systemie o duży wybór szkieł. Nie mniej jednak bardzo fajne puchy jeżeli chce się walić na szkłac manualnych np z m42

No i Canon... Osobiście nie lubię polityki Canona, lecz niestety jako jedyny oferuje tak szeroko dostępne matryce CMOS w aparatach. To jest główny atut jaki przemawiał do mnie przy wyborze systemu i do dziś w tym segmencie go podtrzymuję. Do tego cena. Nikon d80 to ok 2000 za puche, 400D kosztuje 1600zl - 240 cashback. Do twojego pułapu możesz kupić kit IS + 70-300 (sigma/tamron) lub kit + 50 1.8 + 70-300 jak chcesz mieć zakres lub tamron 17-50 jak chcesz mieć porządny podstawowy zakres. Moim zdaniem przy tej cenie i faktu posiadania zestawu 350D i 17-50 mogę z pełną odpowiedzialnością Ci taki zestaw polecić i będziesz z niego zadowolony. Są też minusy oczywiście z którymi musisz się pogodzić. Przede wszystkim w porównaniu do d80 ten aparat jest mały i kiepsko leży w dłoni jak masz dużą rękę (ja mam raczej średnią i 350D z tamronem w jednej ręce po chwili zaczyna dawać o sobie znak, a przecież to nie jest ciężki zestaw).

Wybór systemu należy do Ciebie, lecz jeżeli patrząc tylko przez pryzmat tego co dostajemy za owe 2500zł czy 2700 jak w twoim wypadku, myślę, że przy wyborze C400D dostajesz najwięcej.

Ty zastanawiasz się nad 450D. To jest nowość i cena jest dość wysoka. 12mpx do mnie nie przemawia, taka matryca wymaga większej rozdzielczości optycznej zapiętego szkła niż np 8 czy 10mpx (dlatego FF jest takie fajne pod tym względem ) Moim zdaniem nie ma po co przepłacać za pierdoły softwerowe. Oczywiście jest to lepsza pucha niz 450D przynajmniej na papierze bo w praktyce się okażę. Lepiej mieć gorszą puchę, a lepsze szkła niż odwrotnie I tej zasady się trzymaj.

Pozdrawiam
                      Ostatnio edytowany przez Grisha; 11502.

Komentarz

• nesta

Dzieki za wszystkie rady

Jeszcze mam pytanie a propos 30d.. W czym przewyzsza 400d i 450d ? Oprocz tych 5kl/s, bo ja raczej w sport sie bawil nie bede..

Komentarz

• Rafal913
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 115

Jakością wykonania

400D a 30D to zupełnie inna półka.

400D --> Amatorska
                          30D --> Semi-Pro

Ja stałem przed wyborem nowego 400D a używanego 30D (miałem mniej pieniędzy )

I wybrałem 30D.

Nie potrzebowałem 10 mpx bo 8 mpx w zupełności mi wystarcza (wcześniej fociłem mając 3.2mpx i też mi wystarczało).

Jutro odbieram Sigme 100-300 (waga 1,5kg) i nie wyobrażam sobie takiego czegoś w 350d lub 400d (bał bym się, że wyrwe mocowanie bagnetu i bym nosił cały czas trzymając za szkło )

Ps.
                          http://www.dpreview.com/reviews/comp...os30d&show=all

A tu zdjęcia porównawcze

Przód:
                          http://www.imaging-resource.com/PROD...0DFRONT-LG.JPG

Tył:
                          http://www.imaging-resource.com/PROD...30DBACK-LG.JPG

Góra:
                          http://www.imaging-resource.com/PROD...P30DTOP-LG.JPG

Ps2.
                          Gałka z tyłu puszki jest o wiele wygodniejsza od tych klawiszy

Ps3.
                          30D ma też ISO 3200, punktowy pomiar światła, czas migawki 1/8000, no i mniej szumi

Ps4.
                          Jeeeeezu chyba nigdy nie skończę dopisywania tego wszystkiego
                          http://canon-board.info/showthread.php?t=19903
                          Ostatnio edytowany przez Rafal913; 11263.

Komentarz

• Dragunov
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 172

Zamieszczone przez nesta
                            Dzieki za wszystkie rady

Jeszcze mam pytanie a propos 30d.. W czym przewyzsza 400d i 450d ? Oprocz tych 5kl/s, bo ja raczej w sport sie bawil nie bede..
                            Solidniejsze body, większa waga, lepszy uchwyt,itd.... Różnice są znaczne, kwestia tylko co dla Ciebie ważniejsze. Dla mnie osobiście ilość pikseli nie jest głównym wyznacznikiem, a różnice w jakości zdjęć między tymi aparatami nie są wielkie.
                            7D l EOS 30 Date l sure shot WP-1 l 40/2.8 l SPEEDLITE 580EXll l MAMIYA RB67 + SEKOR 90/3.8
                            http://piotrplyszewski.pl/

Komentarz

• 000marcin000

Jesli chodzi o systemy to:
                              Nikon ma fajne niedrogie a dobre szkła (np. 18-70 f/3.5-4.5), Sam miałem nikona ale był fajny tylko na początku... Jak potrzebowałem jakiegoś dobrego jasnego tele to przeraziły mnie ceny i brak wyboru (canon ma bardzo fajne L 70-200), a nikon ma fajne 80-200 którego cena jest dla mnie o wiele za duża. Idąc dalej chciałem wymienić puszke (mam d70s), kolejny problem... D200 skreśliłem ze względu na szumy, d300 - cena o wiele za wysoka. Więc brak odpowiedniej puszki dla mnie.
                              Więc postanowiłem sprzedać Nikona i kupić Canona.

Pentaxa k100d miałem pare dni pożyczonego od kumpla. Osobiście nie podobał mi się, źle się na nim pracowało. Osobiście nie kupiłbym ani Pentaxa ani Olka ze względu na mały wybór szkieł.

Ja wracam do canona (wcześniej miałem analoga Canona), myśle że nie będe tego żałował.

Jeśli chesz 450d to poczekaj na jakieś testy, opinie użytkowników.
                              Na twoim miejscu wybrałbym 400d, które teraz jest w bardzo fajnej cenie. Do niego dokupiłbym Tamrona 17-50 i może jakąś Sigme Apo (ale tu wybór należy do ciebie).

Komentarz

Pracuję...