Na co zamienić 38-76???

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • aligator16
    Początki nałogu
    • 2008
    • 457

Na co zamienić 38-76???

Witam!
    Jestem nowy tutaj więc witam wszystkich
    No i mój problem wygląda następująco:
    Mam znany i nielubiany obiektyw 38-76 i szczerze mówiąc to odechciało mi się niego po 3 wywołanych kliszach
    Chiałbym go zmienić na jakiś zoom np:
    CANON 28-80 USM V
    CANON 28-80 USM IV
    lub coś podobnego w tym zakresie ogniskowych tylko aby zmieścić sie w 350zł
    Aha i nie mówcie żebym kupił 50 f/1.8 bo i tak go kupie :P
    Z góry dzięki za pomoc
  • jceel
    Początki nałogu
    • 2007
    • 282

Zamieszczone przez aligator16
    Witam!
    CANON 28-80 USM V
    CANON 28-80 USM IV
    lub coś podobnego w tym zakresie ogniskowych tylko aby zmieścić sie w 350zł
    Moim zdaniem nie warto... lepiej odłóż trochę więcej pieniędzy i kup 28-105/3.5-4.5 albo 24-85/3.5-4.5. Do zdobycia na allegro w cenie ok. 500zł, może nawet taniej. Możesz też zapolować na sigmę 28-105/2.8-4 w podobnej cenie.
    EN57D DIGITAL.

Komentarz

• aligator16
      Początki nałogu
      • 2008
      • 457

O 28-105 troche myślałem...
      Ale o sigmie to pierwszy raz slysze i znalazłem go na alledrogo w cenie... 499
      http://www.allegro.pl/item330363742_...per_cenie.html
      To w tej chwili podoba mi sie nawet bardzo ta sigma przede wszystkim ze wzgledu na to swiatlo
      Musze poszukać jakiś sampli z tego obiektywu :P

Komentarz

• an_zak
        Początki nałogu
        • 2006
        • 427

Hm... zamień na cokolwiek poza tanimi tamronami, sigmami itp - wszystko bedzie lepsze. Nie zapomnij o taniej alternatywie pod postacią stałoogniskowego 28/2,8 (ale do tego też by się przydało jeszcze coś dłuższego, jak np wspomniana przez Ciebie nieszczęsna 50tka )

Komentarz

• espire
          Bywalec
          • 2008
          • 107

proponuję przyjrzeć się Tokinie AT-X PRO SV 28-70/2,8
          drożej niż 350 zł ale bardzo fajnie się na nim pracuje. Przy 2,8 nie jest może rewelacyjny ale od 4,0 możesz śmiało robić powiększenia 40x60 cm.
          Pozdrawiam
          Robert

Komentarz

• jac123
            Coś już napisał
            • 2006
            • 60

Zamieszczone przez espire
            proponuję przyjrzeć się Tokinie AT-X PRO SV 28-70/2,8
            drożej niż 350 zł ale bardzo fajnie się na nim pracuje. Przy 2,8 nie jest może rewelacyjny ale od 4,0 możesz śmiało robić powiększenia 40x60 cm.
            Pozdrawiam
            Robert
            Chyba sporo drożej, bo 2x tyle.
            Ale możesz napisać coś więcej jak ta Tokina sprawuje się z cyfrą, bo opinie są dość różne.

Komentarz

• Viracocha
              Uzależniony
              • 2004
              • 853

Poszukaj Canona EF 28-70/3,5-4,5. Szkiełko dość stare i niestety raczej trudno dostępne, chociaż na Allegro można nieraz znaleźć. Wspomnianych przez ciebie Canonów 28-80 bym nie polecał, bo to tylko trochę lepszy badziew i pewnie po następnych 3 kliszach będziesz szukał czegoś innego.
              Ostatnio edytowany przez Viracocha; 68.

Komentarz

• Riccardo
                Uzależniony
                • 2005
                • 691

Zamieszczone przez jceel
                Moim zdaniem nie warto... lepiej odłóż trochę więcej pieniędzy i kup 28-105/3.5-4.5 albo 24-85/3.5-4.5. Do zdobycia na allegro w cenie ok. 500zł, może nawet taniej.
                popieram, na "analogu" bardzo zacne obiektywy.
                Pozdrawiam
                Riccardo
                --
                Fuji & Ricoh

Komentarz

• aligator16
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 457

Chyba doskładam troche pięniędzy i kupię 28-105/3.5-4.5 Ale pewnie to potrwa troche czasu
                  24-85/3.5-4.5 raczej nie kupię bo wolę mieć to 105mm, a do szerokiego kąta zawsze mogę kupić jakąś stałkę o wiekszej jasnosci.

Chyba muszć puścić na alledrogo mój kochany 38-76 - ciekawe za ile go sprzedam

Komentarz

• Kolekcjoner
                    Obertroll
                    • 2006
                    • 18793

Tak jak się głębiej zastanowić to na cokolwiek zmienisz będzie lepiej .
                    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                    Kapitan Wagner

Komentarz

• aligator16
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 457

Hehe wiem o tym
                      Ostatnio nawet zrobiłem jedno zdjęcie zeby ocenić jak winetuje... brak słow

Komentarz

• MacGyver
                        Cenzor
                        • 2006
                        • 7043

28-105/3.5-4.5 USM to rozsądny wybór. Bardzo fajny uniwersalny zoom do kliszaka, w pełni "używalny" również z lustrzankami cyfrowymi. Jego przewagę nad 24-85/3.5-4.5, poza bardziej uniwersalnym, moim zdaniem, zakresem ogniskowych stanowi również rozmiar filtrów: 58 mm.
                        Swój egzemplarz nabyłęm za 450 zł, razem z oryginalną osłoną przeciwsłoneczną (+ 110 za czyszczenie, konserwację i regulację na Żytniej, ale i bez tego obiektyw był użytkowy).
                        Ostatnio edytowany przez MacGyver; 5293.
                        Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• szwayko
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 2085

Zamieszczone przez aligator16
                          ....aby zmieścić sie w 350zł
                          Za te pieniadze najlepiej kup Canona 28-70/3.5-4.5.
                          Jezeli idzie o jakosc obrazu to jest to szklo o klase lepsze od Canonow 28-105 i 24-85.
                          Mam je i porownywalem je w powyzszymi. Przewaga jego polega na tym ze jest uzywalne na otwartych przyslonach. Uzywam/lem je na kliszy jak i na 5D.

Teraz wady: brak USM, ale nie narzekales na AF w 38-76. To i krecenie przodem i problem z filtrami polaryzacyjnymi, bo oprawki od nich wchodza w tubus obiektywu, ale mozna to obejsc stosujac polar w zwyklej oprawce.

Canony 28-105 i 24-85 sa drozsze - dadza ci lepszy szerszy zakres ogniskowych i lepszy komfort pracy, natomiast obraz z nich bedzie nieco gorszy.
                          frickr FB
                          www.szwajkowski.pl

Komentarz

• an_zak
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 427

Zamieszczone przez szwayko
                            To i krecenie przodem i problem z filtrami polaryzacyjnymi, bo oprawki od nich wchodza w tubus obiektywu, ale mozna to obejsc stosujac polar w zwyklej oprawce.
                            Niestety, przy systemie cokina to nie pomoże (mnie to skutecznie zniechęciło to tego szkła, choć całkiem ostre było ) - analogicznie zachowuje się, z tego co pamiętem, 28-80/3,5-5,6 USM w wychwalanej przez wszystkich, pierwszej wersji
                            Ostatnio edytowany przez an_zak; 8091.

Komentarz

• dickory dare
                              Bywalec
                              • 2007
                              • 189

to prawda, 28-80/3,5-5,6 USM MK I trochę kręci przodem, tzn. tak jakby chowa się za oprawkę - i nakręcony polar czasem potrafi się schować i trzeba obiektywem wykręcić, żeby filtr w ogóle złapać.

a ten cokin trochę mnie zmartwił... liczyłam, że poużywam sobie na kliszy filtrów, a na analogu mam właśnie 28-80. czyli lipa mówicie?
                              Ostatnio edytowany przez dickory dare; 11377.

Komentarz

Pracuję...