20D i 400D uszkodzone w godzinę

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jarQ74
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 20

20D i 400D uszkodzone w godzinę

Witam
    Jestem zdesperowany i jedyna pomoc to Wy.
    Dziś rano zgrałem zdjęcia przy użyciu czytnika do kompa (VISTA). Po włożeniu karty do mojego 20D dioda już się nie zapaliła a po włączeniu aparatu usłyszałem klapnięcie lustra.. potem było już tylko gorzej.. aparat jest zablokowany i nie reaguje na żadne przyciski.. w momencie wkładania i wyjmowania akumulatora lusterko klapie co około 1 sekundę.. Zmieniałem obiektywy, wyjmowałem obie baterie i nic.. czasmi coś się pojawi na wyświetlaczu ale nic nie można zrobić... I tutaj zaczyna się kolejny dramat... !!!!!!!! uzyłem tej samej karty w 400D i !!!!!!!!!!! rozwaliłem kolejny aparat!!!!!... te same objawy... Co mam robić?? czy ktoś może miał podobny przypadek. Gdzie to wysłać? Karta to Sandisc III 2 GB.. będę ją reklamował ale co to da.. Płacząc proszę o pomoc.. A, i jeszcze jedno.. pierwszy raz zgrywałem na kompa z VISTĄ .. ale czy to ma znaczenenie...
    pozdrawiam
    jarek
  • skoku
    Bywalec
    • 2008
    • 131

uruchamiales pozniej aparaty bez karty?
    wyjmij baterie na godzinke i pozniej sprawdz
    "Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli"

Komentarz

• zxzx
      Coś już napisał
      • 2007
      • 99

Vista na pewno nie to tylko system operacyjny Twojego komputera , moze jakis wirus z kompa ????? nie mam pojecia .
      CANUSIA EOS 50d , 400 D // EF17-40 F/4 L // Canon 70-200 F/4 L USM //Canon 60 F/2,8 macro STATYW MANFROTTO // FILTRY HOJA //Speedlite 430 EX ///// grip , etc
      www.wesolowski-photography.co.uk

Komentarz

• jarQ74
        Dopiero zaczyna
        • 2008
        • 20

Zamieszczone przez skoku
        uruchamiales pozniej aparaty bez karty?
        wyjmij baterie na godzinke i pozniej sprawdz
        uruchamiałem bez karty z kartą z inną kartą ... nic .... baterie są wyjęte od rana... jak wkłądam zaczyna szaleć lustro..

Komentarz

• Focus604
          Dopiero zaczyna
          • 2006
          • 49

Próbowałeś zresetować aparat do fabrycznych ustawień?

Komentarz

• piast9
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 3267

Zajrzyj w gniazdo karty, czy piny nie są zgięte.
            650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Goomis
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1893

Zamieszczone przez zxzx
              Vista na pewno nie to tylko system operacyjny Twojego komputera , moze jakis wirus z kompa ????? nie mam pojecia .
              No ale co wirus? Może nawet jak by jakiś był na karcie ale co z tego przecież i tak się nie wgra do aparatu O_o no chyba, że doczekaliśmy się jakiejś nowej generacji wirów co dostają się do aparatu?O_o to byłby dramat...
              Ale możliwe, że karta w jakiś sposób zrobiła zwarcie w puszkach? - to takie moje czysto teoretyczne gdybanie. W moim starym 300D miałem na odwrót znaczy poszło zwarcie na karcie ale pewnie w teorii sytuacja w drugą stronę też jest możliwa?
              5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• jarQ74
                Dopiero zaczyna
                • 2008
                • 20

piny są w idealnym stanie... żadnych zagiętych... co do zresetowania kustawień to jak mam to zrobić skoro na LCD nic się nie wyświetla... nie mogę wejść w menu ... chyba że ktoś zna inny sposób na reset 20D

Komentarz

• zxzx
                  Coś już napisał
                  • 2007
                  • 99

Ja to sie na wirusach i tych podobnych nie znam ale skoro sa wirusy atakujace komorki to czemu nie nasze lustra , ale to tylko moje gdybanie , probuje tylko nasunac podpowiedz tym co sie znaja .
                  CANUSIA EOS 50d , 400 D // EF17-40 F/4 L // Canon 70-200 F/4 L USM //Canon 60 F/2,8 macro STATYW MANFROTTO // FILTRY HOJA //Speedlite 430 EX ///// grip , etc

Komentarz

• Goomis
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1893

Należy wyjąc taką małą bateryjkę podtrzymującą ustawienia - poszukaj w instrukcji. Znajduje się ona chyba w komorze baterii. (Ale proszę żeby ktoś potwierdził moje słowa bo w 100% pewien nie jestem - zauważyłem ją po prostu w moim 40D i gdzieś mi się obiło o "oczy" o niej ;-) )
                    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• jarQ74
                      Dopiero zaczyna
                      • 2008
                      • 20

aparaty od rana mają wyjęte obie bateryjki...:-(

Komentarz

• Goomis
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1893

To wg. mnie trzeba było łapac za tel. do serwisu. Bo teraz to dopiero we wtorek jak mniemam? Jeżeli była wyjęta bateryjka podtrzymująca ustawienia znaczy, że wariuje soft albo elektronika - IMHO. Ja bym się trzymał swojej wersji, że karta zrobiła jakieś spięcie bo to ewidentnie jej wina gdyż wszystko zaczęło się dziac po jej włożeniu do body.

Wirusy w telefonach owszem ale tylko na tel. z symbianem czyli z systemem operacyjnym. W aparacie nie ma takiego systemu w któy możnaby wykorzystac do ataku na aparat - ale ekspertem nie jestem i moge się mylic. Może jakiś informatyk się wypowie w tej kwestii.

Komentarz

• zxzx
                          Coś już napisał
                          • 2007
                          • 99

Skoro to sie stalo po wlozeniu karty to moze sprobuj wlozyc inna i moze uda sie dostac do menu , zresetowac jak nie to nic mi nie przychodzi do glowy .
                          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                          Byc moz e nie ma jeszcze wirkow i oby nie bylo . Pozdrawiam i zycze powodzenia .
                          Ostatnio edytowany przez zxzx; 13561. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Bahrd
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 3053

Zamieszczone przez jarQ74
                            piny są w idealnym stanie... żadnych zagiętych... co do zresetowania kustawień to jak mam to zrobić skoro na LCD nic się nie wyświetla... nie mogę wejść w menu ... chyba że ktoś zna inny sposób na reset 20D
                            A czy karta działa nadal poprawnie (w komputerze)? To raczej nie pomoże aparatom, ale może pomóc wskazać przyczynę. SanDisk oryginalny?

PS
                            Jeśli karta sprawna, to może spróbować wgrać na nią odpowiednie firmware i włożyć do aparatu?
                            Ostatnio edytowany przez Bahrd; 9841.
                            EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

• asq
                              Coś już napisał
                              • 2005
                              • 69

Zamieszczone przez Goomis
                              W aparacie nie ma takiego systemu w któy możnaby wykorzystac do ataku na aparat - ale ekspertem nie jestem i moge się mylic.

jest vxworks, był datalight dos (tak, ten od a:\ :smile

Komentarz

Pracuję...