Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
witam mam zamiar kupic pierwszą w zyciu lutrzanke do tej pory mialem zwykly kompakt sony i juz mi nie wystarcza, zastanawiam sie nad wyborem:
oly e-510 + 14-54
c 400d +sigma 10-20 + (ewentualnie jak starczy kasy to 50mm f/1.8)
40d + (jakis obiektyw do 400-500zł)
prosze o pomoc w wyborze
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
a zapomnialem dodac ,sprzetu bede używał do fotografii: portertowej,sport,reportaz,krajobraz
Ostatnio edytowany przez Gość; 16066.
Powód: Automerged Doublepost
Stawiałbym na C400d, ale nie wiem czemu to 10-20. Lepiej na początek kit + jakieś tele + 50 1.8. Chyba że wiesz ile daje ci to kitowe 18mm i że to jest jeszcze za wąsko.
Ja też stałem przed takim wyborem i padło na C 40D + kit+50 1.8 oraz tele (zamierzam w kwietniu kupić).Później zamienić kita na cosik innego i bedzie IMO całkiem nieźle
JiNN ale kit do canona 40d 17-85mm,czy 18-55mm? myslałem żeby kupic jakas tanszą puszke i lepszy obiektyw, a jaki polecalibyscie zoom do 1300zł do c400d?
pozdrawiam i Wesołych świąt!
To ja będę inny od reszty i polecę ci olka. Moim zdaniem jest to najlepszy system dla amatora, a szkła są projektowane wyłącznie pod cyfrę. Pozatym 14-54 to bardzo dobre szkło.
"Jeśli zdjęcie jest nie dość dobre, to znaczy, że nie podszedłeś wystarczająco blisko"
JiNN ale kit do canona 40d 17-85mm,czy 18-55mm? myslałem żeby kupic jakas tanszą puszke i lepszy obiektyw, a jaki polecalibyscie zoom do 1300zł do c400d?
A jaki zakres ogniskowej?
Jak szeroko to tamrony 17-50/2.8 28-75/2.8; sigma 17-70/2.8-4 canon 28-105/3.5-4.5 USM Jak tele to canon 100-300/4-5.6 USM albo wspomniany 70-210/3.5-4.5 jeszcze nie dawno wisiał on na allegro i to dośc długo. tytuł dośc cudaczny bo: canon jak 70-200 L ;-)
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
Ja mam narazie KiT'a 18-55 (no i 50 1.8 )ale to tylko dlatego aby sprawdzić sprzęcik.Planuje w Kwietniu zakup Tele C 70-300 IS USM bo lubie dlugie Korci mnie na C 70-200 f/4 L ale wydaje mi się,że brakowałoby mi tych 100 mm. Pozatym mam możliwość pobawienia się starym Tele C 75-300 - nie chodzi mi tutaj o jakość optyczna ale o zakres.Więc jeszcze mam - już nie dużo czasu - na to aby w końcu zdecydować. Poźniej zamienię KIT'a na cosik inne i bedzie gucio
A co do samego body to mogę powiedzieć jeszcze,że za 400 D byłem jak nikt inny ale na tym forum od czytania namieszali mi troche w głowce i padło na C 40D.Myslałem,że nie mam dużych łapek ale C 40D i współpraca z nim to jest to na co liczyłem Bynajmniej teraz spię jak miś nie myśląc co by było gdybym wybrał 400D? Czy myślałbym o C 40D...teraz takich myśli nie mam i jestem zadowolony.
Inni by powiedzieli,że teraz nie mam dobrych szkieł bo kupiłem droższy aparat.A ja na to - TO JESZCZE NIE KONIEC - nie odrazu Rzym zbudowano.Powoli,powoli wszystko się da. Tele w planie na kwiecień-po sezonie może cosik zamiast kita;p and everyone will by happy
To ja będę inny od reszty i polecę ci olka. Moim zdaniem jest to najlepszy system dla amatora, a szkła są projektowane wyłącznie pod cyfrę. Pozatym 14-54 to bardzo dobre szkło.
szczególnie do sportu Olek się nadaje
z chęcią przeczytam rozwinięcie dlaczego jest to najlepszy system dla amatora, chętnie dowiem się rownież dlaczego dedykowane szkła do cyfry są jego zaletą.
Olek to niestety mały wybór drogich szkieł. Dodatkowo mega szumy na wyższych od 400 ISO.
Reasumując ja bym brał lepsze szkła i gorsze body. Dlaczego? Proste... szkła Ci starczą na znacznie dłużej i rzadziej je będziesz wymieniać więc warto zainwestować w coś lepszego.
To już lepiej kupić jak najlepsze body, na słabych i tanich szkłach dowiedzieć się czego brakuje, czego potrzeba i dopiero potem je dokupić.
I przejdzie drogę którą ja szedłem.... dodam że szalenie kosztowną.... ale każdy robi jak woli... tylko pytanie co po lepszym body jeżeli szkła do ****?
Nie napisałem, że dobrym pomysłem jest kupić dobre body i pozostać przy słabych szkłach.
Lepiej się wstrzymać z zakupem dobrych szkieł bo ktoś kto kupuje po raz pierwszy nie wie jakie mu będą potrzebne. Kupi jakie mu tutaj sugerują, a potem będzie zawiedziony że wydał niepotrzebnie masę kasy. Wiedzę jaki obektyw się nada nabywa z czasem. Dlatego lepiej najpierw zainwestować w dobre body.
Nie napisałem, że dobrym pomysłem jest kupić dobre body i pozostać przy słabych szkłach.
Lepiej się wstrzymać z zakupem dobrych szkieł bo ktoś kto kupuje po raz pierwszy nie wie jakie mu będą potrzebne. Kupi jakie mu tutaj sugerują, a potem będzie zawiedziony że wydał niepotrzebnie masę kasy. Wiedzę jaki obektyw się nada nabywa z czasem. Dlatego lepiej najpierw zainwestować w dobre body.
Lepiej się zastanowić co chce się fotografować, poszukać które szkła były by do tego najlepsze i takie kupować kosztem słabszego body. Powtórzę jeszcze raz...
Kupowanie słabych szkieł i wymienianie ich później na lepsze jest cholernie kosztowną drogą, ale każdy robi jak chce.
Komentarz