Początkujący amator i 400D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • vilano

Początkujący amator i 400D

Witam wszystkich serdecznie. Ostatnio zakupiłem aparat Canon EOS 400D. Chciałbym jednak poczytać a co za tym idzie poznać i nauczyć się narazie podstaw fotografowania. Przegladam od jakiegoś czasu te forum ale wydaje mi się że wskazówki tu udzielane są o 1 poziom za wysokie jak dla takiego początkującego jak ja.
    Zwracam się więc z prośbą o odpowiedź od czego zacząć co przestudiować, gdzie mogę pocztyać o paratmetrach aparatu i jak mozna go ustawiac (a nie tylko w AUTO). Prosze o cenne wskazówki.
    Dzięki.
    Pozdrawiam.
  • bakulik
    Uzależniony
    • 2005
    • 767

Witam.

Zamieszczone przez vilano
    gdzie mogę pocztyać o paratmetrach aparatu i jak mozna go ustawiac (a nie tylko w AUTO).
    W instrukcji obsługi.
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Komentarz

• nor
      Bywalec
      • 2006
      • 220

Najprościej to sobie ksiązkę kupić/pożyczyć dla początkujących.

Komentarz

• illy
        Bywalec
        • 2007
        • 146

Wiesz. Najlepiej na poczatek wziasc aparat do reki i zaczac sie bawic patrzac na bledy jakie sie wykonuje. Poznac znaczenie czasu, przeslony, ekspozycji.
        Poleca rowniez przejzec google pod haslem poradnik fotografa, fotografia, badz photo tutorials itd. http://www.fotoporadnik.pl/ dla przykladu.

Pozniej lapat terminologie i czytac dalej. Ja sam do dzisiaj nie wszystko rozumiem co ludzie tutaj pisza, ale pewnie to przyjdzie. Pozdrawiam i mam nadzieje ze pomoglem.

Komentarz

• bruckner
          Początki nałogu
          • 2006
          • 275

dla początkujących to SZKOŁA FOTOGRAFOWANIA NATIONAL GEOGRAPHIC wszystko pięknie ładnie opisane

Fotki Digart
          FOTOblog

Komentarz

• Dragunov
            Bywalec
            • 2006
            • 172

Poradnik i do dzieła, metoda prób i błędów oraz wyciąganie z nich wniosków to dobry sposób. Warto też wybrać się na wspólne "pstrykanie" z kimś bardziej doświadczonym.
            Powodzenia
            7D l EOS 30 Date l sure shot WP-1 l 40/2.8 l SPEEDLITE 580EXll l MAMIYA RB67 + SEKOR 90/3.8
            http://piotrplyszewski.pl/

Komentarz

• RNz
              Uzależniony
              • 2007
              • 708

"Fotografia Cyfrowa" Ben Long i masz od podstaw, do obróbki w Photoshopie.

Komentarz

• gwozdzt
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 5780

Zamieszczone przez vilano
                Witam wszystkich serdecznie. Ostatnio zakupiłem aparat Canon EOS 400D. Chciałbym jednak poczytać a co za tym idzie poznać i nauczyć się narazie podstaw fotografowania.
                poszło na maila.
                Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• vilano

Bardzo serdecznie dziękuje za odpowiedzi. Nie pozostało mi nic innego tylko siadać i czytać oraz metodą prób i błędów praktykować z aparatem w plenerze. A nadarza się właśnie okazja, bo jadę na kilka dni w góry stanu Pensylwania w USA.
                  Gwozdzt: dziękuje za załącznik
                  RNz: Książkę zamówię tylko troszkę czasu upłynie zanim ją dostane
                  Illy: dzięki za linka. Napewno skorzystam.
                  Reszcie, również wielkie dzięki. Mam nadzieje, że po lekturze będę już o tym 1 poziom mądrzejszy, a większość z wątków na tym forum będą dla mnie zrozumiałe.
                  Pozdrawiam i Wesoły świąt

Komentarz

• RNz
                    Uzależniony
                    • 2007
                    • 708

No to masz świetną okazję do nauki. Na początek nie bój się różnych trybów tematycznych (góry możesz robić w trybie krajobrazu) a przy okazji patrz jakie ustawienia proponuje aparat. Myślę, że z samej obserwacji zmian przysłony/czasu już wyciągniesz wnioski. Powoli dojdziesz do reszty.
                    Wesołych :-)

Komentarz

• lolka

Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyc kilka spraw?

od tygdnia jestem posiadaczką canona 350D, to jest moja pierwsza lustrzanka i w dodatku mam angielskie menu tyle co zrozumiem to moje, ale duzo też nie wiem. takie podstawowe hasla jak ISO, WB - balans bieli to wiem ale jak tego używać żeby zdjecia byly ladne? bo widze ze pod WB kryje się kilka różnych opcji w tym daylight, cloudy i inne. znalazlam tez cos takiego jak AF, One shot ( aparat jest ustawiony na one shot) i kompletnie nie wiem co do czego to samo z Ai focus i Ai servo, o co w tym chodzi? z czymz zjeśc ten caly BEEP? moglby mi ktos podać kilka zdan na ten temat na chłopski rozum gdyż jestem laikiem i to wszystko jest dla mnie czarną magia dziekuje z gory

Komentarz

• JiNN
                        Zablokowany
                        • 2007
                        • 220

Tutaj najepsza byłaby najpierw instrukcja obsługi przeczytana z 2x. Ja swoja czytałem 4 x

Komentarz

• drakon
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 101

Na początek to poczytaj tu : http://www.canon-board.info/showthread.php?t=3725
                          40D... 5DII... kit... C70-200/2,8... C17-40/4... C100IS...580EXII...statyw...monopod

Komentarz

• Marek69
                            Bywalec
                            • 2008
                            • 111

Jak nie masz masz tu.
                            Pozdrawiam
                            Marek

Komentarz

• lolka

dziękuje.

Komentarz