Sport - tryb dedykowany czy M ? Maly dylemat

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gadget_zary
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 1046

Sport - tryb dedykowany czy M ? Maly dylemat

Witam
    szukałem na temat zdjęć sportowych ale nie znalazłem odpowiedzi na nurtujący mnie problem. Otóż ostatnio przeglądałem dużo zdjęć sportowych na digart.pl (bmx/deskorolka/dh) i w wielu Exif'ach zauważyłem ze światło sięga od f5.6 do f11 przy ogniskowej 18mm (kitowy obiektyw zaczepiony na 400d), nie wiedziałem po co do tego typu zdjęć (zwykle staram sie f utrzymywac na jak najjasniejszym mozliwym poziomie w swoim 18-55), później zauważyłem ze fotograf korzystał z trybu auto i tryby sport i stad ta głębia. Sam bardzo interesuje sie zdjęciami tego typu (fotografuje "na poważnie" od ok. 2 miesięcy) i często nie jestem zadowolony z efektów, choć ciągle sie uczę i staram sie wyłapywać swoje błędy w praktyce (pracuje głownie na trybie M lub TV/AV). Co myślicie o używaniu trybu dedykowanego do takich zdjęć ? Nie mija sie to odrobinę z celem fotografowania lustrem ? (choć nie wiem może to ja mam takie wyobrażenie ze skoro lustro to - M, a jeśli chcesz auto to - hybryda)
    Ostatnio edytowany przez gadget_zary; 14635.
  • C80
    Uzależniony
    • 2007
    • 855

Tryb sportowy to szajs, W 400D ISO, czas, AF (One Shoot, AI Servo, AI Focus), samo się ustawia automatycznie. Praktycznie nie masz wpływu na nic. Aparat za ciebie decyduje jakie zdjęcia wykona, ty tylko naciskasz spust. A przecież to lustro powinno się ciebie słuchać.

Już lepiej robić w TV i samemu wszystko ustawić.
    [Strona] [Sportowy fotodziennik]

Komentarz

• peet_peet
      Coś już napisał
      • 2008
      • 61

Moim zdaniem to tryby "tematyczne" to u cioci na imieninach lub podobnych okolicznościach... Lustro wymaga trochę inicjatywy własnej.... taki już chyba jest sens kupna lustrzanki.... Tryby tematyczne dobierają parametry tak żeby było dobrze, ale wcale nie znaczy to że wybiera najlepsze z możliwych i że efekt będzie dla nas zadowalający.. ot taki kompromis.
      Tryby manualny lub preselekcji pozwalają na pełna kontrole nad tym co chcesz osiągnąć.
      EOS 40D + EOS 400D + S 17-70/2.8-4.5 DC + S 70-300/4-5.6 APO DG Macro + C 50/1.8 II , C 580 EX II, monopod Velbon RUP-43, statyw Hama, plecak Lowepro i kilka innych drobiazgów

Komentarz

• Mellan
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 1851

Z trybami preselekcji to nie tak do końca...Owszem, wybierasz przysłonę lub czas, ale "przychodzi walec i wyrównuje", chyba że korektę dasz. No ale skoro wiesz jaką korektę dać to po co używać preselekcji zamiast robić na M?
        C-F-K - forever

Komentarz

• merger
          Uzależniony
          • 2006
          • 619

to w aparacie sa tryby dedykowane
          hmm. tak jak nigdy nie uzywalem lampy wbudowanej w 40d, tak samo tych trybow. dla mnie moglo by ich nie byc tak jak jest w 5d.
          a i tak brawo dla canona za tryby C1, C2, C3. mistrz totalny.
          5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
          430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Komentarz

• Goomis
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1893

Zamieszczone przez merger
            to w aparacie sa tryby dedykowane
            hmm. tak jak nigdy nie uzywalem lampy wbudowanej w 40d, tak samo tych trybow. dla mnie moglo by ich nie byc tak jak jest w 5d.
            a i tak brawo dla canona za tryby C1, C2, C3. mistrz totalny.
            A i tak najlepsze tryby są w 1D :-D
            tak poza tym odnosząc się do tematu. Robienie zdjęc sportowych na przesłonie większej niż 4-tym bardziej na krótkich ogniskowych to chyba się mija z celem bo przecież o to chodzi żeby uchwycic akcję i odizolowac obiekt od tła. A przesłona 11 to już w ogóle na krótkiej ogniskowej kilkumetrowa GO...
            5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• delaa
              Bywalec
              • 2007
              • 168

Zamieszczone przez Goomis
              A przesłona 11 to już w ogóle na krótkiej ogniskowej kilkumetrowa GO...
              Pewnie dyfrakcja na dziurze i tak zabije jakość obrazka ....

Cytując authore
              (zwykle staram sie f utrzymywac na jak najjasniejszym mozliwym poziomie w swoim 18-55).

W tym obiektywie (i wielu, wielu innych- za cenę przewyższającą EROSA 400D+kiciak) - nie tędy droga - najlepszy obrazek w inkryminowanym obiektywie dostaniesz na około F=8. Nie ma zmiłuj.

Dobrych jajek !
              KIEV 60 NIKON N80 CANON 40D i szkieł kilka dobrych do zdjęć wilka...
              No Art Just FUN ! http://www.delaa.pl

Komentarz

• merger
                Uzależniony
                • 2006
                • 619

ej. ja robie zdjecia sportowe na przyslonach wiekszych od f8. a od izolowania obiektu od tla uzywam flesza
                5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
                430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Komentarz

• magix
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 298

i milo też jest mieć teleobiektyw(i najlepiej jasny ;-) ) ze względu na duża ogniskowa ma mniejsza głębie co ułatwia separacje obiektu od tła.
                  C EOS 5D MK II C | EOS 40 D | T 28-75 f/2.8 | C 85 f/1.8 | C 70-200/4.0L | S 30/1.4 |S 50/1.4 | C 10-22 f/3.5-4.5 | C 580EX
                  http://magix.digart.pl/

Komentarz

• adamek
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 2265

Wbrew pozorom całkiem często używam większych przesłon z długim obiektywem. Mogę mieć dzięki temu dwóch zawodników ostrych (w piłce nożnej, czy np w biegach narciarskich).
                    A z krótkim jak potrzebujesz mieć ostry pierwszy plan i drugi.
                    Miłego dnia
                    adam jastrzębowski
                    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
                    tu tu

Komentarz

• kieplinek

co do pytania autora... ręcznie rób wszystko

co do niższych tematów - przesłona zależy od warunków i od planowanego efektu... nie ma reguły.

Komentarz

• tryton
                        Uzależniony
                        • 2008
                        • 557

Popieram nastawy ręczne, kiedy tylko to mozliwe. Jednak są sytuacje ,gdy nie masz czasu na zastanawianie się jak ustawić sprzęt (dotyczy to wszystkich dziedzin - nie tylko sportu). Wtedy lepiej pstryknąć automatem i mieć szansę, że będzie ok niż nie zdążyć i nie mieć nic.
                        Podsumowując - tryb dedykowany to raczej ostateczność, która czasem może się przydać.
                        Tryton
                        --------------------------------------------------------------
                        5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Komentarz

• Malin
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 276

Ja używam w jednej sytuacji trybu dedykowanego - wtedy gdy cala sceneria nie jest zroznicowana pod wzgledem światla, tzn. kiedy postac jest dobrze naswietlona i tło rownież (dużo szarości). Wtedy mam duze prawdopodobieństwo że odbicie światła jest w okolicach 18%, a tryby dedykowane są wtedy niezlym wyjsciem. Jak jestem w jednym pomieszzczeniu przez dluzszy czas, wtedy raz ustawiam EV w Manualu i jeśli coś nie wyjdzie najlepiej wyciągam z RAW'a - szczególnie ważne przy używaniu dodatkowego flasha.
                          Regulamin pkt 8

Komentarz

• gadget_zary
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 1046

Dzieki wszystkim za pomoc w moim malym dylemacie ;] mysle ze sporo sie dowiedzialem ;] Mam jeszcze jedno pytanie. Na ogol zdjecia sportowe bez dodatkowej lampy nie sa rewelacyjne, jakie macie sposoby na ustawienie odpowiedniej ekspozycji. Ja zwykle robie tak ze mierze swiatlo na obiekcie najblizszym miejscu zdarzenia, nadstepnie blokuje ekspozycje (na ogol staram sie miec doswietlenie ok 1/3 ev) i robie zdjecie gdy obiekt wejdzie mi w kadr (wszystko jak wiadomo w trybie M). A jakie wy macie sposoby ? (moje fotki sa czesto niedoswietlone - obiekt lub przeswietlone - tlo)

Oto przykład :

jak widac obiekt jest nieco niedoswietlony a tlo zanim przeswietlone ;/

Komentarz

• Scream
                              Początki nałogu
                              • 2005
                              • 295

Myślę, że lepiej by to zdjęcie wyszło gdybyś naświetlał "na światła" i dopalił lampą, najlepiej oczywiście zewnętrzną. Na tym zdjęciu ewidentnie skejter był w cieniu budynku dlatego aparat ustawił Ci pomiar światła na ciemne partie obrazu i prześwietlił całą resztę.

Komentarz

Pracuję...