Fotografią zajmuję się typowo amatorsko. Fotografuje głównie sporty samochodowe. Posiadam 400d i obiektywy 28-135 IS USM oraz 70-200 f/4L. Czy warto zamienic body na 40d? Czy efekt końcowy, czyli zdjęcia będą rekompensować wydane pieniądzę (używając w/w obiektywów)? Czy zastosowane w 40d autofocus, pomiar światła, matryca itp. (pomijam wykonanie i większe gabaryty od 400d) są warte wydania około 3000 złotych? Czy w/w obiektywy z nowym body będą lepiej współpracować niż z 400d?
Przesiadka z 400d na 40d
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
na pewno szybciej, sam dokonalem takiej zmiany i obiektywy dzialaja bosko (nawet te z polki econo, nie mowiac o twojej elce)Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L -
-
Też myślę o takiej przesiadce zwłaszcza, że mój 400D to już chyba historia po czyszczeniu przez "Profesjonalistę"
Jak 40D będzie się sprawować z CANON 70-300 f/4-5,6 IS USM ??
Jeśli ktoś wie to chętnie przeczytam to i owo na ten temat.
PozdrawiamCanon 5D MKII + Sigma 50mm 1.4 + Sigma 24-70 2.8 EX HSM + Canon 70-300 IS USM + Canon 400D + dwa świetne szkła m42 + Speed Lite + gripKomentarz
-
Komentarz
-
Przesiadłem się z 350D na 40D i po podpięciu 17-40/4.0 L było lekki zdziwienie, bo ostrzył szybciej. Po podpięciu 85/1.8 USM wspaniale pracuje przy f/1.8. W 350D AF przy f/1.8 to była loteria, ta loteria ciągnęła się do f/2.8. W 40D przy f/2.0 mam już pewność, że ostrość nie ucieknie.Fotografią zajmuję się typowo amatorsko. Fotografuje głównie sporty samochodowe. Posiadam 400d i obiektywy 28-135 IS USM oraz 70-200 f/4L. Czy warto zamienic body na 40d? Czy efekt końcowy, czyli zdjęcia będą rekompensować wydane pieniądzę (używając w/w obiektywów)? Czy zastosowane w 40d autofocus, pomiar światła, matryca itp. (pomijam wykonanie i większe gabaryty od 400d) są warte wydania około 3000 złotych? Czy w/w obiektywy z nowym body będą lepiej współpracować niż z 400d?
Ponadto niskie szumy po przesiadce z 350D, które dla mnie szumiało bardzo. No i pośrednie ISO
Aaa... I trzymam kawał aparatu, a nie zabaweczkę (patrz: 350D+BG-E3). Warto brać, mam 40D+BG-E2N i rewelacyjnie mi się pracuje pod kątem trzymania go w ręce, posługiwania się nim itd.
Komentarz
-
Jestem swiezo po przesiadce z 400D na 40D.Fotografią zajmuję się typowo amatorsko. Fotografuje głównie sporty samochodowe. Posiadam 400d i obiektywy 28-135 IS USM oraz 70-200 f/4L. Czy warto zamienic body na 40d? Czy efekt końcowy, czyli zdjęcia będą rekompensować wydane pieniądzę (używając w/w obiektywów)? Czy zastosowane w 40d autofocus, pomiar światła, matryca itp. (pomijam wykonanie i większe gabaryty od 400d) są warte wydania około 3000 złotych? Czy w/w obiektywy z nowym body będą lepiej współpracować niż z 400d?
Pierwsze wrazenie - to rzeczywiscie czuje sie ze cos trzymam w dloni - nawet bez gripa (chociaz mialem 400D z gripem i naprawde nie bylo zle) - a mam dlonie raczej w rozmiarze XL :-). Nie jest to dla mnie napewno "kluczowe" - ale da sie zauwazyc.
Od razu zauwazysz iz migawka ma inny dzwiek.
Rowniez zauwazysz ze AF w body jakby troche szybciej sobie radzil ze "sloikami" i dostal "wigoru".
Co do jakosci zdjec to sie jeszcze nie wypowiadam - za malo czasu uplynelo abym mogl tutaj stawiac mocne tezy.
Zadaj sobie na poczatek pytanie: co ci przeszkadza w 400D, czego Ci tam brakuje - jesli masz na to odpowiedzi a rozwiazanie "bolaczek" jest w 40D - to sam bedziesz wiedzial czy warto dla Ciebie.Komentarz
-
Nie przesadzasz troszkę z tą różnicą w cenie.
Wg mnie ~1750zł vs ~3550zł (body, bez zwrotów Canona) = ~1800zł
Po uwzględnieniu zwrotów różnica maleje do ~1500zł
Przy takich różnicach w cenie przesiadka wygląda jeszcze bardziej kusząco.
Komentarz
-
Wygląda jeszcze taniej... Nasze forumowe TIPy oferują 40D w cenie ok 3300, co po odliczeniu CB daje 2760zł, a więc "ledwie" 1110zł.
Komentarz
-
Ja miałem okazje bawić się 40d a obecnie posiadam 350d. Moje wrażenia całkowicie pozytywne. W zasadzie wszystko na +. Aparat lepiej trzyma się w ręce i jest lepiej wyważony, przez co np u mnie mniej drgają mi ręce przez co mogę używać dłuższych czasów. Focus w obiektywach działa jakby szybciej i pewniej (szybkość zapewne związana jest w bardziej wydają szyną zasilająca aparatu i baterią). Można używać jasnych obiektywów już on największych otworów bez obawy o przestrzał jak to bywa w xxxd (chociaż 85/1.8 z moja 350 sprawuje się bardzo przyzwoicie :-) )Jak dla mnie temu aparatowi brakuje tylko jednej rzeczy... matrycy z pełna klatką ;-) :-)Ostatnio edytowany przez magix; 6599.C EOS 5D MK II C | EOS 40 D | T 28-75 f/2.8 | C 85 f/1.8 | C 70-200/4.0L | S 30/1.4 |S 50/1.4 | C 10-22 f/3.5-4.5 | C 580EX
http://magix.digart.pl/Komentarz
-
6,5fps juz samo w sobie wskazuje na to ze to aparat do sportu, przyrody itp. a nie landszaftow czy portretu.. i dlatego IMHO dobrze ze ma matryce asp-c..
po to jest 5d by byl wybor (zwlaszcza ze cena jest teraz niska) ale rozumiem ze parcie na FF jest modne i czesc ludzi ladowalaby matryce FF do wszystkiego co robi zdjecia
Komentarz
-
6,5fps juz samo w sobie wskazuje na to ze to aparat do sportu, przyrody itp. a nie landszaftow czy portretu.. i dlatego IMHO dobrze ze ma matryce asp-c..
po to jest 5d by byl wybor (zwlaszcza ze cena jest teraz niska) ale rozumiem ze parcie na FF jest modne i czesc ludzi ladowalaby matryce FF do wszystkiego co robi zdjecia
Fakt, 40D jest szybki, 16 zdjęć w serii no i zapomniałem nie słychać takiego łomotu jak w 350D przy robieniu zdjęcia, tylko cichutkie klapnięcie. Ale to, że jest szybki nie oznacza, że nie możesz nim robić landszaftów i portretów.
FF niezależnie do czego jest lepsze od CROPa
Komentarz
-
ciezko sie w kolejnym watku upierac sie przy swoim ale nie masz racji..
tu nie chodzi o to czy jest lepsze ale dla kogo i przy jakich zastosowaniach.. IMHO zbytnio generalizujesz.. ja tam wole wlasnie cropa bo pasuje mi do zdjec jakie wykonuje..Komentarz
-
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
No dobra, zwracam honor kolegom
Czasami rzeczywiście lepiej wziąć CROPa
Komentarz
Komentarz