Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Kilka dni temu nabyłem Canona 70-200 F4 is oraz Canon 85 F1.8 i mam pytanie do was...
Potrzebuje jakiegos zamiennika KITa a kompletnie mam mętlik w głowie...
Forum juz od deski do deski chyba przeczytałem
Na początku myślałem nad Tamronem 17-50 2.8
Później o Canonach 24-75 2.8 i 24-105 is...
Teraz doszedł do tego jeszcze Canon 17-40 f4...
Kompletnie nie mam zdania o obiektywach sigmy...
Zależy mi na szerokim kącie więc te dwa Canony od 24mm mnie troche martwią... bardziej skłaniałbym się do 17-40. Ten z kolei jest dość ciemny (F/4)
Jak macie jeszcze jakies alternatywy to napiszcie coś...albo może brać pod uwagę któregoś z wymienionych?
dzięki z góry za konkretne rady i opinie!
piątka eMKa dwa, siedemnaście czterdzieści, osiemdziesiątka piątka jeden osiem, idmzeit wece F zey e, kilka eM czterdzieści dwa
ja mam 17-55 canona f2.8 i tez swoje pochwalę , może nie jest najtańszy, ale widzę masz dwa dobre szkła, to trzecie też powinieneś mieć dobre, bo inaczej nie bedziesz zakładał.
ja mam 17-55 canona f2.8 i tez swoje pochwalę , może nie jest najtańszy, ale widzę masz dwa dobre szkła, to trzecie też powinieneś mieć dobre, bo inaczej nie bedziesz zakładał.
Łosz kurna...dobre to jest. O tym szkle kompletnie zapomniałem...napisz coś więcej o nim jak możesz...jakieś swoje miłe (niemiłe) doświadczenia z nim
piątka eMKa dwa, siedemnaście czterdzieści, osiemdziesiątka piątka jeden osiem, idmzeit wece F zey e, kilka eM czterdzieści dwa
od niedawna posiadam, kolorki super AF również, trochę waży i duży, ale waga to jedyna wada. Lepszego zooma z IS w tym zakresie nie znajdziesz. Światło 2.8 bardzo się przyadaje. Będzie Pan zadowolony
Ja jestem w podobnej sytuacji, szukam zamiennika.
Moje typy byly podobne, myslalem o 17-55 jednak wydanie 3000PLN na EF-S malo mnie bawi, nadal wierze ze za rok, dwa bede mial FF.
17-40 ciemny, w kicie uzywam glownie szerokich katow. 17-85 kiepski.
Poczytalem testy i czekam na... nowego kita.
Nowy kit z IS'em jest podobno duzo lepszy od obecnego, a sam IS jest dla mnie plusem. Kosztowac tez pewnie bedzie <500PLN
Mam Tamrona 17-50 2.8 i jestem zadowolony.
Wybieraj z uwagi na swiatlo pomiedzy tym tamronem a 17-55 canona. 17-55 canona nie mam, bylo o nim troche - poczytaj. Chcialbym sam potestowac tego canona jak wypada przy tamronie - ale na razie nie mialem okazji.
Ja jestem w podobnej sytuacji, szukam zamiennika.
Moje typy byly podobne, myslalem o 17-55 jednak wydanie 3000PLN na EF-S malo mnie bawi, nadal wierze ze za rok, dwa bede mial FF.
Co racja to racja...trochę drogi...mi na is nie zależy tak szczególnie...2.8 światło jest juz dla mnie ok. Mając to na uwadze skłaniałbym się do tamrona...lżejszy i dwa razy tańszy....co do jakości zdjęć to chyba przepaści nie ma i tamron również ma sie czym pochwalić.
Może rzeczywiście warto by troche poczekac...dodam ze obiektyw mam mozliwosc kupienia w Hameryce wiec trochu taniej by to było...
Najbardziej to by mi odpowiadał ten Canon 17-40 F4 tylko nie z F4 a z F2.8 np
Mając to na uwadze skłaniałbym się do tamrona...lżejszy i dwa razy tańszy....co do jakości zdjęć to chyba przepaści nie ma i tamron również ma sie czym pochwalić.
Przepasci nie ma z pewnoscia (tylko przed zakupem sprawdz egzemplarz czy nie ma FF/BF). Ja trafilem na dobry egz. i jakosc jest ok. Za te cene nic lepszego chyba nie znajdziesz, to szklo jest dosc popularne i wielu z uwagi na jakosc/cena/ i swiatlo wybiera ten "sloik".
Jest osoba ktora sprzedaje sprawdzone Tamrony - poszukaj na grupie.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zamieszczone przez rzukov
hehe...no trudno...bez jednej nerki da sie też żyć...w sam raz bedzie na szkło
nisko cenisz ten ogran :-)
Ostatnio edytowany przez marekk_ok; 11863.
Powód: Automerged Doublepost
Komentarz