Wyzwalacze radiowe skyport

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • coffeeman
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 24

Wyzwalacze radiowe skyport

Kupiłem i pozwoliłem sobie na krótką recenzje -

Przykładowa fota z wykorzystaniem starych lamp Nikona i skyportów:

• energia_ki
    Początki nałogu
    • 2007
    • 291

bardzo fajne zdjęcie
    i ten efekt, że nogi wydają się ciągnąć w nieskończoność

a przechodząc od spraw estetycznych do technicznych - przeczytałam poradnik i chciałam spytać od jeden drobiazg w kwestii podłączania kabelków, bo chociaż blondynką nie jestem [przynajmniej mam taką nadzieję ], to na kabelkach sie nie znam kompletnie
    kiedy chcę mieć jedną lampę w sankach, to jak podłączam do aparatu jednoczesnie lampę i wyzwalacz? napisałeś, że kablem pc-minijack, ale chyba trzeba dodać jakiś rozdzielnik, bo potrzebne są 3 wejścia? czy może źle kombinuję?
    czy ktoś może dokładnie opisać, jak to podłączyć - albo może nawet zapodać zdjęcie poglądowe?

Komentarz

• energia_ki
      Początki nałogu
      • 2007
      • 291

hi, hi, a jednak blondynka
      pytanie nieaktualne, bo kompletnie bezsensowne

w przyszłym tyg. może uda mi się kupić skyporty i zacząć się bawić :smile:
      Michał - dzięki za dobry poradnik na Twoim blogu

Komentarz

• ErnestPierwszy
        Uzależniony
        • 2006
        • 734

Ja okropnie się rozczarowałem.
        Kupiłem zestaw Skyport (nadajnik i odbiornik) za blisko 550 zł i... kupa. Nie działa Znaczy wyzwolił 5 błysków i nic więcej.
        Rozpadł się kabelek synchro z zestawu. Po wyjęciu z odbiornika część minijacka została w środku gniazda. Spoko został cały rdzeń więc można go było spokonie wyjąć.

Specjalnie kupiłem na weekendową sesję i dalej robiłem na kablu synchro. Zakup zepsuł mi cały weekend. Wiara w markę Elinchroma i kupa kasy na badziewne urządzenie.
        Jakość poniżej chińskiego produktu. Kable wyglądają jak z najtańszych bazarowych zabawek. Produkt stwarza wrażenie jakby miał się zaraz rozpaść.

Mam nadzieję, że sklep bez kombinowania wymieni mi na działający egzemplarz. Może to tylko badziewny kabelek.

Komentarz

• MartineZ.oom
          Dopiero zaczyna
          • 2007
          • 41

Mnie też kabelek się zapsuł, tzn. sama przejściówka z mini na duży jack.
          A same kable to, bez przesady, moje są solidne. Nawet powiedziałbym, że za bardzo, bo są mało elastyczne. Co jest denerwujące, kiedy instaluje je na 580-kach.

Co do jakości Skyportów to, rzeczywiście sprawiają wrażenie delikatnych ale
          nie jest to chińska tandeta. Moje są niezawodne w działaniu. Pracują w studio i outdoor. Tu i tu nigdy mnie nie zawiodły, nie zgubiły ani jednego błysku. Synchro jest takie ile puszka daje a akumulatory wytrzymują co najmniej 8h błyskania (czy więcej - nie wiem bo nie sprawdzałem).
          Denerwuje mnie tylko brak wskaźnika naładowania baterii oraz brak bryzgoszczelności.
          Czy

Komentarz

• ErnestPierwszy
            Uzależniony
            • 2006
            • 734

Mój zestaw już działa. Wymieniono mi w sklepie kabelek (sprawdzono na elinchromach RX) i działa

Komentarz

• marekb
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 2273

jaki zestaw kupić. potrzebowałbym wyzwalać 3 lampy poza puszką...??

Komentarz

• schabu
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1352

Michał - a niby jaki problem jest z 580mkII?
                Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Komentarz

• marekb
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 2273

vitez, a gdzie niby odpowiedz na moje pytanie, że zamykasz wątek...??

Pytałem nie tyle o skyporty a o wyłaczanie sie starej sigmy i czemu wyzwala się co drugi , trzeci raz a potem wchodzi w stan czuwania. Gdy wciskam test raz za razem b szybko błysk jest wiec to chyba nie sprawa naładowania ??

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

Zamieszczone przez marekb
                    vitez, a gdzie niby odpowiedz na moje pytanie, że zamykasz wątek...??
                    Przeczytaj dokładnie Punkt 3. Regulaminu bo startujesz ze standardowym nieporozumieniem.
                    Nie obiecuję że tu znajdziesz odpowiedź, tylko proszę byś pytanie związane z tym samym tematem (Skyport) zadawał w już istniejącym wątku.
                    Po co na forum kilka na raz otwartych wątków o wyzwalaczu Skyport?
                    Nieważne co nimi wyzwalasz, ważne czym .
                    Resztę narzekań Punkt 3. Zasad Porządkowych .

Komentarz

• marekb
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 2273

nie problem w skyportach, bo one są sprawne (tak z 430ex jak i 580ex ) problem w lampie sigma elektronic flash ef-430 st [EO]: błyska co drugi raz a po kilku błyskach przechodzi sama w stan czuwania.da się to jakos wyłączyć...?? Kuchatek pomożesz...??

Komentarz

• marekb
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 2273

naprawde nikt nie wie...??

Komentarz

• mojalewastopa
                          Dopiero zaczyna
                          • 2005
                          • 19

..Kochani..jak podłączacie skyporty do 580EX i 430EX?..moglibyście coś polecić??..dzięki

Komentarz

• schabu
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 1352

kostka z gniazdem PC i kabel PC - mini jack. szukaj na allegro.
                            Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Komentarz

• mojalewastopa
                              Dopiero zaczyna
                              • 2005
                              • 19

..dzięki..coś takiego będzie grało? : http://www.allegro.pl/item716361269_...ca_stopka.html

Komentarz

Pracuję...