Przechodzę z zoomów na stałki, aktualnie plan jest taki: "spylam" 16-35/2,8 i kupuję 24/1,4 lub 35/1,4. Pomóżcie proszę, który z nich wybrać pod MK II ?
24/1,4 czy 35/1,4 ??????
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
-
Co najczęsciej fotografujesz? 35/1,4 na MKII to standard,a 24/1,4 to tak ani standard ani szeroki.Bo jakosciowo to oba swietne ,a 35/1,4 lekko swietniejsza [moim zdaniem]Pozdrawiam.Komentarz
-
-
Komentarz
-
Najlepiej mieć oba, jezeli na dzien dzisiejszy stać Ciebie na jeden z nich to na cropie 1,3 chyba wybrałbym ten szerszy czyli 24/1.4 L.Komentarz
-
Witam!
Panowie przede wszystkim dziękuje bardzo za pomoc,:-P
Zdecydowałem się. Zooma 16-35/2,8 jednak zostawię, bardzo dobre szkło, ostre, kontrastowe, świetna perspektyw na szerokim kącie. Aż żal "spylić" niech sobie leży w torbie i czeka na wykorzystanie. Piszecie że oba są świetne ,najlepiej mieć jedno i drugie.
Jednak zdecydowłem się na 24/1,4. Kto wie może 35/1,4 za jakiś czas jak podreperuję budżet.Komentarz
-
ale które MKII?
zresztą ja bym brał 14L i 35L - szeroki jednak się przydaje
Komentarz
-
Komentarz
-
Najpierw koniecznie 35/1.4 , jest lepszy optycznie od 24/1.4
i zastanowiłbym się czy nie brać coś szerszego niż 24 mm na corpie 1.3 ?
Komentarz
-
Komentarz
-
Dzięki za uwagę jakoś nie doczytałem ..:razz: ale jeżeli już jesteśmy przy 16-35/2.8 to wersja II jest po prostu klasa tylko na 16 i 24 mm dla 35 mm to tylko 35/1.4 i zoom można odstawić :wink: . Mam obydwa
Komentarz
-
Skoro II jest slaby na 35mm to co nalezy powiedziec o wersji I na 35mm patrzac na to:
Komentarz
-
-
Słusznie , nie sugerowałbym się bardzo wynikami testów na forach , gdyż jak kolega zauważył może być to jednostkowy przypadek .... często też tak miałem i dlatego zawsze odnoszę się do moich konkretnych egzemplarzy .Na pewno jest duża powtarzalność wśród szkieł canona:wink: ale jednak stwierdzam także ,że są odstępstwa i to całkiem duże
.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Wersja I jest z pewnością słabsza optycznie :-( , ja porównywałem swoje egzemplarze na 5d , więc tylko o drugim teście dla 16-35/2.8II możemy rozmawiać :grin: .Skoro II jest slaby na 35mm to co nalezy powiedziec o wersji I na 35mm patrzac na to:
http://www.slrgear.com/reviews/showp...ct/1082/cat/11Komentarz

Komentarz