Jak się obejść z nowiutką baterią NB-2LH

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ewa_olsztyn
    Początki nałogu
    • 2008
    • 311

Jak się obejść z nowiutką baterią NB-2LH

Mam przed sobą nowiutką, oryginalną baterią canon NB-2LH? jakieś formatowanie czy co? Jedną już spaskudziłam...
  • Yenox
    Początki nałogu
    • 2007
    • 291

A jak spaskudziłaś?
    Pozdrawiam,
    Michał

Komentarz

• Janusz Body
      Moderator
      • 2004
      • 5757

Zamieszczone przez ewa_olsztyn
      Mam przed sobą nowiutką, oryginalną baterią canon NB-2LH? jakieś formatowanie czy co? Jedną już spaskudziłam...
      Zdania uczonych zwykle są podzielone Jedni mówią formować inni mówią, że nie trzeba.

Naładować na full przez kilka godzin i uzywać. Starać się przez pierwsze dwa - trzy razy rozładować baterię do końca - czyli aż urządzenie przestanie działać i znowu na fullładować.

Ogólnie to po pierwszym dobrym ładowaniu nie ma się co przejmować Używać.

Janusz,
      Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• ewa_olsztyn
        Początki nałogu
        • 2008
        • 311

Zamieszczone przez Yenox
        A jak spaskudziłaś?
        Doładowywaniem. Na początku miałam jedną, więc doładowywałam przed każdym wyjściem na zdjęcia... Teraz nie wytrzymuje nawet jednego skoroświtu...
        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
        Zamieszczone przez Janusz Body
        Naładować na full przez kilka godzin i uzywać. Starać się przez pierwsze dwa - trzy razy rozładować baterię do końca - czyli aż urządzenie przestanie działać i znowu na fullładować.
        A po wyjęciu z opakowania najpierw naładować, czy najpierw wsadzić w aparat i wykorzystać to co tam jest do końca?
        Ostatnio edytowany przez ewa_olsztyn; 14860. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• janmar
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 3468

Rozładowac do konca i dopiero ładowac.Kiedys mówiło sie o trzech takjch cyklach.Dzis opinie sa różne.Ja na wszelki wypadek staram sie trzymac starych zasad.Nie wiem czy slusznie,ale wiem ze nie zaszkodzi

Komentarz

• kris75
            Początki nałogu
            • 2006
            • 413

z tego co podaje moja intrukcja nalezy akumulator najpierw naladowac - pozostawic okolo godziny dluzej w ladowarce juz po zapaleniu sie diody konca ladowania
            ________
            Rzeczy widzimy nie takimi, jakie są, ale takimi, jacy jesteśmy
            Immanuel Kant

Komentarz

• Kaworu
              Bywalec
              • 2006
              • 149

Zamieszczone przez janmar
              Rozładowac do konca i dopiero ładowac.Kiedys mówiło sie o trzech takjch cyklach.Dzis opinie sa różne.Ja na wszelki wypadek staram sie trzymac starych zasad.Nie wiem czy slusznie,ale wiem ze nie zaszkodzi
              Nie zaszkodzi, ale i nie pomoze ;p Ale jesli z tym sie poczujemy lepiej ...

Organoleptycznie: LiIon wydaja sie osiagac pelna pojemnosc po paru cyklach, ale bez roznicy jak dokladne bylo ladowanie.

A jesli chodzi o LiIon ... ladowanie konieznie-do-pelna-i-jeszcze-pare-godzin wiekszego sensu nie ma, bo te ogniwa lubia sie zapalac z calkiem duzej ilosci przyczyn. I dlatego obwody ladowania sa odcinane po zakonczeniu ladowania i raczej nie ma czegos takiego co bylo w ladowarkach NiMH jak ladowanie pradem podtrzymania.

Komentarz

• VanMurder
                Uzależniony
                • 2007
                • 600

a moja bateria robi mi czasem jaja
                po załadowaniu do ładowary po kilku sekundach pokazuje że jest naładowana na MAX... (dałem się raz tak nabrać) po kolejnym załadowaniu do ładowarki zaczyna się normalny proces ładowania ... czy ktoś tak miał ? wiem że bateria jest ok! bo na dwóch takich jestem w stanie zrobić ok 2500 zdjęć ...
                pozdr
                mirskiphotography.com adammirski.com twitter facebook

Komentarz

• Krzychu
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 3611

Zamieszczone przez ewa_olsztyn
                  Doładowywaniem. Na początku miałam jedną, więc doładowywałam przed każdym wyjściem na zdjęcia... Teraz nie wytrzymuje nawet jednego skoroświtu...
                  Dlatego ja kupuje zamienniki za ~27 pln które nie dość że działają dłużej od oryginalnych, to zupełnie mi ich nie szkoda doładowywać kiedy mam na to ochotę...
                  Pozdrowienia,
                  KZ
                  KZ Aviation Photography

Komentarz

• C80
                    Uzależniony
                    • 2007
                    • 855

Takie formatowanie baterii może narobić problemów. Trzeba posiadać zapas bo bateria może się skończyć na jakiejś ważnej imprezie. Przecież nikt nie będzie siedział w domu i rozładowywał baterii robiąc zdjęcia sufitu.

Poza tym baterie są obecnie tak tanie, że można się pokusić o wymianę gdy zacznie szwankować.
                    [Strona] [Sportowy fotodziennik]

Komentarz

• ::ART::
                      Bywalec
                      • 2008
                      • 142

Zamiast strzelać w sufit, można podłączyć aparat do komputera i nagrywać dane na kartę a po jej zapełnieniu zgrywać z karty na komputer. Oszczędza to aparat przed zbytecznym zużyciem i skutecznie rozładowuje baterie.
                      P.S. Rzadko to robie, ale zdarza się.

Komentarz

• sitek
                        Coś już napisał
                        • 2006
                        • 92

Taką z pudełka wrzuć do aparatu i działaj aż padnie, później ładuj na full. Z tym trzymaniem w ładowarce to nie zaszkodzi, ale teraz po naładowaniu ładowarka odcina prąd, więc po co ją trzymać (chociaż ja tak robię). I tak 3-4 razy, na full i rozładować, kiedyś czytałem, że przy tych pierwszych cyklach jakieś jony czy coś muszą się odpowiednio poukładać, trzeba jakiegoś chemika zapytać.

Komentarz

• Janusz Body
                          Moderator
                          • 2004
                          • 5757

Zamieszczone przez C80
                          Takie formatowanie baterii może narobić problemów...
                          Zdecydowanie tak. Próby włożenia baterii do napędu FDD lub DVD w celu jej formatowania mogą narobić problemów.

Baterię się formuje.

Janusz,

Komentarz

• C80
                            Uzależniony
                            • 2007
                            • 855

Mówi się i formowanie, i formatowanie. Można sie spotkać z dwoma oreśleniami, formatowanie znalazłem nawet na opakowaniu zamiennika betrii co Siemensca C75. Więc nie ma się co wymądrza... :P
                            [Strona] [Sportowy fotodziennik]

Komentarz

• Janusz Body
                              Moderator
                              • 2004
                              • 5757

Zamieszczone przez C80
                              Mówi się i formowanie, i formatowanie. Można sie spotkać z dwoma oreśleniami, formatowanie znalazłem nawet na opakowaniu zamiennika betrii co Siemensca C75. Więc nie ma się co wymądrza... :P
                              Widać NIEMIECKI spisek z zakusami na czystość polskiej mowy. Chociaż jeśli to zamiennik to może być spisek chiński. Po prostu tłumacz opakowania miał mizerną wiedzę Można się również spotkać z mówieniem "przyszłem", "poszłem" i "fa pa" i to z ust premierów (na szczęście byłych)

Baterię się formuje i kropka - to nie wymądrzanie tylko walka z gejami, lesbijkami i niemieckimi mediami oraz rewanżystami z Bonn roszczącymi sobie prawa do naszych odzyskanych ziem zachodnich.

Władysław Gomułka

Janusz,

Komentarz

Pracuję...