"z 350D też są problemy" - SUPLEMENT

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kubek
    Bywalec
    • 2005
    • 172

"z 350D też są problemy" - SUPLEMENT

Nawiązując do poprzedniego tekstu o tym samym tytule,
    spieszę donieść, że kumpel wymienił sprzęta na drugi egzemplarz
    WOLNY OD WADY AF!
    (niestety ten z wadą trafił z powrotem na półkę sklepową...)
    Tak więc powtórzę to, co napisałem poprzednio - nawet najlepsze marki wypuszczają na rynek gorsze egzemplarze jakiegoś modelu, ale od nas samych zależy, czy weźmiemy sprzęt z wadą czy w pełni sprawny!
    Wystarczy towar przed zakupem gruntownie PRZETESTOWAĆ!

Co zauważyłem po dwóch dniach zabawy z 350D:

1. Sprzęt najlepiej sprawdza się w dobrych warunkach oświetleniowych
    (jeśli chcemy pstrykać w pomieszczeniach, to koniecznie z fleszem i najlepiej nie wchodzić na większą czułość niż ISO 400)

2. Szkło "kitowe" (dodawane do zestawu) najlepiej od razu oddać do komisu lub wyrzucić do kosza...

3. Faktycznie można trochę przywyknąć do wymiarów 350D (zwłaszcza denerwujący na początku uchwyt i wizjer) ale nigdy nie będzie z 350tką takiego komfortu pracy jak choćby z 30/33 czy 10/20D... Jeśli więc ktoś używa sprzętu do fotografowania "dynamicznego", reporterki, to 350D zdecydowanie nie polecam. Spokojnie jednak można 350tki używać wszędzie tam, gdzie możemy fotę zrobić na spokojnie (pejzażyki, architektura, portrety, itp.).
  • tpop
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1465

Zamieszczone przez Kubek
    2. Szkło "kitowe" (dodawane do zestawu) najlepiej od razu oddać do komisu lub wyrzucić do kosza...
    no jesli ktos sie spodziewa jakosci jak w eLce to tak
    Zamieszczone przez Kubek
    Jeśli więc ktoś używa sprzętu do fotografowania "dynamicznego", reporterki, to 350D zdecydowanie nie polecam. Spokojnie jednak można 350tki używać wszędzie tam, gdzie możemy fotę zrobić na spokojnie (pejzażyki, architektura, portrety, itp.).
    nawet nie mow ze to na powaznie
    photography is like feeding heroin, its highly addictive

Komentarz

• Kubek
      Bywalec
      • 2005
      • 172

Cytat:
      Napisał Kubek
      Jeśli więc ktoś używa sprzętu do fotografowania "dynamicznego", reporterki, to 350D zdecydowanie nie polecam. Spokojnie jednak można 350tki używać wszędzie tam, gdzie możemy fotę zrobić na spokojnie (pejzażyki, architektura, portrety, itp.).

nawet nie mow ze to na powaznie

To jest moje subiektywne odczucie po dwóch dniach z tym aparatem.
      Jeśli masz inne zdanie, zawsze możesz się przecież nim podzielić na łamach tego forum (po to ono jest przecież, prawda?)

Komentarz

• Jac
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 4813

Zamieszczone przez Kubek
        jaja sobie robisz co?? :-)... a moze odwrotne mocowanie do eosa na 58mm i makro jechane... bylo na forum.. poszukaj... taka odwrotka daj max powiekszenie ~3:1
        Instagram

Komentarz

• Kubek
          Bywalec
          • 2005
          • 172

Zamieszczone przez Jac
          jaja sobie robisz co?? :-)... a moze odwrotne mocowanie do eosa na 58mm i makro jechane... bylo na forum.. poszukaj... taka odwrotka daj max powiekszenie ~3:1
          To już nie moje zmartwienie, bo i szkło nie moje...
          Fakt jest faktem, że ten obiektyw zdecydowanie gorzej rysuje od szkła Canona 100-300 f/4,5-5,6 USM, należącego do szkieł klasy średniej, które też dokręcałem do tego sprzętu... a to o czymś świadczy...
          Żebyś się nie czepiał, że to nie ta ogniskowa, to dodam, że pracowałem też z Canonem 28-105 f/3,5-4,5 USM i też różnicę było widać...
          No, ale możliwe, że jestem wybredny,
          a skoro Tobie taka jakość wystarcza, to nie mam nic przeciwko temu!

Komentarz

• Jac
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 4813

postaraj sie jeszcze raz przeczytac ze zrozumieniem to co napisalem :-) wtedy zrozumiesz po co jest mi to szklo :-) i do czego je uzywam
            Instagram

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Zamieszczone przez Kubek
              To jest moje subiektywne odczucie po dwóch dniach z tym aparatem.
              Pochopnie wydajesz opinie a potem ludzie to czyatja i maja metlik .
              Ochlon troche... opisz nam swoje wrazenia po dwoch miesiacach a nie dniach, prosze .

Odnosnie kita a 100-300 czy 28-105 - jest on o klase nizej od nich co najmniej.
              Oba szkla to najwyzsza klasa sredniej polki Canona - 100-300 jest o klase nizej od 70-200 4L a 28-105 od 28-135 (ktore tez uchodzi za dosc kontrowersyjne szklo, jednym pasuje innym nie). Tak wiec wcale nie dziwie sie ze jakosc 18-55 jest wg ciebie gorsza od tych dwoch szkiel... bo po prostu tak jest.
              Ale jednoczesnie - znajdz mi drugiego tak szerokiego zooma porownywalnej jakosci do 18-55 , z AF, z zakresem 18-costam, za cene 300zl.
              Podpowiem ci - jest tylko Sigma 18-50 3.5-5.6 . Wszelkie pozostale zoomy w tej klasie cenowej nie maja 18mm na szerokim kacie. A te ktore maja zaczynaja sie od 2 tys wzwyz (ale owszem - sa lepsze jakosciowo).
              Tak wiec na kita nie masz co narzekac i go od razu wyrzucac, chyba ze stac cie na 17-40 4L albo nie ptorzebujesz szerokiego kąta.

Komentarz

• sfw
                Bywalec
                • 2005
                • 184

Zamieszczone przez Kubek
                Faktycznie można trochę przywyknąć do wymiarów 350D (zwłaszcza denerwujący na początku uchwyt i wizjer) ale nigdy nie będzie z 350tką takiego komfortu pracy jak choćby z 30/33 czy 10/20D... Jeśli więc ktoś używa sprzętu do fotografowania "dynamicznego", reporterki, to 350D zdecydowanie nie polecam. Spokojnie jednak można 350tki używać wszędzie tam, gdzie możemy fotę zrobić na spokojnie (pejzażyki, architektura, portrety, itp.).
                Można i nieco dynamiczniejsze niż pejzażyk zdjęcia robić ... http://lotnictwo.net/galselect.php?p...C&wpis=rogucki
                Te najnowsze pochodzą z pierwszej sesji 350-tką ...
                Z własnego doświadczenia ... da się tym czymś operować bez odrywania oka od wizjera (AF, ISO, WB itd), jasne że nie jest to tak wygodne jak np. w 20D.
                Co do wizjera to chyba różnice pomiędzy trabantem De Lux a 10D czy 20D są tak marginalne że aż niezauważalne.
                Dla amatora to świetny sprzęt, bez względu na to co fotografuje, tutaj większą rolę przypisałbym szkiełku jakie podepnie do puszki i własnej inwencji.
                IMHO Cwanon wstrzelił się idealnie z tym body w potrzeby właśnie amatorów których nie stać na np. 20D.

pzdr

Komentarz

• Kubek
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 172

[QUOTE=Vitez]Pochopnie wydajesz opinie a potem ludzie to czyatja i maja metlik .
                  Ochlon troche... opisz nam swoje wrazenia po dwoch miesiacach a nie dniach, prosze .

Jeżu! Ale Wy się lubicie czepiać...!
                  Toż przecie napisałem, że "JEST TO MOJE SUBIEKTYWNE ODCZUCIE" po przesiadce z aparatów trochę bardziej ergonomicznie opracowanych!
                  Poproszono mnie o jego przetestowanie, więc to uczyniłem i podzieliłem sie opinią także na tym forum!
                  Ludzie z prasy też dostają sprzęt do testowania na góra kilka dni (zapewniam Cię, że nie na dwa miesiące) i wydają subiektywne opinie (na tyle subiektywne, na ile "posmaruje" sponsor...).
                  Ja testowałem sprzęta bezinteresownie, więc jestem szczery do bólu i opisuję wprost swoje odczucia.
                  Osobiście kumpel, oddając mi 350D do przetestowania, skutecznie wyleczył mnie z chęci zakupu tego aparatu (wolę wziąć większy kredyt i kupić 20D).
                  Ot i wszystko co chciałem na ten temat powiedzieć.

A skoro nie powinienem wypowiadać swojego subiektywnego zdania, to po co jest to forum?!
                  Żeby przyklaskiwać większości???

Komentarz

• Kubek
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 172

Zamieszczone przez Jac
                    postaraj sie jeszcze raz przeczytac ze zrozumieniem to co napisalem :-) wtedy zrozumiesz po co jest mi to szklo :-) i do czego je uzywam

sorry, faktycznie się nie zrozumieliśmy...

Komentarz

• Kubek
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 172

Z własnego doświadczenia ... da się tym czymś operować bez odrywania oka od wizjera (AF, ISO, WB itd), jasne że nie jest to tak wygodne jak np. w 20D.
                      Co do wizjera to chyba różnice pomiędzy trabantem De Lux a 10D czy 20D są tak marginalne że aż niezauważalne.
                      [/I]

Osobiście jakoś nie mogę ułożyć go w łapie... Może z gripem byłoby lepiej? Ale i tak jakoś strasznie płytko i paluchy bolą...

A co do wizjera, to jak przekładam oko z analoga do cyfraka, to jakbym odchodził od okna i spoglądał przez "judasza" w drzwiach...

Dla amatora to świetny sprzęt, bez względu na to co fotografuje, tutaj większą rolę przypisałbym szkiełku jakie podepnie do puszki i własnej inwencji.

Tak, ale z ciężkim i długim szkłem też nie popracujesz zbyt komfortowo, bo brakuje równowagi body-obiektyw... A to bardzo męczy...

Komentarz

• perian
                        Coś już napisał
                        • 2005
                        • 66

Zamieszczone przez Kubek
                        sorry, faktycznie się nie zrozumieliśmy...
                        No to przestań pleść farmazony i robić bałagan. Temat kita, zasosowania 350D już został dogłębnie wyjaśniony.

Wybaczcie, ale zdanie o wyrzucaniu kita do kosza jest absurdalne i lekceważące.
                        350D | Canon 18-55/3.5-5.6 II | Canon 50 1.8 II | Canon 70-200/4 | Lowepro Nova 4 AW | reszta w planach...

Komentarz

• iczek
                          Uzależniony
                          • 2004
                          • 711

Kubek - nie martw sie. Czytam sobie te opinie o szklach na tym forum i oprocz formy w jakiej opisales nowe dziecko Canonna, to nie roznisz sie w ocenach od starych bywalców. Akurat masz calkowita racje, ze wiekszosc (czytaj: wszystkie) kitowe zoomy dodawane do body sa dokladnie tyle warte ile marketingowe zagranie z ich "darmowym" dodawaniem. To jest szmelc zupelnie nic nie wart! NIC! Kosz to najlepsze dla nich miejsce. Fascynowala mnie chęć kupowania przez zaawansowanych-amatorów (a za takich uwazam ludzi, którzy są na forum z samego faktu ze szukaja wiecej informacji o swoim sprzecie) zestawów KIT. Parafrazując tę angielską nazwę to jest to rzeczywiscie kit totalny.
                          Kolega Vitez wspomnial o zoomie 17-40L - to kolejna porażka Canona. Takiego syfu dawno nie widziałem, a najbardziej boli, ze dodali magiczną literkę L i ludziska sie rzuciły. Zrobilem tym szklem jakies 500 fotek. Rozdzielczosc dno! Kontrast masakra. Ostrosc skrajnie slaba! Wywaliłem.... prawie do kosza.
                          Wracając do 350D.... jesli jakis aparat jest jeszcze mniejszy niz 20D to musi być do **** Nie ma bata
                          Mialem to w rekach przez kilka godzin. Wystarczyło. Ergonomia fatalna. O mozliwosciach techniczncyh trudno mowic, bo zupelnie powariowali z tymi dodatkami, ale w 100% zgadzam sie z twoim opisem przeznaczenia tego czegos. Pozdrawiam.
                          FotoPropaganda - blog tylko o dobrej fotografii
                          Ptaki
                          Portrety
                          Pejzaż

Komentarz

• sfw
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 184

Zamieszczone przez Kubek
                            Osobiście jakoś nie mogę ułożyć go w łapie... Może z gripem byłoby lepiej? Ale i tak jakoś strasznie płytko i paluchy bolą...
                            Święte słowa, grip bez dwóch zdań za płytki ...

Zamieszczone przez Kubek
                            A co do wizjera, to jak przekładam oko z analoga do cyfraka, to jakbym odchodził od okna i spoglądał przez "judasza" w drzwiach...
                            No tak w porównaniu do analogów to niebo a ziemia - sam używałem wcześniej EOS 5, ale już się przyzwyczaiłem

Zamieszczone przez Kubek
                            Tak, ale z ciężkim i długim szkłem też nie popracujesz zbyt komfortowo, bo brakuje równowagi body-obiektyw... A to bardzo męczy...
                            Tzn, ja pracuję z 70-200 2,8 L i muszę przyznać że nie jest tak źle jak mogłoby się wydawać. Mała masa tego body w dłuższej pracy może okazać się zaletą, w ten weekend popracowałem trochę na Okęciu i z moich obserwacji to przy takim tandemie środek ciężkośći jest na tyle przesunięty do przodu że wypada w okolicy pierścienia zooma, jak dla mnie qool

Komentarz

• Flanel
                              Początki nałogu
                              • 2005
                              • 300

Zamieszczone przez iczek
                              To jest szmelc zupelnie nic nie wart! NIC! Kosz to najlepsze dla nich miejsce. Fascynowala mnie chęć kupowania przez zaawansowanych-amatorów (a za takich uwazam ludzi, którzy są na forum z samego faktu ze szukaja wiecej informacji o swoim sprzecie) zestawów KIT. Parafrazując tę angielską nazwę to jest to rzeczywiscie kit totalny.
                              Przesadzasz zdziebełko IMO. Jesli masz oko i umiesz focić, to i z kitem na poczatku coś wyczarujesz. Jeśli nie masz za grosz talentu i fantazji, to i z markiem 1D niewiele wsk00rash :razz:

Zamieszczone przez iczek
                              Wracając do 350D.... jesli jakis aparat jest jeszcze mniejszy niz 20D to musi być do **** Nie ma bata
                              Jak ostatnio sprawdzałem, to do **** był papier toaletowy. Nie mirmiłuj

Zamieszczone przez iczek
                              Mialem to w rekach przez kilka godzin. Wystarczyło. Ergonomia fatalna. O mozliwosciach techniczncyh trudno mowic, bo zupelnie powariowali z tymi dodatkami, ale w 100% zgadzam sie z twoim opisem przeznaczenia tego czegos. Pozdrawiam.
                              Ergonomia - fakt pozostawia sporo do życzenia...

Komentarz

Pracuję...