Kalibracja Monitora i Drukarki

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Janusz Body
    Moderator
    • 2004
    • 5757

Kalibracja Monitora i Drukarki

X-Rite wypuszcza coś takiego:

Może być hit cenowy bo dotychczasowe spektrofotometry to ok 3000 zł. Chyba, że gdzieś jest jakiś haczyk

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.
  • czornyj
    Zasłużeni
    • 2006
    • 2626

Haczyk mz. może być w samym urządzeniu - jak będzie się sprawowało w stosunku do spektrofotometru i1 Pro...
    Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• czornyj
      Zasłużeni
      • 2006
      • 2626

A jednak samo urządzenie zdaje się być bardzo ciekawe - gadałem na LL z Andrew Rodneyem, napisał że spektrofotometr oparty jest na rozwiązaniach stosowanych w i1Sis, więc potencjalnie może to być bardzo sympatyczne urządzonko.

Pojawia się jedynie problem, jak w praktyce będzie je można skutecznie wykorzystać - bo załączone oprogramowanie to wspaniały profiler dokonujący pomiaru 100 próbek (dwuetapowo), więc nie liczyłbym raczej, że zabije skutecznością działania.
      Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• Janusz Body
        Moderator
        • 2004
        • 5757

Zamieszczone przez czornyj
        ... - bo załączone oprogramowanie to wspaniały profiler dokonujący pomiaru 100 próbek (dwuetapowo),....
        Czyli jednak haczyk. Wygląda na to, że nawet kuty i ze sporym zadziorem.

Janusz,
        Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• jpl
          Coś już napisał
          • 2006
          • 50

Review prereleasowej wersji.
          jakub.labenski.pl, Flickr

Komentarz

• czornyj
            Zasłużeni
            • 2006
            • 2626

Zamieszczone przez Janusz Body
            Czyli jednak haczyk. Wygląda na to, że nawet kuty i ze sporym zadziorem.
            No więc jednak niekoniecznie. Rodney twierdzi, że uzyskiwał cholernie dobre rezultaty - wg. niego jakość profili generowanych na podstawie pomiaru tych zaledwie 100 pól była prawie tak dobra jak tych wygenerowanych przez ProfileMakera Pro, będącymi efektem pomiarów 1700 próbek. Testował Epsonki 1900, 3800 i 4800
            Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• Soviet
              Bywalec
              • 2005
              • 105

Trochę czasu mineło. Czy ktoś z forumowiczów nabył ColorMunki i mógł się podzielić swoimi odczuciami?
              Z góry dziękuję i pozdrawiam.
              Kilka Canonierek i rurek.
              Zapraszam www.ozminfoto.com

Komentarz

• wojkij
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 1915

Znajomy ma i1Sis oraz testował ColorMunki. Jakość profili jak jest bardzo okej - podobno jednak haczyk jest - oprogramowanie jest praktycznie całkowicie automatyczne i nie da się w nim wprowadzić jakiś poważniejszych korekt - mi by to tam nie przeszkadzało ale do zawodowej pracy to pewnie wada dyskwalifikująca.
                www.kwapisz.org

Komentarz

• Soviet
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 105

Dzięki za odpowiedź. Nie wiesz przypadkiem którą wersje sterowników miał zainstalowaną znajomy? Podobno w 1.0.4 dodali kilka opcji. Pytanie tylko czy te opcje zwiększyły możliwości korekcyjne?
                  Kilka Canonierek i rurek.
                  Zapraszam www.ozminfoto.com

Komentarz

• simon83
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 216

Czy ktoś próbował kalibrować drukarkę na papierze mniejszym niż A4 za pomocą ColorMunki Photo? Soft usilnie drukuje próbki bez resizeingu, w związku z czym nie mieszczą się na kartce. Może można to jakoś obejść? "Druk" do PDF (PDFcreator) nie pomaga, chyba po drodze gdzieś następuje konwersja przestrzeni.
                    Pozdrawiam, Szymon Zdziabek
                    Blog: http://szymon.zdziabek.net/blog

Komentarz

• Władek
                      Dopiero zaczyna
                      • 2009
                      • 18

Witam
                      Są gdzieś może informacje lub opis jak używać colormunki??

Zakupiłem właśnie, żeby kalibrować monitor i nie mam pojęcia jak się do tego zabrać

Komentarz

• Krzychu
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 3611

W instrukcji obsługi ? Poza tym soft do niego dołączony prowadzi krok po kroku, w dodatku z obrazkami...
                        Pozdrowienia,
                        KZ
                        KZ Aviation Photography

Komentarz

• Władek
                          Dopiero zaczyna
                          • 2009
                          • 18

dzięki za pomoc, problem w tym, że nie posiadam instrukcji, myślałem, że gdzieś moze w internecie znajdę pomoc...
                          pozdrawiam

Komentarz

• Krzychu
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 3611

Zamieszczone przez Władek
                            dzięki za pomoc, problem w tym, że nie posiadam instrukcji, myślałem, że gdzieś moze w internecie znajdę pomoc...
                            pozdrawiam

Interactive Training Video...
                            Poza tym próbowałeś odpalić program czy na wszelki wypadek go nie uruchamiasz ?
                            Jak pisałem, wszystko jest opisane i rozrysowane i trudno jest cokolwiek zrobić źle...
                            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                            Sorry - nie zauważyłem że piszesz o Colormunki Create - nie używałem więc nie wiem (to nie spektrofotometr tylko kolorymetr) , ale jak wyżej - spróbowałbym odpalić software który do niego dali i zobaczyć co będzie wypisywał...
                            Ostatnio edytowany przez Krzychu; 475. Powód: Automerged Doublepost
                            Pozdrowienia,
                            KZ
                            KZ Aviation Photography

Komentarz

• Władek
                              Dopiero zaczyna
                              • 2009
                              • 18

Czy zrobiłem błąd kupując kolorymetr, a nie spektrofotometr do kalibracji monitora? Krótko mówiąc: czy kalibracja monitora za pomocą Colormunki Create oraz profil Labu w którym wywołuję zdjecia załadowany do Photoshopa pozwoli mi na wierne odwzorowanie barw?

pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...