Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
od pewnego czasu jestem posiadaczem G5 i chciałbym sobie do niej nabyć tulejkę LA-DC58B a raczej zamiennik ponieważ oryginał jest srebrny niestety przeczytałem ostatnio w recenzji tulejki fi52, których jest sporo na Allegro że winietuje zdjęcia
Czy to prawda????
Bo jeśli tak, to ja dziękuje i daję sobie spokój z tulejką.
Nie winietuja, jedynie przy zdjeciach z wbudowana lampa blyskowa pojawia sie cien w prawym dolnym rogu.
Jak temu zaradzic:
- zdejmowac tulejke na czas zrobienia zdjecia z wbudowana lampa
- uzyc lampy zewnetrznej
Nie winietuja, jedynie przy zdjeciach z wbudowana lampa blyskowa pojawia sie cien w prawym dolnym rogu.
Jak temu zaradzic:
- zdejmowac tulejke na czas zrobienia zdjecia z wbudowana lampa
- uzyc lampy zewnetrznej
Ja jak miałem G5 to radziłem sobie z tym robiąc zdjecia na zoom-ie...
Pozdr
Lutek
EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150
tez mam zamiar kupic adapter do G5. Spotkalem sie z dwoma typami adapterow do tego aparatu: fi 52mm i fi 58mm. Ktory z tych typow lepiej sie sprawdza? Wydaje mi sie ze typ fi 52mm jest raczej przeznaczony do serii A Canona, stad pewnie to winietowanie (G5 ma obiektyw o wiekszej srednicy niz aparaty z serii A).
Czy adaptery fi 58mm wystepuja rowniez w kolorze czarnym? (niestety znalazlem tylko srebrne i szare)
Vitez --> na pewno masz na myśli fi52 ? Oryginał ma fi58, i ja też słyszałem że te tulejki fi52 przy krótkiej ogniskowej nieźle winetują.
A ja nie "slyszalem" tylko mialem tulejke 52mm (nie oryginalna) na G3 i nie winietowala - tylko przy uzyciu lampy blyskowej zaciemniala prawy dolny rog.
58mm to szerzej niz 52mm wiec tym bardziej nie winietuje.
Vitez --> na pewno masz na myśli fi52 ? Oryginał ma fi58, i ja też słyszałem że te tulejki fi52 przy krótkiej ogniskowej nieźle winetują.
Mialem G5 z tulejka 52mm. Wynietowania przy krotkiej ogniskowej nie bylo. Bardzo przeszkadza za to cien w prawym dolnym rogu zdjecia. Moze wydawac sie to malo istotne, ale byl to jednen z powodow, dla ktorych sprzedalem ten aparat. Z tulejka 58mm cien bedzie jeszcze wiekszy. Trzeba tylko pamietac, ze Canon robi konwertery do tego aparatu na gwint oryginalnej tulejki 58mm.
Cien od wbudowanej lampy blyskowej... mozna przed zdjeciem zdjac tulejke (ulamek skundy) , zrobic zdjecie i znowu zalozyc... albo wtedy gdy caly czas robimy z wbudowana mozna ja na ten czas bez obaw zdjac - zaden klopot.
Trzeba tylko pamietac, ze Canon robi konwertery do tego aparatu na gwint oryginalnej tulejki 58mm.
Trzeba rowniez pamietac ze istnieja konwertery innych firm - tansze a porownywalnej jakosci (np Raynox - szerokokatny i makro, Kenko - telekonwerter).
Nalezy rowniez pamietac ze przejsciowka z 58 na 52mm kosztuje grosze (np www.raysfoto.pl ) i mozna bez obaw jej uzywac - szerszy na wezszym nie winietuje, gdyby bylo na odwrot to bybly klopot.
Komentarz