View Full Version : [CYNIG] trochę aktów
Skoro magiczne 14 dni minęło to tym razem troszkę aktów.
http://www.rsi.com.pl/~sp9nvy/test/ola9.jpg
http://www.rsi.com.pl/~sp9nvy/test/ola10.jpg
ewa_olsztyn 16-03-2008, 18:00 No i wykrakałam cycusie :)
Pierwsze bardzo mi sie podoba - piękna, naturalna kobieta, doskonałe światło i wiele miejsca dla wyobraźni.
Drugie - trochę mniej. Mało się znam na aktach, ale trochę na liniach i jodze - lewe kolano powinno się prawie oprzeć o podłoże, wtedy linia lewego biodra i uda zyskałaby piękniejszy łuk. Poza tym - odrobinę brak konsekwencji z lewą łydką i stopą. Ale to już naprawdę marudzenie..
No i wykrakałam cycusie :)
mówisz i masz :)
Pierwsze bardzo mi sie podoba - piękna, naturalna kobieta, doskonałe światło i wiele miejsca dla wyobraźni.
czyli taki samograj fotograficzny :)
Drugie - trochę mniej. Mało się znam na aktach, ale trochę na liniach i jodze - lewe kolano powinno się prawie oprzeć o podłoże, wtedy linia lewego biodra i uda zyskałaby piękniejszy łuk. Poza tym - odrobinę brak konsekwencji z lewą łydką i stopą. Ale to już naprawdę marudzenie...
To ja może napiszę co chciałem uzyskać, to będzie wiadomo czy sie choć trochę udało.
W zamyśle było uzyskanie efektu odpychanie czy zasłaniania sie przed czymś negatywnym (zagrożeniem??) spływającym z góry. Niestabilną pozycją nóg chciałem oddać jakąś taką zmienność (dynamikę) ułożenia ciała.
Jeśli sie nie udało to cóż, na kolejnej sesji popracuję ponownie.
Pozdrawiam
Riccardo 16-03-2008, 18:29 W zamyśle było uzyskanie efektu odpychanie czy zasłaniania sie przed czymś negatywnym (zagrożeniem??) spływającym z góry. Niestabilną pozycją nóg chciałem oddać jakąś taką zmienność (dynamikę) ułożenia ciała.
Ja to odbieram tak, jakby modelka podnosila jakas niewidzialna paczke i za chwile miala sie przewrocic.
1 widzialem na plfoto. fajne jest.
dwa mniej do mnie gada.
ewa_olsztyn 16-03-2008, 19:21 czyli taki samograj fotograficzny :)
Właśnie! Ale samo nie gra, prawda? :))
To ja może napiszę co chciałem uzyskać, to będzie wiadomo czy sie choć trochę udało.
W zamyśle było uzyskanie efektu odpychanie czy zasłaniania sie przed czymś negatywnym (zagrożeniem??) spływającym z góry.
Oczywiście, że się udało, to jest znakomicie czytelne. I dobre, jako pomysł pokazania światłem..
Niestabilną pozycją nóg chciałem oddać jakąś taką zmienność (dynamikę) ułożenia ciała.
Domyśliłam się, ale to już trzeba było może iść na całość i poszukać pozycji na stopach, a raczej na palcach, takiej gotowej do ucieczki.. Bo na coś tak negatywnego, to ona jest jednak zbyt stabilna! Chyba, że to coś ją tylko nęka, ale wtedy powinna odwrócić twarz od tego światła, co można wykorzystać rozświetlając włosy.. jak mi coś fajnego przyjdzie do głowy, to Ci narysuję, OK?
Jeśli sie nie udało to cóż, na kolejnej sesji popracuję ponownie.
Kombinuj, kombinuj... :) jak Cię znam, wykombinujesz!
W życiu nie myślałam, że sie będę wymądrzać na temat aktu...
A dziewczyna fajna na moje oko, naturalna i wdzięczna, myślę, że dużo z nią możesz zrobić :)
Pozdrawiam
I ja - najserdeczniej!
Co jest z tym trzymaniem sie za cycka...!? To jakas klasyczna poza malarzy? dla mnie jest to tak sztuczne, ze nie wiem... Ale ja sie nie znam,
Co jest z tym trzymaniem sie za cycka...!? To jakas klasyczna poza malarzy?
Czy klasyczna trudno mi powiedzieć, nie analizowałem aż tak wielu namalowanych aktów. Ale faktycznie układ dość często spotykany.
dla mnie jest to tak sztuczne, ze nie wiem... Ale ja sie nie znam,
Dokładnie, jest to tak sztuczne ze wiem :)
ewa_olsztyn 16-03-2008, 19:32 Co jest z tym trzymaniem sie za cycka...!? To jakas klasyczna poza malarzy? dla mnie jest to tak sztuczne, ze nie wiem... Ale ja sie nie znam,
Nie znasz się Iczek ;)
To bardzo naturalny u kobiety gest.
Tak, kobiety lubią sobie potrzymać :). Pierwsze bardzo fajne.
Allensteiner 16-03-2008, 21:11 i nie tylko kobiety można by dodać ... :)
i nie tylko kobiety można by dodać ... :)
tez sobie cycki podtrzymujesz tak? :roll: :oops:
Riccardo 16-03-2008, 21:38 tez sobie cycki podtrzymujesz tak? :roll: :oops:
To nas tu o mało nie wykastrowali, a ty będziesz cycki sobie cyganie przyprawiał??? ;)
Allensteiner 16-03-2008, 21:42 czasami sobie potrzymam ...
w pewnym sensie swoje :)
ewa_olsztyn 16-03-2008, 22:43 Porąbało Was całkiem - jazda na temat zdjęć sie wypowiadać!
marekk_ok 17-03-2008, 06:41 nic nie widzę :(
Tez nic nie widze - ale moze dobrze bo dyskusja jest troche "dziwna".
ewa_olsztyn 17-03-2008, 06:46 Cynig pewnie akurat wstawia następne, dlatego chwilowo nic nie widać..
całe szczęscie, że nie jestem kobietą, musiałbym wykonywać naturalne gesty :) ale do rzeczy:
1: ekstra, podoba mi się z dwóch powodów, po pierwsze, ładna modelka, fajne swiatło i fajny kadr a po drugie, w końcu jest ktoś kto z kobiety nie robi wielkanocnej pisanki i nie robi jej makijażu jak zombie, piękne oczy same się obronią a brzydkim nic nie pomoże:) gratuluję smaku :) nie poprawiać natury:)
2: wzszystko byłoby ok gdyby nie poza która jak dla mnie jest mało naturalna, i chyba niezbyt wygodna dla modelki, zgodziłbym sie z uwagą, że naturalnym odruchem kiedy widzimy jakieś zagrożenie jest chęć ucieczki a tej na tym zdjęciu raczej nie widać. to tyle
ogólnie podoba mi się i to o wiele bardziej niż największy nawet jamochłon:)...ale nie ma się co dziwić...w końcu facet, c'nie?:)))... powodzenia, mam nadzieje, ze na "trochę" sie nie skończy:)
Ewo...wstawia nowe...albo modelka się zbiesiła i nie chce figurować na forum:)
Musiałem przetrząsnąć szuflady żeby wrócić do źródeł fotografowania w studio
http://www.rsi.com.pl/~sp9nvy/test/k1.jpg
http://www.rsi.com.pl/~sp9nvy/test/k2.jpg
Super Piersi!!!
No, ja w tym udziału nie miałem, więc wolałbym uwagi dotyczące zdjęć :)
źródła źródłami, ale te zdjęcia już widziałem na Twojej stronie:) fajne światło, ładnie rysuje sie profil:) co do reszty, w której nie miałeś udziału to się nie wypowiem, skoro tak się odcinasz:)...może jakieś novinki?:)
źródła źródłami, ale te zdjęcia już widziałem na Twojej stronie:) fajne światło, ładnie rysuje sie profil:) co do reszty, w której nie miałeś udziału to się nie wypowiem, skoro tak się odcinasz:)...może jakieś novinki?:)
Jasne ze mogles widziec na mojej www. Wszak to starocie a skoro kiedys uznalem ze sa niezle to i powiesilem na swojej stronie.
Nowinki mowisz??
Ostatnia sesja to ta z Ola (czyli miedzy innymi dwa pierwsze zdjecia BW). Jeszcze ze dwa zdjecia wybiore do pokazania, a potem poczekam na kolejna sesje
ewa_olsztyn 18-03-2008, 19:12 Podoba mi sie pierwsze - ładna kompozycja ze skośnymi liniami z przeciwwagą linii uda, ładne linie światła (Twoja mocna strona Cynigu!) i... dużo paluszków, jak u żabki rzekotki :)
To są te inklinacje w kierunku prawdziwej natury :) :) :)
Tomek S. 29-03-2008, 10:35 Bardzo spodobała się mi fotografia pierwsza. Druga trochę mniej.
Za to trzy i cztery chciałbym zobaczyć w odcieniach szarości i trochę rozjaśnione.
Pozdrawiam Tomek.
ewa_olsztyn 01-04-2008, 12:58 A wyobraźnia? Włącz przycisk - wszystko zobaczysz przed "oczyma duszy swojej", a nawet więcej ;)
To na koniec zdjęć z sesji z Ola jeszcze dwa - "rozjaśnione" :)
http://www.rsi.com.pl/~sp9nvy/akt10.jpg
http://www.rsi.com.pl/~sp9nvy/akt11.jpg
Kolejna sesja w sobotę... :)
Nie podoba mi się to na czym modelka stoi. Za bardzo się błyszczy i odwraca uwagę.
A pozy hmm... nie wiem. Tamte zdjęcia dla mnie dużo lepsze.
w sobotę...szczęściarz:)))... bardziej podobają mi sie jednak takie jakie są na SIGu:)))... mam tylko jedną uwagę...jedną jedyną... otóż, pozy w jakich stoi modelka do żywego przypominają mi ćwiczenia anatomiczne z modelem... nic w tym nie ma naturalnego...takie trochę sztuczne, żadnych rekwizytów, czegoś co "usprawiedliwiałoby" taki a nie inny gest, a do tego kiedy poprzez rozjaśnienie, zabrakło gry świateł zrobiły się takie...ekhem..."studenckie"...:))) no i jedyna różnica to ułożenie dłoni a co za tym idzie spojrzenie w inne miejsce. wiesz...to taki szkic, tak bym to nazwał....ale jak zwykle mogę sie mylić:)))
W sumie "przeslanie" tej calej sesji bylo dosc proste. Przegladalem "Sztukę świata" a dokladniej tom zawierajacy prezentacje sztuki greckiej, antycznej, i po prostu chcialem zrobic cos w takim posągowym stylu. Piszesz ze zdjecia sa w nienaturalnych pozach, modelka w sumie niemal tanczyla w takt dzwiekow koreanskiej muzyki medytacyjnej i to co widac to zamrozone fazy jej ruchu.
Dzieki za komentarze.
napisałem swoje uwagi dlatego, że jak dla mnie ten ruch jest bardzo "ukryty":))) tzn nie widzę go... słusznie zauważyłeś ze zdjęcia są w takim "posągowym" stylu... a z racji tego ze miałem okazję i przyjemność oglądania ich na photoSIGu a tam do tego dochodzi jeszcze światło, którego tutaj mi brak, stąd mój komentarz...oryginały podobają mi się bardziej:)
ewa_olsztyn 06-04-2008, 10:12 Cynigu? A jakby tak popróbować na dłuższych czasach? Niechby miękko, ale dość nieruchomo stała i tańczyła ramionami, głową...? A może dać jej jakąś płachtę leciutkiego, białego tiulu do zabawy? Ta muzyka jest bardzo inspirująca..
Cynigu? A jakby tak popróbować na dłuższych czasach? Niechby miękko, ale dość nieruchomo stała i tańczyła ramionami, głową...? A może dać jej jakąś płachtę leciutkiego, białego tiulu do zabawy? Ta muzyka jest bardzo inspirująca..
Takie? :)
http://www.rsi.com.pl/~sp9nvy/test/Gosia.jpg
Z dluzszymi czasamu musialbym wyjsc w plener i robic przy swietle naturalnym. W studio mam tylko lampy blyskowe wiec wydluzanie czesu nic nie da. Ale kto wie, moze jakas sesja bladym zamglonym switem bedzie rozwiazaniem:)
ewa_olsztyn 06-04-2008, 20:26 Takie? :)
O! Właśnie o coś takiego mi chodziło! Na mój gust pokombinowanie z taką materia to ciekawy kierunek...
Z dluzszymi czasamu musialbym wyjsc w plener i robic przy swietle naturalnym. W studio mam tylko lampy blyskowe wiec wydluzanie czesu nic nie da. Ale kto wie, moze jakas sesja bladym zamglonym switem bedzie rozwiazaniem:)
I tak - znów wracany do natury :) Myślę, że naga kobieta nad jeziorem, tańcząca na łące, bawiąca się zwiewną materią, jakby własną - dopiero co zdjętą - suknią, koniecznie w naturalnym kolorze ziemi -biel, seledyn, kość słoniowa, delikatny oranż- to piękny obraz. Bogini w pejzażu, nic dosłownego, a wszystko dosłowne. W takich warunkach modelce łatwiej sie otworzyć i zapomnieć o obiektywie...
Masz Cynigu dość doświadczenia w fotografowaniu natury i kobiet na to, żeby oba te doświadczenia połączyć :) Podoba mi się to, co robisz, podoba mi sie Twoje patrzenie. Trzymam kciuki!
W studio mam tylko lampy blyskowe wiec wydluzanie czesu nic nie da.
Spróbuj robić przy pilotach...
Spróbuj robić przy pilotach...
Ze dwie żarowy po około max 150W kazda, po przejsciu przez softboxa - to juz nawet tło bym mial poruszone mimo statywu :) :) :)
ewa_olsztyn 07-04-2008, 13:33 Spróbuj robić przy pilotach...
Bardzo śmieszne! :|
Nie bardzo rozpoznaję na razie, czy na zdjęciu jest przemyślnie użyta lampa, czy światło naturalne. Ja - jak przyłożę lampą - to policzki człowielowi prawie jak słońca świecą :)
Ze dwie żarowy po około max 150W kazda, po przejsciu przez softboxa - to juz nawet tło bym mial poruszone mimo statywu :) :) :)
Idealne uzasadnienie dla kupna 50 1.2 L ;)
Bardzo śmieszne! :|
Nie bardzo rozpoznaję na razie, czy na zdjęciu jest przemyślnie użyta lampa, czy światło naturalne. Ja - jak przyłożę lampą - to policzki człowielowi prawie jak słońca świecą :)
To rób bez lampy :twisted: .
Jak ktoś tak marudzi w przypadku prób w studio to mówię dwie rzeczy:
- nikt nikogo na siłę do studio nie ciągnie
- od tego jest podgląd na LCD i histogram by się wyjaranych policzków w sekundę pozbyć (domknięcie przysłony, zmniejszenie mocy lampy, odsunięcie lampy)
bez przesady ;)
zapewniam, że da się zrobić foto z pilota, a efekty często mogą być... zaskakujące :-D
od tego jest podgląd na LCD i histogram by się wyjaranych policzków w sekundę pozbyć (domknięcie przysłony, zmniejszenie mocy lampy, odsunięcie lampy)
ech, kiedyś od tego był światłomierz.... gdzie te czasy :roll:
ewa_olsztyn 07-04-2008, 19:31 Jak ktoś tak marudzi w przypadku prób w studio to mówię dwie rzeczy:
- nikt nikogo na siłę do studio nie ciągnie
Ja lubię marudzić, zwłaszcza Cynigowi. On mi jeszcze niedawno wyjaśniał, co to jest głębia ostrości i w ogóle dużo marudził. Teraz biorę odwet :) Co wcale nie oznacza, że mnie ciągnie do studio. No chyba żeby popatrzeć jak Cynig TO robi..
- od tego jest podgląd na LCD i histogram by się wyjaranych policzków w sekundę pozbyć (domknięcie przysłony, zmniejszenie mocy lampy, odsunięcie lampy)
Och Vitez! Gdzie twoje poczucie humoru!
A poważnie - ja używam lampy tylko u cioci na imieninach. Jak robię zdjęcia dla siebie - to wyłącznie w świetle, jakie daje natura, co nie oznacza, że nie szukam takiego światła, jakie mi pasuje. Szukam.
ech, kiedyś od tego był światłomierz.... gdzie te czasy :roll:
Nadal jest... ale kwestia oszczędności czasu gdy płacisz za studio/modelka się nudzi :p .
Witam! CYNIG prosba, moglbys napisac cos o technice? jakie szklo, czasy, przyslona, iso, zrodlo swiatla, szczegolnie interesuja mnie 2 pierwsze zdjecia... w sumie to dopiero zaczynam w tym temacie.... Pozdrawiam!
Witam! CYNIG prosba, moglbys napisac cos o technice? jakie szklo, czasy, przyslona, iso, zrodlo swiatla, szczegolnie interesuja mnie 2 pierwsze zdjecia... w sumie to dopiero zaczynam w tym temacie.... Pozdrawiam!
OK, wiec po kolei:
ISO 100 (najnizsze jakie mam)
przyslona od około 11 do 16
czas 1/200s
Ostatnio w studio bawie sie glownie z 24-105/4 canona ale jak patrze w exify to ogniskowa wychodzi w okolicach 80mm
Świecenie - uzywam zwykle 1 duzego softboxa (najwiekszego jaki jest dostepny w studio (np 120x80), 1 mniejszego dla wypelnienia cieni i baaardzo rzadko jakiejs malej lampu na kontre bodz doswietlenie tla.
Na pierwszym zdjeciu byl tylko jeden (duzy softbox) po lewej stronie zdjecia na drugim dwa glowny (duzy) po lewej i mniejszy daleko osuniety po prawej.
Moc swiecenia poszczegolnych lamp dobieram eksperymentalnie obserwujac rozklad cieni generowany przez piloty lamp a pozniej dodatkow weryfikuje efekt na histogramie.
Bardzo dziekuje za tak szczegolowy opis. Teraz pozostaje praktycznie skorzystac z Twoich rad. Pozdrawiam serdecznie!
grzegorzki 12-04-2009, 18:14 Czy klasyczna trudno mi powiedzieć, nie analizowałem aż tak wielu namalowanych aktów. Ale faktycznie układ dość często spotykany.
Klasyczna ilustracja tekstów nt raka piersi u kobiet.
japrzepraszam 12-04-2009, 18:27 zdjęcia takie trochę z warszawskich warsztatów " godzina z aktem"...
Ale dawno nic mój "miejski" sąsiad CYNIG nic nie wstawił :(
|
|