Dlaczego Canon?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • baio

Dlaczego Canon?

Witam wszystkich użytkowników Canona. Jest to mój pierwszy post na tym forum i mam następujące pytanie. Zauważyłem, że większość zawodowców, a już na pewno większość zawodowych fotografów podróżników używa lustrzanek Canona. Od dłuższego czasu zastanawia mnie dlaczego tak jest, między innymi ze względu na to, że Nikon robi również bardzo dobre aparaty, a jednak to Canon jest zwykle wyborem profesjonalistów. Nie chciałbym aby pojawiały się tu jakieś żartobliwe odpowiedzi fanatyków Canona dyskryminujące inne marki, potrzebuję rzeczowych, szczerych i obiektywnych wypowiedzi na temat tego, dlaczego Canon jest tak popularny wśród profesjonalistów i nie tylko.
  • AdamK

chyba poprostu canon miał większe szczęście niż inne marki bo różnice w szkłach i korpusach są niewielkie

Komentarz

• AdamO.
      Dopiero zaczyna
      • 2008
      • 37

Canon jak i Nikon to moim zdaniem najlepsze marki na rynku. wiec ludzie kupują ich sprzęt. a czy wybierzesz canona czy nikona to już od ciebie zależy, zobacz jakie szkła oferuje każda marka, jakie puszki , idź do sklepu weź je do reki, zadecyduj które są dla ciebie wygodniejsze i kup. Ja wybrałem canona ale nie uważam ze nikon jest gorszy. Canon ma niektóre rzeczy lepsze ale i niektóre gorsze od nikona. poczytaj opinie i zdecyduj

Komentarz

• C80
        Uzależniony
        • 2007
        • 855

Dlaczego Canon? Stosunek jakość/cena. Canon długo działa branży więc wiedzą jak zrobić aparat. A do tego duży wybór szkieł. Bardzo dobra jakość zdjęć.
        [Strona] [Sportowy fotodziennik]

Komentarz

• m_o_b_y
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 1095

Zamieszczone przez baio
          Witam wszystkich użytkowników Canona. Jest to mój pierwszy post na tym forum i mam następujące pytanie. Zauważyłem, że większość zawodowców, a już na pewno większość zawodowych fotografów podróżników używa lustrzanek Canona. Od dłuższego czasu zastanawia mnie dlaczego tak jest, między innymi ze względu na to, że Nikon robi również bardzo dobre aparaty, a jednak to Canon jest zwykle wyborem profesjonalistów. Nie chciałbym aby pojawiały się tu jakieś żartobliwe odpowiedzi fanatyków Canona dyskryminujące inne marki, potrzebuję rzeczowych, szczerych i obiektywnych wypowiedzi na temat tego, dlaczego Canon jest tak popularny wśród profesjonalistów i nie tylko.
          Chyba dlatego, że Canon ma najmniej szumiące aparaty, największy wybór sprzetu i największą ofertę szkieł własnych i firm trzecich.
          To wystarcza.
          Pozdrówka
          m_o_b_y
          --------------------------------------------------------

Komentarz

• jeklaskaMM
            Coś już napisał
            • 2008
            • 91

nie wiem czy to dobry moment, ale czytam i czytam i mam wrażenie że forum canon board jest dla onanistów sprzętowych. strasznie mała ilość zdjęć, cała masa na narzekanie FF/BF i w ogóle. generalnie :-( i jeszcze to czy to ma być canon czy nikon a może kamera otworkowa? buuu

Komentarz

• Naps
              Bywalec
              • 2008
              • 122

na pewno zaczelo sie od pelnej klatki canona,usm,szybkosci af,uszczelnieniach itp.....

Komentarz

• Nevermind
                Bywalec
                • 2007
                • 135

Zamieszczone przez baio
                dlaczego Canon jest tak popularny wśród profesjonalistów i nie tylko.

Bo C jest w alfabecie przed N. Kwestia księgowości.
                Power of lenses

Komentarz

• Malin
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 276

Zamieszczone przez jeklaskaMM
                  nie wiem czy to dobry moment, ale czytam i czytam i mam wrażenie że forum canon board jest dla onanistów sprzętowych. strasznie mała ilość zdjęć, cała masa na narzekanie FF/BF i w ogóle. generalnie :-( i jeszcze to czy to ma być canon czy nikon a może kamera otworkowa? buuu
                  Administratorzy pracują nad tym... :rolleyes:
                  Regulamin pkt 8

Komentarz

• Hubert01
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 182

Zamieszczone przez baio
                    Dlaczego Canon?
                    A dlaczego nie?

W Europie przewage ma Canon, za wiellką wodą ta przewaga sie zaciera. Przynajmniej tak zauwazyłem.
                    Tu moim zdaniem chodzi przede wszyskim o dostępności wszelkiego akcesoriów, no i pewnie wypracowaną popularność wcześniejszymi sukcesami/produktami itp. Teraz neistety Canon się opuścił mam nadzieje, że nie na długo

Pzdr.
                    5d mkII | 35L | C50mm 1.4 | C85mm 1.8 | 135L | Skyport | 2x580exII

Komentarz

• wojkij
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 1915

Czym sie opuscil? Takie biadolenie zbedne, dalej jako jedyny ma pelna klatke w przystepnej cenie, ma lepsze stalki, w cenie d300 mozna kupic dwa dobre 40D itd, 450d deklasuje d60 itd.

Bedzie sensowna konkurencja na rynku(alfa 900, d3, d3x/h, d90, tanie ff itd) to bedzie postep, nikt charytatywnie w badania i projekty nie inwestuje...
                      Ostatnio edytowany przez wojkij; 11622.
                      www.kwapisz.org

Komentarz

• fotna
                        Początki nałogu
                        • 2004
                        • 454

Oprócz tego tego co inni powiedzieli:
                        1) wprowadza więcej nowych modeli niż inni przez co starsze tanieją.
                        2) na rynku jest bardzo dużo sprzętu przez, co używany jest tańszy.
                        3) prowokuje do zarabiania pieniędzy celem kupienia nowszego pozbawionego którejś wady modelu.
                        fotna.dlm.pl

Komentarz

• radmro
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 196

Zdaje się że Canon jest przystępniejszy cenowo. Marketing też pewnie robi swoje. W czasach analogów mówiło sie, że Canon ma lepszy AF a Nikon pomiar światła. I chyba się to utrwaliło bo białych szkieł więcej widuje się na wszelkich imprezach sportowych.
                          5d2 + 6D + 24-70 2.8 + 70-200 2.8 IS II + 24 1.4 + 50 1.4
                          flickr

Komentarz

• tank102
                            Dopiero zaczyna
                            • 2007
                            • 22

a wszystkie C i N przebije KODAK i Pentax z nowościami , nie mówiąc o nowej Sony alfa 350. I skończy się w końcu hasło, że najmniej szumią canony.
                            Bo pojawią się aparaty z nowych i strych sprawdzonych firm firm. Po dwóch latach galopująco zmieniającej się techniki wszystko się wyrówna, oczywiście dla nas klijentów to dobrze .. Ceny spadna wszystkich systemów i oto chodzi, żeby było tanio.

Komentarz

• baio

Wszystkie z dotychczasowych wypowiedzi raczej potwierdziły moje wcześniejsze przemyślenia. Prosiłbym jeszcze o opinie stricte z punktu widzenia fotografów podróżników, czy na przykład Canon lepiej sprawdza się w trudnych warunkach (niskie/wysokie temperatury, zapylenie itp.) czy może jest to sprawa mniej oczywista?

Komentarz

Pracuję...