Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Zrobiłem 2 zdjęcia w świetle sztucznym ze statywu. Celowałem na tą kreskę Focus here. Jedno było robione na otworze 17 drugie na 50 (obiektyw Tamron). Autofocus (włączyłem tylko jeden środkowy punkt, te na około 8 wyłączyłem).
Czy wg. tych zdjęć jest problem z obiektywem ? jak wogóle się ten test przeprowadza ? (angielski znam słabiutko, a translator przetłumaczył jakieś głupoty). Proszę o jakieś rady i sugestie. Pozdrawiam
PS. Kto pyta nie błądzi .... proszę o wyrozumiałość ...
http://rapidshare.de/files/38839255/ff.zip.html
Zrobiłem 2 zdjęcia w świetle sztucznym ze statywu. Celowałem na tą kreskę Focus here. Jedno było robione na otworze 17 drugie na 50 (obiektyw Tamron). Autofocus (włączyłem tylko jeden środkowy punkt, te na około 8 wyłączyłem).
Czy wg. tych zdjęć jest problem z obiektywem ? jak wogóle się ten test przeprowadza ?
Ciekawy zakres otworu a wracając do FF i BF - był człowiek szczęśliwy do czasu kiedy zrobił sobie test AF Z tego co widzę to nie ma sie czym przejmować.
wg mnie jest tam nieprawidłowe ustawienie ostrości.
na jednej tablicy 12mm a na drugiej 2mm błędu.
Biorąc pod uwage ze taki błąd juz widac na ogniskowej 17mm to strach pomyślec co bedzie po założeniu wiekszej ogniskowej. Np 200 czy 400mm.
wg mnie jest tam nieprawidłowe ustawienie ostrości.
na jednej tablicy 12mm a na drugiej 2mm błędu.
Biorąc pod uwage ze taki błąd juz widac na ogniskowej 17mm to strach pomyślec co bedzie po założeniu wiekszej ogniskowej. Np 200 czy 400mm.
aparat na śmietnik w tej chwili! do niczego sie juz nie nadaje...Ludzie opamiętajcie sie. Idźcie robić zdjęcia zamiast siedzieć nad linijkami.
To w końcu mam szmelc czy nie ? niektórzy piszę że w porządku inni że kaszana .... tak naprawdę to aby zrobić ten test nie wiem jak miałem przygotować do niego sprzęt, nie wiem czy było 45 stopni, jaka powinna być odległość obiektywu od kartki ? czy obiektyw ma być ustawiony na 17 czy na 50 ? jaki wybrać autofocus ? (bo są różne - ja ustawiłem punktowy). Dziś zrobiłem parę fotek. Proszę mi coś powiedzieć co jest w nich złego , chętnie usłyszę cokolwiek od ludzi z doświadczeniem. Fotki 94 i 125 wydają mi się nie za ostre. Pozostałe chyba w porządku. Wszystkie zdjęcia robiłem na ustawieniach manualnych i pomiarze punktowym tylko z jednym punktem ostrości - środkowym, wszystkie 8 wywalam bo mi się wydaje że jak aparat pokazuje że łapie ostrość z boku (zapala się czerwony punkt z gdzieś z boku) to nie będzie ostrości w środku, może się mylę ale mam nadzieję że mi to wytłumaczycie. Proszę o jakieś opinie i sugestie. Pozdrawiam Andrzej
Moim zdaniem masz powody do niezadowolenia. Jeżeli rzeczywiście operowałeś jedynie srodkowym polem AF to jest źle. Na każdym zdjęciu jest widoczna płaszczyzna ostrości ale nie wypada ona na środkowym obiekcie. Na zdjeciu 86 jest na dolnej krawędzi a więc sporo przed postacią. Ogólnie wygląda na FF chociaż zdjęcie 96 trochę temu przeczy.
Jeżeli miałbym ten FF to jak mam celować ? jeżeli np. stoję (to zdjęcie akurat robiła żona i nie wiem gdzie celowała ) to jak mam ustawiać ostrość, na który punkt ? na głowę , piersi , czy jeszcze niżej aby zniwelować ten FF. Próbowałem później robić jeszcze raz test to przy wąskim kącie ostrość była do 2 mm w dół i w górę, zaś przy szerokim to w górę 2 m a w dół do 12 mm jest ostrość. Pozdrawiam
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
ale w zasadzie jeżeli FF bierze daje ostrość z przodu oraz w tym punkcie co strzelam (a przeważnie ustawiam ostrość na twarzach) to chyba lepiej bo wtedy mam całą postać ostrą ... dobrze myślę ? nie bardzo mi się chce jechać 110 km do sklepu i szukać jakiś innych obiektywów które mogą być jeszcze gorsze ... chyba że to bardzo ważne to pojadę i będę wybrzydzał gościowi
pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez sisimon17; 15950.
Powód: Automerged Doublepost
ZROBIŁEM TEST NA BATERYJKACH _ I MAM PROBLEM PRZY PRZESŁONIE 2.8 I NA 17. Postawiłem bateryjke i od razu za nią kasete DV. Ponadto postawiłem 4 małe paluszki koło siebie w rzędzie. Na przesłonie 5.6 normalne że ostrość idealna tak przy 17 jak i przy 50. Teraz na przesłonie 2.8 przy 50 też jest super ostrość na każdym elemencie i tylko na nim. Do kitu jest na 17 przy 2.8
Gdy ustawię ostrość na bateryjkę to słaba ostrość. Gdy ustawie na kasete wtedy bateryjka jest ostra. Podobnie z bateryjkami w rzędzie. Gdy ustawie na 1 ostrości nie ma. Gdy na 2 ostra 1. Gdy na 3 ostra 2. Gdy na 4 ostra 3.
CZY MOŻNA Z TYM ROBIĆ ZDJĘCIA CZY TEŻ RACZEJ WYMIENIĆ OBIEKTYW NA INNY ?
a to przykład przy 2.8 i 17
Masz FF (zdjęcie 134) i to całkiem spory. Proponuję zostawić te testy domowe i zrobić trochę zdjęć w terenie z wyraźnym (kontrastowym), płaskim obiektem w centrum i tylko środkowym polem AF aktywnym. Obiekt powinien pokrywać znacznie większy obszar niż pole AF. Przypilnuj żeby w kadrze znalazły się także obiekty trochę bliżej i dalej. Jezeli potwierdzi sie to co już widać to nie przeprosisz się z tym obiektywem:-( .
wy się śmiejecie a ja się denerwuje .... (ciśnienie mi skacze do 200 i to wcale nie śmieszne
proszę kogoś o kontakt na nr gadu 1141347 lub skype : simur17
wtedy szybciej się coś dowiem i nie będę Wam zaśmiecał forum ....
ZROBIŁEM TEST NA BATERYJKACH _ I MAM PROBLEM PRZY PRZESŁONIE 2.8 I NA 17. Postawiłem bateryjke i od razu za nią kasete DV. Ponadto postawiłem 4 małe paluszki koło siebie w rzędzie. Na przesłonie 5.6 normalne że ostrość idealna tak przy 17 jak i przy 50. Teraz na przesłonie 2.8 przy 50 też jest super ostrość na każdym elemencie i tylko na nim. Do kitu jest na 17 przy 2.8
Gdy ustawię ostrość na bateryjkę to słaba ostrość. Gdy ustawie na kasete wtedy bateryjka jest ostra. Podobnie z bateryjkami w rzędzie. Gdy ustawie na 1 ostrości nie ma. Gdy na 2 ostra 1. Gdy na 3 ostra 2. Gdy na 4 ostra 3.
CZY MOŻNA Z TYM ROBIĆ ZDJĘCIA CZY TEŻ RACZEJ WYMIENIĆ OBIEKTYW NA INNY ?
a to przykład przy 2.8 i 17 http://rapidshare.de/files/38848453/test.zip.html
Niestety ten tamron tak już ma. Możesz ustawiac ostrośc na 50mm i zjeżdżac do 17 - ja osobiście tego nie robie bo mi tak jakoś po prostu nie pasuje. Po prostu przyzwyczaic sie do tego i z tym życ. USM w PSie już sporo pomaga, poza tym ten FF nie jest na tyle ogormny. Znaczy w sumie to jest dosyc sporawy ale obiekt nadal jest na końcu GO, więc USM w PSie i gra. Poza tym ja osobiście zauważylem, że odbitki na papierze mam ostrzejsze niż je widze na monitorze. Ale to dziwne bo nie jest chyba nic złego z monitorem bo widze na nim super ostre zdjęcia innych :-P No nic ale już powoli wychodzę a paranoidalnego przekonania o FF/BF w puszcze ale co prawda nadal nie jestem w pełni zadowolony z ostrości swoich zdjęc :-P
P.S. w ogóle to bym chciał miec takie żyletki jakie widzę w wizjerze i w sumie wydaje mi się, że tak jak najbardziej powinno byc no ale nie jest i może stąd wynika moja paranoja?
P.S.2 Dopiero co sciągnąłem te foty z rapida i w czym widzisz problem? Jest znośnie troszkę wyostrzenia i wszystko gra jak na moje... Idź cieszyc się aparatem
Goomis - Wielkie dzięki ..... jak zrobiłem jak mówiłeś to ostrość jest fascynująca ... czyli na 50 ustawiam ostrość zjeżdzam do 17 i zdjęcie .... super .... ale jak przyjdzie zrobić parę zdjęć szybko po sobie to to kręcenie to będzie katorga (wszyscy sie będą ze mnie śmiać). Nie wiem , ale wydaje mi się że szukanie innych obiektywów to może być studnia bez dna .... (do 7 dni mogę wymienić). Czy nie lepiej wysłać ten zestaw do Warszawy aby go zestroili ? i mieć problem z głowy ? wiem , że to śmieszne aby nowy kupiony sprzęt po 3 dniach odsyłać , ale czy to nie jedyne wyjście ? bo przecież nie w każdym warunkach można zwiększyć przesłonę ....
dzięki Wam za pomoc .... ale jak zobaczyłem te kilka ostatnich OSTRYCH zdjęć w stosunku do tych poprzednich to wiem że JEST PROBLEM i to nie mały ... ja akurat jestem uczulony na ostrość (tym bardziej że mam mocne szkła na nosie i muszę polegać na AF). Pozdrawiam
Wysyłanie gdziekolwiek nic nie da. Po prostu to taka konstrukcja jest, że na długim jest rewelka a na szerokim lipnie... Ten typ tak ma i już. Jak masz dobrze na 50mm to jest źle na 17. Jak będzie dobrze na 17 to źle na 50 i tak w kółko. Chcesz inny obiektyw to w tym zakresie jest 17-55/2.8 IS USM ale jest trochę ponad 2x droższy. Niestety nie da się miec idealnie i tanio... Mając 40D zawsze możesz się wspomóc live view z magnification x10 i MF. ja czasem tak robię jak potrzebuję pewnej ostrej foty na szerokim. Nie wiem jakoś wole to niż jeżdżenie zoomem. Może jak wyrobię troche pierścień ostrości to przejdę an tą technikę bo póki co to jest sztywny i ciasno chodzi jak pierun i mnie wkurza takie "przeogniskowywanie" A jak potrzebuje na szybko to robie o pod ostrzam i gra. Nie popadajmy w paranoje. Ze wszystkim się da życ i ze wszystkim można sobie poradzic, Idź robic zdjęcia wartościowsze niż bateryjki i kasety i ciesz się puchą ;-)
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
Nie chcę kląć ale to wszystko jest chore. Wg. mnie ostrość ma być tam gdzie ją ustawiam a nie gdzieś z przodu. Robienie zdjęć na LiveView (to sposób na chwilkę) a nie rozwiązanie. Podobnie jak wcześniejsze rozwiązania za które dziękuję. CZY WG WAS jak wymienie obiektyw lub go wyślę z body do Warszawy to jak bedzie OK na 17 to bedzie ŹLE na 50 ? czy to ma być BŁĘDNE KOŁO.
Cholera, 3 lata zbierałem na body, obiektyw kupiłem na raty a do tego TYLE NERWÓW i ZŁOŚCI KTÓRA JEST WE MNIE.
CO RADZICIE ? POMOCY !!!
Komentarz