Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam!
Mam pytanko do szanownego grona, czy gdzieś w Słupsku jest jakis serwis gdzie wyczyszczą matówkę? Miałem jednego paprocha, teraz mam wiele... Teraz wiem że jednym paproszkiem nie należy się przejmować. Czy można użyć do tego sprężarki, jeżeli tak to w jaki sposób?
POZDRAWIAM
.... Czy można użyć do tego sprężarki, jeżeli tak to w jaki sposób?
Sprężarka to najlepszy sposób na zniszczenie matrycy. W powietrzu z takiej zwykłej sprężarki jest olej, który upaćka Ci matrycę całkowicie. Jeśli kompresja powietrza jest duża to przy rozprężaniu mogą pojawić się kryształki lodu a to będzie równoznaczne z "piaskowaniem" matrycy.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Dzięki Janusz.
Ja myślałem, że może na pistolet od sprężarki założyć jakiś gęsty materiał, ale nie będę ryzykował.
A czy gruszka z apteki nie jest lepsza od fotograficznej? Te z apteki są większe to silniejszy podmuch. Jak wydmuchać taką gruszką aby te syfy wyleciały na zewnatrz, a nie do głębszych wartsrw body?
PS. Ale żałuję, że zabrałem się za czyszczenie jednego paprocha bo teraz mam włosie od pędzelka (niby specjalny z gruszką), a tak się upaćkała matówka że szkoda gadać
Dzięki Janusz.
Ja myślałem, że może na pistolet od sprężarki założyć jakiś gęsty materiał, ale nie będę ryzykował.
A czy gruszka z apteki nie jest lepsza od fotograficznej? Te z apteki są większe to silniejszy podmuch. Jak wydmuchać taką gruszką aby te syfy wyleciały na zewnatrz, a nie do głębszych wartsrw body?
PS. Ale żałuję, że zabrałem się za czyszczenie jednego paprocha bo teraz mam włosie od pędzelka (niby specjalny z gruszką), a tak się upaćkała matówka że szkoda gadać
Jeśli dotykałeś matówki jakimś pędzelkiem to... kaplica niestety... tłuszcz z pędzelka jest rozprowadzony po matrycy. Chyba tylko czyszczenie "na mokro" może pomóc i to się niestety trzeba napracować żeby usunąć toto z matrycy. Znając z opowieści czyszczenie na Żytniej to serwis Ci tego nie wyczyści. Byłbym Ci to był wyczyścił - strasznie podoba mi się ta forma językowa - ale niestety do Szczecina ze Słupska kawałek drogi.
Janusz,
jak sie upackala od pedzelka to dmuchanie niewiele pomoze (przynajmniej tak mi sie wydaje), trzeba bedzie pewnie na mokro, kup jakis pedzelek (najlepiej biały) z miękkiego włosia i wymocz w izopropanolu i przejedz nim po matówce (takim delikatnie wilgotnym) następnie przetrzyj wacikiem do uszu, bo pewnie po izopropanolu zostaną smugi delikatne, ewentualnie plynem eclipse - bez smug, ale srednio dostępny w Polsce.
Byłbym Ci to był wyczyścił - strasznie podoba mi się ta forma językowa - ale niestety do Szczecina ze Słupska kawałek drogi.
Świat jest mały Januszu Moj dobry kolega obecnie pracuje i pomieszkuje w Szczecinie i raz na jakis czas odwiedza swoje rodzinne strony :P Ale to chyba "skóra za wyprawkę" bo pewnie musiałbym czekac 2-3 miesiące bo co tyle odwiedza rodzinke
Zamieszczone przez tom517
...następnie przetrzyj wacikiem do uszu, bo pewnie po izopropanolu zostaną smugi delikatne, ewentualnie plynem eclipse - bez smug, ale srednio dostępny w Polsce.
Zastanawia mnie jak czyścicie tymi patyczkami do uszu? Przeciez jak je wziąć pod światło to też pełno nitek od tej waty się plata wokoło. Oczywiście na sucho.
POZDRAWIAM
Zaraz. Co jest brudne? Matówka czy matryca? Bo dostajesz odpowiedzi jakby chodziło o matrycę a pytasz o matówkę.
Brudna matówka to zwykle należy się z tym pogodzić albo wymienić. Droga nie jest specjalnie. Na pewno ostrożnie postępowałbym z izopropanolem itp. Matówkę z Zenita sobie ładnie rozpuściłem w izopropanolu... :/ Jeśli już to wyjęcie matówki z body, woda + silny detergent + ultradźwięki. Szorowanie może mieć wpływ na strukturę matowej strony matówki, tworzywo jest dość miękkie.
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
Brudna jest matówka. Zostało na niej sporo włosia po pędzelku. Wiem że nie ma to wpływu na zdjęcia, ale chociaż trochę chcę ja przeczyścić bo aż się boję patrzeć w okular Zakupiłem gruszkę w aptece, wygotowałem ją, teraz sie suszy i będzie dmuchanko Mam nadzieję że pomoże.
Miałem to samo - jakieś licho mnie podkusił, żeby pozbyć się kilku paprochów na matówce, które nie schodziły po czyszczeniu gruszką (350D). I po przetarciu wacikiem miałem matówkę prawdziwie "matową" - w wizjerze spadek światła o 50 procent. Ten Eclipse też jest dobry do matówki, trzeba trochę namoczyć, ja tak zrobiłem za drugim razem, potem osuszyłem i był ok. Choć pierwszy raz to prawie dramat - moczenie w wodzie utlenionej, kąpiel w wodzie destylowanej z niewielką ilością detergentu (Ludwik jest ok)., delikatne osuszanie na bibułce do czyszczenia optyki i okrężnymi delikatnymi ruchami patyczkami z nawiniętą bibułką, dmuchanie przy zakładaniu co chwila i też było ok. Ważne, żeby nie trzeć za mocno, bo rzeczywiście to delikatna struktura. Przy okazji wyczyściłem komorę wizjera i wizjer, przedmuchałem wszystko i znów stało się światło. NIE jest to jednak przez nikogo polecane. I mam tego świadomość - to wyjście typowo awaryjne, matówki, jak mnie tu nauczono lepiej nie ruszać. I to na przyszłość bardziej.
5 gripped, Canon 5, lampka 430 EX, Canon 35, Canon 50 1.4, Canon 85 1.8, Canon 16-35/2,8 MK II, Canon 70-200/2.8, TC Kenko 2x, kilka szkiełek analogowych, dużo chęci i notorycznie mało czasu... to tylko 1 %...
Zaraz. Co jest brudne? Matówka czy matryca? Bo dostajesz odpowiedzi jakby chodziło o matrycę a pytasz o matówkę.......
O kurde! Fakt Mea culpa
Matówki to się wogóle nie czyści mechanicznie. Dmuchnąć i NIE DOTYKAĆ niczym. Można umyć po wyjęciu ale raczej też nie dotykać. Z brudną matówką można żyć. Na zdjęcia wpływu nie ma. Jak Cie bardzo denerwuje wymień na nową ale za jakiś czas "problem" pojawi się znowu. Zwłaszcza aparaty które zamiast pryzmatu mają układ luster są szczególnie podatne na zabrudzenia matówki. Dmuchnąć gruchą i tyle.
Janusz,
Sluchajcie jestem zalamany! Dzisiaj w wizjerze zauwazylem 2 paprochy i oczywiscie zabralem sie za czyszczenie. Najpierw wziolem moja sciereczke do optyki, a gdy okazalo sie ze pojawilo sie jeszcze wiecej paprochow postanowilem zebrac kurz palcem . Dopiero gdy zobaczylem efekty zorientowalem sie ze trzeba bylo najpierw poczytac na ten temat. Co radzicie? Mam dac aparat do serwisu zeby mi to wyczyscili, czy sam wyciagnac matowke i moze przemyc ja woda? Pomocy
jak nigdy tego nie robiłes to hm... mozesz ale to dość delikatna i ryzykowna operacja mozesz ją mocno porysować przy wyciąganiu.. a tak na boku jak wy widzicie jakies paprochy tam..
ja nigdy się nie przyglądałem ale chyba paprochów na szczeście nie mam..
Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 | Canon: 24-70 | 28 | 50 | 85 | 75-300 | 420EX |
zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg www.nagor.prv.pl - FOTOblog.
Aha i jeszcze jedno. punkty pomiaru ostrosci nie zaswiecaja sie na czerwono (swieca, ale bardzo słabo). Nie wiem czy to jest jakies stale uszkodzenie, czy jak wyczyszcze tą matowke to bedzie wszystko ok. A co do czyszczenia matowki, to czy wystarczy tylko woda? Plis pomocy
Komentarz