Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Miałem ostatnio dziwne zdarzenie. Fotografowałem na wyjeździe obiekty stolarskie. Statyw, parasolki, wężyk itp. W którymś z kolei mieszkaniu po zmianie obiektywu wpiąłem aparat na statyw, ustawiłem ostrość i... nic. Nie dało się zrobić zdjęcia. Ani na wężyku, ani na aparacie wciśnięcie spustu nie wyzwalało zdjęcia. Wyłączyłem aparat, ale zauważyłem, że nie pojawił się screen mówiący o czyszczeniu matrycy. Po włączeniu to samo. Na dodatek nie dało się podejrzeć zdobionych zdjęć. Pomogło dopiero wyjęcie baterii oraz otwarcie i zamknięcie klapki od karty. Sesję dokończyłem bez problemów.
Co to mogło być ?? W innym wątku czytałem o koledze, któremu po 16k padła migawka. Czy to mogły być jakieś tego objawy ? Mam max 2K zdjęć. Fakt, że miałem też wrażenie, jakby pokrywa od karty była poluzowana.
Mam w tym tygodniu co najmniej 2 sesje wyjazdowe - zastanawiam się, czy nie organizować sobie jakiegoś awaryjnego body...
Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart
Miejmy nadzieje iz nie jest to ujawnianie sie jakis wad ukrytych/niedorobrek w tym body. Bylo przeciez troche czasu od premiery 30D na sprawdzenie wszystkiego w 40D przed wypuszczeniem na rynek.
Nie mam 40D ale w moim 20D też to się zdarza, może nie do końca taki przypadek - znaczy się zawiesza się ale szybki reset lub wyjęcie baterii i wszystko jest OK. Vista tez mi sie wiesza ale nie narzekam na laptopa analogiczna sytuacja
Nie ma co się przejmować
Mi zdarzylo sie, ze po zrobieniu zdjecia, aparat sie zawiesil. Na ekranie widoczne bylo zdjecie ale zaden przycisk nie reagowal.
Wyciagniecie i wlozenie baterii pomoglo. Nigdy wiecej to sie nie powtorzylo.8)
mnie wczoraj na koncercie przy robieniu serii wyskoczyl blad 01 (klasycznie scianalem obiektyw [sigme 70-300] patrze styki czyste), wlaczylem jeszcze raz i juz dzial normalnie
Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.
Napisz jeszcze, czy zmieniałeś szkło na wyłączonym body. Jeśli nie - to mogło spowodować zawieszenie (miałem tak często w 350d). Używając 350d zauważyłem też, że najczęściej zawieszał mi się, gdy po wyjęciu obiektywu z włączonym AF, zakładałem inne szkło, z wyłączonym AF (albo odwrotnie). Ponadto mógł to być kabel wężyka, gdzieś coś zaczyna ci nie kontaktować albo zwierać.
W 40D jeszcze mi się coś podobnego nie przytrafiło, ale nawet jeśli, zbagatelizował bym sprawę. Mam wiele urządzeń elektronicznych i nie rzadko któremuś muszę wyjąć baterię by je odwiesić.
niestety, to sa tylko kawalki metalu naszpikowane elektronika.. mnie zdarzylo sie np. ze nagle przestawal dzialac af - pomoglo lekkie poluzowanie gripa (oryginalny), czasem nie do konca zalapal psust migawki (pojawialo sie male opoznienie miedzi nacisnieciem a wyzwoleniem migawki), innym razem w zdefiniowanym programie C1 af nie dzialal, by na kazdym innym smigac bez problemu.. moze to kwestia softu, moze czasem pojawi sie luz na stykach albo jakis paproch.. jesli to sporadyczne wypadki to zwykle je olewam (wiem, takie rzeczy draznia kiedy sie pojawiaja ale dopoki sie nie powtorza - mozna z tym zyc ;-)
Piszecie, żeby się nie przejmować. OK. Wystraszyłem się, bo mając ponad 2 lata 300D (od nowości) jakikolwiek komunikat błędu czy zawieszenie zobaczyłem raz, gdy podłączyłem do body nie sprawdzoną analogową lampę
Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart
Napisz jeszcze, czy zmieniałeś szkło na wyłączonym body. Jeśli nie - to mogło spowodować zawieszenie (miałem tak często w 350d). Używając 350d zauważyłem też, że najczęściej zawieszał mi się, gdy po wyjęciu obiektywu z włączonym AF, zakładałem inne szkło, z wyłączonym AF (albo odwrotnie). Ponadto mógł to być kabel wężyka, gdzieś coś zaczyna ci nie kontaktować albo zwierać.
W 40D jeszcze mi się coś podobnego nie przytrafiło, ale nawet jeśli, zbagatelizował bym sprawę. Mam wiele urządzeń elektronicznych i nie rzadko któremuś muszę wyjąć baterię by je odwiesić.
To ciekawe. Ja dzisiaj żonglowałem szkłami na 40stce jak głupi. W ciągu 4h focenia na pewno ze 30razy zmieniałem szkło i zawsze przy włączonym body. Poza tym ze 2-3 razy ze szkła z włączonym AFem na takie z MF i żadych problemów. No może czasem servo mi się przycięło ale wystarczyło oderwac palec od spustu :-P
P.S. Zrobiłem dzisiaj koło 1200zdjęc na jednej baterii w tym jakąś 100 z fleshem :-D I like it :-D
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
To ciekawe. Ja dzisiaj żonglowałem szkłami na 40stce jak głupi. W ciągu 4h focenia na pewno ze 30razy zmieniałem szkło i zawsze przy włączonym body. Poza tym ze 2-3 razy ze szkła z włączonym AFem na takie z MF i żadych problemów. No może czasem servo mi się przycięło ale wystarczyło oderwac palec od spustu :-P
P.S. Zrobiłem dzisiaj koło 1200zdjęc na jednej baterii w tym jakąś 100 z fleshem :-D I like it :-D
1200/dzien - jak dla mnie to bardzo bardzo duzo. Jak to "obrabiasz" bo chyba troche czasu chocby na przejrzenie tylu fot potrzeba.
1200/dzien - jak dla mnie to bardzo bardzo duzo. Jak to "obrabiasz" bo chyba troche czasu chocby na przejrzenie tylu fot potrzeba.
Robiłem chóry i karate więc 3/4 i tak pójdzie do kosza. Na chórach szło dużo serii żeby ładną minę dyrygenta chwycic i pewnie z 15fot dyrygenta wybiorę ze 2 :-P Poza tym oficjałki itp. więc obróbka to 20sek. :-P ogólnie foty sie powtarzają tylko chór się zmienia więc wybiorę te ładniejsze śpiewaczki a resztę papa :-P A na karate to już w ogóle. Serie szły i nadaje się 1 na 5... :-P Też przez to, że miałem stałkę 200/2.8 a za wiele miejsca tam nie było więc częśc kadrów poprotu jakoś tak mi nie pasi bo za ciasno... No i jeszcze przestrzelone z servo na koniec. Więc z 1200 do PSa trafi pewnie z 300 maks :-P Obrabiania na 2h ;-) Ważne, że bateryja dała radę :-D
No to nie jest F1 gdzie bolid popyla po określonym torze. Tutaj oni skaczą na boki, w przód i w tył, robią zwroty, machają Ci chamsko nogą przed punktem ostrzenia... :-P
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
No to nie jest F1 gdzie bolid popyla po określonym torze. Tutaj oni skaczą na boki, w przód i w tył, robią zwroty, machają Ci chamsko nogą przed punktem ostrzenia... :-P
Moze by tak chociaz wzieli pod uwage ze AF nie jest z "gumy" -
Komentarz