40d - dzwinie zachowanie.... help

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • woyd
    Początki nałogu
    • 2005
    • 488

40d - dzwinie zachowanie.... help

Witam

Miałem ostatnio dziwne zdarzenie. Fotografowałem na wyjeździe obiekty stolarskie. Statyw, parasolki, wężyk itp. W którymś z kolei mieszkaniu po zmianie obiektywu wpiąłem aparat na statyw, ustawiłem ostrość i... nic. Nie dało się zrobić zdjęcia. Ani na wężyku, ani na aparacie wciśnięcie spustu nie wyzwalało zdjęcia. Wyłączyłem aparat, ale zauważyłem, że nie pojawił się screen mówiący o czyszczeniu matrycy. Po włączeniu to samo. Na dodatek nie dało się podejrzeć zdobionych zdjęć. Pomogło dopiero wyjęcie baterii oraz otwarcie i zamknięcie klapki od karty. Sesję dokończyłem bez problemów.

Co to mogło być ?? W innym wątku czytałem o koledze, któremu po 16k padła migawka. Czy to mogły być jakieś tego objawy ? Mam max 2K zdjęć. Fakt, że miałem też wrażenie, jakby pokrywa od karty była poluzowana.

Mam w tym tygodniu co najmniej 2 sesje wyjazdowe - zastanawiam się, czy nie organizować sobie jakiegoś awaryjnego body...

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart
  • marekk_ok
    Uzależniony
    • 2007
    • 821

Miejmy nadzieje iz nie jest to ujawnianie sie jakis wad ukrytych/niedorobrek w tym body. Bylo przeciez troche czasu od premiery 30D na sprawdzenie wszystkiego w 40D przed wypuszczeniem na rynek.

Komentarz

• stratus
      Początki nałogu
      • 2006
      • 398

Nie mam 40D ale w moim 20D też to się zdarza, może nie do końca taki przypadek - znaczy się zawiesza się ale szybki reset lub wyjęcie baterii i wszystko jest OK. Vista tez mi sie wiesza ale nie narzekam na laptopa analogiczna sytuacja
      Nie ma co się przejmować
      Moje zabawki
      Moje zdjęcia

Komentarz

• tigerstyle
        Bywalec
        • 2006
        • 100

Zamieszczone przez stratus
        Nie ma co się przejmować
        Zgadzam się.

Piotrek

Komentarz

• TonyMontana
          Dopiero zaczyna
          • 2007
          • 17

Mi zdarzylo sie, ze po zrobieniu zdjecia, aparat sie zawiesil. Na ekranie widoczne bylo zdjecie ale zaden przycisk nie reagowal.
          Wyciagniecie i wlozenie baterii pomoglo. Nigdy wiecej to sie nie powtorzylo.8)
          40D + 17-55 IS USM , 430 Ex II www.kravmaga.zgora.pl

Komentarz

• Gringo997
            Uzależniony
            • 2007
            • 516

mnie wczoraj na koncercie przy robieniu serii wyskoczyl blad 01 (klasycznie scianalem obiektyw [sigme 70-300] patrze styki czyste), wlaczylem jeszcze raz i juz dzial normalnie
            Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.

Komentarz

• grztus
              Bywalec
              • 2006
              • 107

Napisz jeszcze, czy zmieniałeś szkło na wyłączonym body. Jeśli nie - to mogło spowodować zawieszenie (miałem tak często w 350d). Używając 350d zauważyłem też, że najczęściej zawieszał mi się, gdy po wyjęciu obiektywu z włączonym AF, zakładałem inne szkło, z wyłączonym AF (albo odwrotnie). Ponadto mógł to być kabel wężyka, gdzieś coś zaczyna ci nie kontaktować albo zwierać.
              W 40D jeszcze mi się coś podobnego nie przytrafiło, ale nawet jeśli, zbagatelizował bym sprawę. Mam wiele urządzeń elektronicznych i nie rzadko któremuś muszę wyjąć baterię by je odwiesić.

Komentarz

• Kubak82
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 2348

niestety, to sa tylko kawalki metalu naszpikowane elektronika.. mnie zdarzylo sie np. ze nagle przestawal dzialac af - pomoglo lekkie poluzowanie gripa (oryginalny), czasem nie do konca zalapal psust migawki (pojawialo sie male opoznienie miedzi nacisnieciem a wyzwoleniem migawki), innym razem w zdefiniowanym programie C1 af nie dzialal, by na kazdym innym smigac bez problemu.. moze to kwestia softu, moze czasem pojawi sie luz na stykach albo jakis paproch.. jesli to sporadyczne wypadki to zwykle je olewam (wiem, takie rzeczy draznia kiedy sie pojawiaja ale dopoki sie nie powtorza - mozna z tym zyc ;-)

Komentarz

• woyd
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 488

dzięki za tak liczne reakcje.

Piszecie, żeby się nie przejmować. OK. Wystraszyłem się, bo mając ponad 2 lata 300D (od nowości) jakikolwiek komunikat błędu czy zawieszenie zobaczyłem raz, gdy podłączyłem do body nie sprawdzoną analogową lampę

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Komentarz

• Goomis
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1893

Zamieszczone przez grztus
                    Napisz jeszcze, czy zmieniałeś szkło na wyłączonym body. Jeśli nie - to mogło spowodować zawieszenie (miałem tak często w 350d). Używając 350d zauważyłem też, że najczęściej zawieszał mi się, gdy po wyjęciu obiektywu z włączonym AF, zakładałem inne szkło, z wyłączonym AF (albo odwrotnie). Ponadto mógł to być kabel wężyka, gdzieś coś zaczyna ci nie kontaktować albo zwierać.
                    W 40D jeszcze mi się coś podobnego nie przytrafiło, ale nawet jeśli, zbagatelizował bym sprawę. Mam wiele urządzeń elektronicznych i nie rzadko któremuś muszę wyjąć baterię by je odwiesić.
                    To ciekawe. Ja dzisiaj żonglowałem szkłami na 40stce jak głupi. W ciągu 4h focenia na pewno ze 30razy zmieniałem szkło i zawsze przy włączonym body. Poza tym ze 2-3 razy ze szkła z włączonym AFem na takie z MF i żadych problemów. No może czasem servo mi się przycięło ale wystarczyło oderwac palec od spustu :-P

P.S. Zrobiłem dzisiaj koło 1200zdjęc na jednej baterii w tym jakąś 100 z fleshem :-D I like it :-D
                    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• marekk_ok
                      Uzależniony
                      • 2007
                      • 821

Zamieszczone przez Goomis
                      To ciekawe. Ja dzisiaj żonglowałem szkłami na 40stce jak głupi. W ciągu 4h focenia na pewno ze 30razy zmieniałem szkło i zawsze przy włączonym body. Poza tym ze 2-3 razy ze szkła z włączonym AFem na takie z MF i żadych problemów. No może czasem servo mi się przycięło ale wystarczyło oderwac palec od spustu :-P

P.S. Zrobiłem dzisiaj koło 1200zdjęc na jednej baterii w tym jakąś 100 z fleshem :-D I like it :-D
                      1200/dzien - jak dla mnie to bardzo bardzo duzo. Jak to "obrabiasz" bo chyba troche czasu chocby na przejrzenie tylu fot potrzeba.

Komentarz

• Goomis
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1893

Zamieszczone przez marekk_ok
                        1200/dzien - jak dla mnie to bardzo bardzo duzo. Jak to "obrabiasz" bo chyba troche czasu chocby na przejrzenie tylu fot potrzeba.
                        Robiłem chóry i karate więc 3/4 i tak pójdzie do kosza. Na chórach szło dużo serii żeby ładną minę dyrygenta chwycic i pewnie z 15fot dyrygenta wybiorę ze 2 :-P Poza tym oficjałki itp. więc obróbka to 20sek. :-P ogólnie foty sie powtarzają tylko chór się zmienia więc wybiorę te ładniejsze śpiewaczki a resztę papa :-P A na karate to już w ogóle. Serie szły i nadaje się 1 na 5... :-P Też przez to, że miałem stałkę 200/2.8 a za wiele miejsca tam nie było więc częśc kadrów poprotu jakoś tak mi nie pasi bo za ciasno... No i jeszcze przestrzelone z servo na koniec. Więc z 1200 do PSa trafi pewnie z 300 maks :-P Obrabiania na 2h ;-) Ważne, że bateryja dała radę :-D
                        Ostatnio edytowany przez Goomis; 6015.
                        5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• marekk_ok
                          Uzależniony
                          • 2007
                          • 821

... No i jeszcze przestrzelone z servo na koniec.
                          Wynika ze karate jest slabo przewidywalne i body z tym sobie nie radzi :-)

Komentarz

• Goomis
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 1893

No to nie jest F1 gdzie bolid popyla po określonym torze. Tutaj oni skaczą na boki, w przód i w tył, robią zwroty, machają Ci chamsko nogą przed punktem ostrzenia... :-P

Komentarz

• marekk_ok
                              Uzależniony
                              • 2007
                              • 821

No to nie jest F1 gdzie bolid popyla po określonym torze. Tutaj oni skaczą na boki, w przód i w tył, robią zwroty, machają Ci chamsko nogą przed punktem ostrzenia... :-P
                              Moze by tak chociaz wzieli pod uwage ze AF nie jest z "gumy" -

Komentarz

Pracuję...