Lampa z bardzo krotkim czasem blysku

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dzik
    Uzależniony
    • 2008
    • 884

Lampa z bardzo krotkim czasem blysku

Witam

Szukam lampy, ale mam specyficzne wymagania.
    Potrzebuje aby czas blysku byl jak najkrotszy.

obecnie mam sunpaka 4000AF, jego czas przy minialnej mocy to 1/20000 ale to dla mnie za dlugo.
    Dla lamp canona podaja 1/20000 czyli to samo.

Jak uzyskac krotszy? Pytalem kilku elektronikow czy nie chcieliby przerobic lampy na krotszy i slabszy blysk, niestety nie chca
  • merger
    Uzależniony
    • 2006
    • 619

potrzebujesz ja do fotografii? uzywasz do tego canona? czy wiesz, ze ograniczeniem nie jest w takim wypadku lampa, a aparat, ktory ma ustawiony czas synchro 1/250 i krotszego sie nie da?
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Komentarz

• Bagnet007
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1344

Zamieszczone przez merger
      potrzebujesz ja do fotografii? uzywasz do tego canona? czy wiesz, ze ograniczeniem nie jest w takim wypadku lampa, a aparat, ktory ma ustawiony czas synchro 1/250 i krotszego sie nie da?
      W przypadku braku światła zastanego to nie ma znaczenia. Do czego ta lampa jest potrzebna ?

Komentarz

• merger
        Uzależniony
        • 2006
        • 619

Zamieszczone przez Bagnet007
        W przypadku braku światła zastanego to nie ma znaczenia. Do czego ta lampa jest potrzebna ?
        wytlumacz mi co nie ma znaczenia? lampa, canon, aparat, czas sychro?
        5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
        430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Komentarz

• Bagnet007
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1344

wytlumacz mi co nie ma znaczenia? lampa, canon, aparat, czas sychro?
          Jeśli Dzik chce uchwycić jakiś szybko poruszający się obiekt (tak się domyślam) i jedynym oświetleniem jest ta lampa to nieważne na jaki czas otwarta będzie migawka (byle <=czasX). Ważne, żeby trafić z błyskiem w odpowiedni moment.
          Ale nadal nie wiemy do czego będzie to potrzebne, więc mogę jedynie sprawdzić czy dobra ze mnie wróżka :-)

Komentarz

• dzik
            Uzależniony
            • 2008
            • 884

Synchronizacja nie ma znaczenia, oczywiscie brak swiatla zastanego.
            Robilem takie fotki:

To przy czasie 1/20000 i predkosci pocisku 160m/s

Chcialbym teraz strzelac czyms mocniejszym i szybszym a jednoczesnie miec lepszy efekt zamrozenia w miejscu.

Komentarz

• gwozdzt
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 5780

Jeśli Dzik chce uchwycić jakiś szybko poruszający się obiekt (tak się domyślam) i jedynym oświetleniem jest ta lampa to nieważne na jaki czas otwarta będzie migawka (byle <=czasX). Ważne, żeby trafić z błyskiem w odpowiedni moment.
              Ale nadal nie wiemy do czego będzie to potrzebne, więc mogę jedynie sprawdzić czy dobra ze mnie wróżka :-)
              jak widać dobra wróżka :-)

Zamieszczone przez dzik
              Synchronizacja nie ma znaczenia, oczywiscie brak swiatla zastanego.
              nie ma znaczenia?
              Przecież musisz zsynchronizować moment wyzwolenia błysku z chwilą uderzenia pocisku w żarówkę. Jak to robisz?

PS. Off-top, ale jak zobaczyłem tę zarówkę to nie mogę się powstrzymac :-)
              Wszyscy zapewne widzieli już, przynajmniej na zdjęciach, bajerancko dizajnerską lampkę, która wygląda i świeci tak: Wielu zapewne pytało "Gdzie to mo…
              Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.
              Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• dzik
                Uzależniony
                • 2008
                • 884

Zamieszczone przez gwozdzt
                nie ma znaczenia?
                Przecież musisz zsynchronizować moment wyzwolenia błysku z chwilą uderzenia pocisku w żarówkę. Jak to robisz?
                Zrobilem zewnetrzny uklad ktory ma regulowane opoznienie w zwieraniu pinow lampy od momentu strzalu

Wiec tak naprawde moze to byc dowolna lampa, byle mozna w niej bylo ustawic recznie taki czas i wyzwolic ja przez zwarcie odpowiednich pinow.

Komentarz

• delaa
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 168

Zamieszczone przez dzik
                  Zrobilem zewnetrzny uklad ktory ma regulowane opoznienie w zwieraniu pinow lampy od momentu strzalu

Wiec tak naprawde moze to byc dowolna lampa, byle mozna w niej bylo ustawic recznie taki czas i wyzwolic ja przez zwarcie odpowiednich pinow.
                  Można także "na dzwięk" - prościutki układzik - sporo schematów w sieci.

Pozdrawiam.
                  KIEV 60 NIKON N80 CANON 40D i szkieł kilka dobrych do zdjęć wilka...
                  No Art Just FUN ! http://www.delaa.pl

Komentarz

• Bagnet007
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1344

Zamieszczone przez delaa
                    Można także "na dzwięk" - prościutki układzik - sporo schematów w sieci.

Pozdrawiam.
                    A może łatwiej fotocelą ?

Komentarz

• delaa
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 168

A może łatwiej fotocelą ?
                      Nie - nie w tym przypadku - spieszę więc z wyjaśnieniem - nieco kryminalnie będzie...

Rosja... 12 lipca noc piękna i ciepła na dworze jedynie -24 stopnie. Ciemność .. zupełna ciemność z oddali słychać tylko oddech fotografa i dyskretny szmer :-) otwartej zawczasu migawki. Nagle pada strzał - prawie bezgłośny (tłumik!) pocisk z impetem trafia w kieliszek z czerwonym winem i nagle błysk!!! pojedynczy i tak krótki, że tylko wprawne oko Klosa jest w stanie dostrzec kto strzelał - to Sztyrlic ! - podstępnie strzelił i oddalił się natychmiast szusując z wielką wprawą w poprzek zbocza ... śnieg w tym roku leżał wyjątkowo długo...

fotocela nie da rady...
                      KIEV 60 NIKON N80 CANON 40D i szkieł kilka dobrych do zdjęć wilka...
                      No Art Just FUN ! http://www.delaa.pl

Komentarz

• Tomasz1972
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 3042

Zamieszczone przez dzik
                        Witam

Szukam lampy, ale mam specyficzne wymagania.
                        Potrzebuje aby czas blysku byl jak najkrotszy.

obecnie mam sunpaka 4000AF, jego czas przy minialnej mocy to 1/20000 ale to dla mnie za dlugo.
                        Dla lamp canona podaja 1/20000 czyli to samo.

Jak uzyskac krotszy? Pytalem kilku elektronikow czy nie chcieliby przerobic lampy na krotszy i slabszy blysk, niestety nie chca
                        Napisz do ELFO . Myślę ze na zamówienie są w stanie coś takiego zrobić , jednak cena może nie być atrakcyjna .

Komentarz

• Bagnet007
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1344

Zamieszczone przez delaa
                          Nie - nie w tym przypadku - spieszę więc z wyjaśnieniem - nieco kryminalnie będzie...
                          (...:grin(tłumik!)(...)
                          fotocela nie da rady...
                          To może jakieś laserowe coś :-) ?
                          Chyba w takim razie faktycznie najwygodniej na dźwięk.
                          Ostatnio edytowany przez Bagnet007; 6605.

Komentarz

• dzik
                            Uzależniony
                            • 2008
                            • 884

Zamieszczone przez Tomasz1972
                            Napisz do ELFO . Myślę ze na zamówienie są w stanie coś takiego zrobić , jednak cena może nie być atrakcyjna .
                            Dzieki, napisze

Co do wyzwalania to oczywiscie dzwiekiem, chociaz problem pojawia sie gdy uzywamy tlumika. Podczas strzalu z tlumikiem gdy uzywamy amunicji poddzwiekowej odglos strzalu jest inny niz na filmach, slychac jedynie dzwiek mechanizmow, a wtedy to juz pocisk jest dawno w kulochwycie

Komentarz

• MaciekH
                              Uzależniony
                              • 2006
                              • 662

Czy wiesz że czas naświetlania i czas błysku to nie jest to samo? Czy wiesz że nie kazdy canon ma x-sync 1/250?

Sory za OT.

Co do tematu, na plfoto kiedys widziałem serie wlasnie takich zdjec, efekty bardzo fajne, zawsze sie zastanawialem jak to zrobic
                              20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Komentarz

Pracuję...