24-70 f2.8L vs 35/1.4 L (35mm) ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Debiutant
    • 2007
    • 13

24-70 f2.8L vs 35/1.4 L (35mm) ?

hej,

wiem ze dla większości z Was moje pytanie wyda sie głupie i nie warte odpowiedzi. Otóż zastanawiam się nad jedna rzeczą, czy porównując 2 szkła serii L stałe 35/1.4 i zoom 24-70/2.8L np. robiąc z nich to same ujecie np. przy 35mm przysłona 2.8 lub większa .... Czy w takim przypadku stałka dała by lepszy obraz, mam na myśli plastykę, ostrość itp...?

Jestem jeszcze zielonym " fotografem" proszę wiec o wyrozumiałość i odpowiedź.

dzieki!
  • Witos
    Coś już napisał
    • 2005
    • 53

ojj igrasz igrasz
    30D+pare szkiełek

Komentarz

• Debiutant
      • 2007
      • 13

ok no wiec igram, dodam że interesuje mnie porównanie tych szkieł podpiętych np. pod 5D ?

Komentarz

• icik
        Bywalec
        • 2006
        • 159

Ja do "forumowych mądrali" (w pozytywnym tego słowa znaczeniu) nie należę i jeszcze dużo się muszę uczyć ale....

ojj igrasz igrasz ;-)
        Canon 350 + kit + grip + Canon 70-200 L F4, 24-105 L F4 IS USM + SANDISK ULTRA III 1 GB + cała elektrownia akumulatorków. 430EX, 50 1.8. Zbieram na coś naprawdę długiego.

Komentarz

• meian
          Bywalec
          • 2006
          • 138

podeśle Ci przykładowe foty na (priv.) mniej więcej spełniające warunki Twojego pytania 2.8 -->
          nie mam teraz czasu się rozpisywać ( urwanie głowy)

* moim skromnym zdaniem 35/1.4 przy tych parametrach o które pytałeś daje ciekawszy obraz a dlaczego, pewnie zaraz Ci ktoś odpowie ....
          www.marekpodolczynski.com

Komentarz

• vuki
            Bywalec
            • 2006
            • 190

zoom 24-70/2.8 to bardzo ciemny obiektyw

Komentarz

• hofi66
              Początki nałogu
              • 2005
              • 290

Jeśli chodzi o ostrość - pełna dziura 24-70 to jest przepaść w stosunku do 35L na 2.8. Kupiłem kiedyś 24-70 i na 2.8 mydliło na cropie, zamieniłem na inny egzemplarz - było podobnie. Po przymknięciu do 4.0 już ok. "Przekonywałem" się do tego szkła 6 tygodni. W końcu wymieniłem na 35L. Nawet na przysłonach poniżej 2.0 było lepiej - ostrzej od 24-70. Plastyka wg mnie również lepsza. Testy przeprowadziłem w Fotoit - ok. 3h mając przy sobie laptopa.
              Trzeba mieć odwagę, by milczeć ...

Komentarz

• meian
                Bywalec
                • 2006
                • 138

Zamieszczone przez vuki
                zoom 24-70/2.8 to bardzo ciemny obiektyw

- to był żart, czy "mówisz" tak poważnie...?

Oczywiście nie ma co porównywać go z 35/1.4 ale tu kolega chyba przesadził, a pytanie @debiutanta było proste.
                Ostatnio edytowany przez meian; 7784.
                www.marekpodolczynski.com

Komentarz

• Adam Kasprzak
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 278

żaden obiektyw nie pobije 35L przymkniętej do 2.8, szczególnie na C5D
                  Pkt 8 regulaminu forum

Komentarz

• koraf
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1748

Zamieszczone przez Debiutant
                    hej,

wiem ze dla większości z Was moje pytanie wyda sie głupie i nie warte odpowiedzi. Otóż zastanawiam się nad jedna rzeczą, czy porównując 2 szkła serii L stałe 35/1.4 i zoom 24-70/2.8L np. robiąc z nich to same ujecie np. przy 35mm przysłona 2.8 lub większa .... Czy w takim przypadku stałka dała by lepszy obraz, mam na myśli plastykę, ostrość itp...?

Jestem jeszcze zielonym " fotografem" proszę wiec o wyrozumiałość i odpowiedź.

dzieki!
                    Witaj , generalnie musisz wiedzieć ,że stałki biją pod względem optyki zoomy .
                    Są wprawdzie zoomy , które próbują dorównać stałkom ( porównujemy klasę L lub zbliżone do tej klasy) ale tylko tyle.
                    35/1.4L robi optyczną masakrę z 24-70/2.8L ale jeden i drugi obiektyw służy do czegoś innego dlatego mam obydwa ;-) .

Komentarz

• unicorn78
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 135

Jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego! Napisz do czego konkretnie jest Ci szkło potrzebne, będzie łatwiej doradzić, bo porównywanie tych dwóch to... sam powyżej chyba zauważyłeś:wink:

Komentarz

• roshuu
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 1107

To moze ja cos wtrace. Mam w sumie 35/2 wiec nie L ale mam porownanie do 24-70L i powiem tak - roznice niewielkie ale sa na korzysc 35/2 pod wzgledem ostrosci i braku winietowania. Natomiast 24-70L jest troche lepsza rogach - nie mydli, choc w sumie moja 35/2 jest jakas taka magiczna :P Kolory i plastyka z obu szkiel - w sumie takie same..

No wiec jesli kolego chciales porownac wersje 35L to mysle, ze juz masz odpowiedz na podstawie wersji nawet bez USM za niecale 1000zl
                        6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Komentarz

• xxkomarxx
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 1456

Jejku. Ciężko jest porównać coś czego się nie powinno porównywać.
                          Uniwersalność po stronie zooma. Jakość 35L
                          Jak mówisz jesteś początkującym fotografem i zapewne zebrałeś ok 4-5 tys i nie wiesz co kupić. Poczytałeś trochę forum i masz mętlik. 35L to legenda. Wiele się o niej pisze. Bla Bla Bla.... Prawda jest taka że kupując to szkło musisz wiedzieć do czego ci ono potrzebna.
                          Stałki są bardziej wymagające dla obsługującej je osoby. Zoom w nogach ale za to dostajemy niesamowity obraz.

Nikt Ci tu nic więcej nie doradzi. 24-70 też jest wspaniałym szkłem. Bardziej uniwersalnym.
                          Nawet ktoś napisał jest to ciemne szkło. W porównaniu do 35L tak. Ale żeby od razu bardzo ciemny... to przez 17-40 do matrycy nie dociera żaden promień światła.

Miłego czytania dalszej części i wyboru.

Komentarz

• Mike7
                            Początki nałogu
                            • 2010
                            • 445

Osobiście stwierdzam, że jak sam piszesz jesteś "zielony" to szkoda by było wydawać aż tyle pieniędzy i starałbym się wycisnąć najwięcej ile się da ze szkieł o wiele tańszych, polecam 35 f/2 za około 900zł. Reszta pieniędzy to 85 1.8 i 50 1.4 i masz 3 szkła zapełniające zakres 24-70 a dające zdecydowanie więcej frajdy.
                            / Canon /

Komentarz

• strideer
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 1905

Zamieszczone przez Mike7
                              Osobiście stwierdzam, że jak sam piszesz jesteś "zielony" to szkoda by było wydawać aż tyle pieniędzy i starałbym się wycisnąć najwięcej ile się da ze szkieł o wiele tańszych, polecam 35 f/2 za około 900zł. Reszta pieniędzy to 85 1.8 i 50 1.4 i masz 3 szkła zapełniające zakres 24-70 a dające zdecydowanie więcej frajdy.
                              O, to jest bardzo dobra rada!

Komentarz

Pracuję...