raynox dcr-250

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • AdamO.
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 37

raynox dcr-250

witam, czy ten konwenter macro bedzie pasowal do tamrona 28-75 ?? czy ten raynox jest przeznaczony do wszystkich obiektywow czy jest jakas granica dolna i górna??
  • majcz
    Coś już napisał
    • 2007
    • 83

Tak będzie pasował. Raynox dcr 250 pasuje do wszystkich obiektywów z gwintem filtrowym od 52 do 67 mm. czasem używam tego konwentera z Canonem 70-200/4 który ma gwint filtrowy 67 mm i pasuje bez problemu. Tamron 28-75 ma gwint filtra 67 mm więc też będzie pasował.
    Źle się czuję jak sobie nie popstrykam www.stasiaczek.blogspot.com
    ---------------------------------------------
    Canon 7D, Tamron 10-24/3,5-4,5, Canon 50/1,8, Canon 24-105/4 IS, Canon 70-200/2,8, Sigma 120-300/2,8 IS

Komentarz

• rollo
      Coś już napisał
      • 2007
      • 64

Tu masz zdjęcie z tego tandemu na 20d. Pozdrawiam.

Komentarz

• Naps
        Bywalec
        • 2008
        • 122

mam pytanie-co jest lepsze ierscienie kenko-czy ten raynox?

Komentarz

• AdamO.
          Dopiero zaczyna
          • 2008
          • 37

no wlasnie czy jest cos lepszego od systemu Raynox ( nie chodzi mi o obiektywy makro bo wiadomo ze sa)

Komentarz

• majcz
            Coś już napisał
            • 2007
            • 83

Od czasu do czasu bawię się w close-up bo nie zawsze można to nazwać makro.
            Próbowałem pierścieni Kenko ale jakoś mi nie leżały, po tygodniu od kupna odsprzedałem je na Allegro. Drażniło mnie że musiałem zdejmować obiektyw, próbować ile i jakie pierścienie założyć (będąc w plenerze nigdy nie nastawiałem się że będę robił tylko zbliżenia). Raynox jest bardzo wygodny, zakłada się go w ciągu sekundy na przód obiektywu i w takim samym czasie można go zdjąć. Niektórzy narzekają na małą głębie ostrości, ale w wielu przypadkach ta cecha w makro jest jak najbardziej pożądana (przykład zdjęcie rollo). Bardzo fajne zdjęcia makro robione z użyciem Raynoxa widziałem w którymś z numerów DFV. Dla mnie który zbliżenia fotografuje okazjonalnie Raynox jest bardzo dobrym rozwiązaniem cenowo i jakościowo. Próbowałem też się bawić zestawem złożonym z heliosa + pierścienie z niezłym skutkiem, za tym rozwiązaniem przemawia cena (40-50 zł) ale dla kogoś kto nie nastawia się tylko na zbliżenia przeszkadza wygoda stosowania.
            Canon 7D, Tamron 10-24/3,5-4,5, Canon 50/1,8, Canon 24-105/4 IS, Canon 70-200/2,8, Sigma 120-300/2,8 IS

Komentarz

• AdamO.
              Dopiero zaczyna
              • 2008
              • 37

no wlasnie gdyby nie ta GO to odrazu bym go bral,a tak to wlasnie nie wiem czy nie lepiej kupic sobie obiektyw do makro nie koniecznie z AF bo nie przeszkadza mi manual w makro, tylko nie wiem jaki obiektyw wziasc.

moze ktos uzywa jakis obiektyw do makro z MF z lustrzanka cyfrowa??

Komentarz

• Naps
                Bywalec
                • 2008
                • 122

chodzi mi o odleglosc ostrzenia ,np.przy moich 50 1.4 ok 45cm i co najgorsze 85 1.8 85cm!Macro odpada-robie zdjecia roslin i potrzebuje np:stokrotke na polowie zdjecia.....to nie jest duzo-moze jeden pierscien(najwiekszy)?

Komentarz

• majcz
                  Coś już napisał
                  • 2007
                  • 83

AdamO poczytaj wątek:
                  http://www.canon-board.info/showthread.php?t=31368
                  z manualów dobrą opinią cieszą się Wołna i Industar, a jeżeli pasja do makro to tylko chwilowy kaprys zupełnie Ci wystarczy helios+pierścienie nie będziesz później żałował wydanych pieniędzy.

Komentarz

• AdamO.
                    Dopiero zaczyna
                    • 2008
                    • 37

kiedys mialem canona a510 i robilem zdjecia makro heliosem z odwroconym pierscieniem, wychodzily calkiem ok, trzeba bylo sie troche pomeczyc ale warto bylo. teraz lustrzanka i szukam ...
                    majcz dzieki za linka

Komentarz

• Naps
                      Bywalec
                      • 2008
                      • 122

Zamieszczone przez Naps
                      chodzi mi o odleglosc ostrzenia ,np.przy moich 50 1.4 ok 45cm i co najgorsze 85 1.8 85cm!Macro odpada-robie zdjecia roslin i potrzebuje np:stokrotke na polowie zdjecia.....to nie jest duzo-moze jeden pierscien(najwiekszy)?
                      czy ktos moze cos podpowiedziec?

Komentarz

• majcz
                        Coś już napisał
                        • 2007
                        • 83

W zupełności jeden pierścień 36 mm Ci wystarczy. odległość ostrzenia będziesz miał kilka centymetrów, skalę odwzorowania 1:1 a nawet większą. Nie licz raczej na autofokus nastaw się na ostrzenie ręczne, ale przysłonę będziesz mógł ustawić (myślę o pierścieniach ze stykami). Jeżeli będziesz używał pierścieni bez styków nie ustawisz przysłony, są podobno jakieś kombinacje z ustawieniem przysłony w aparacie , odpięciem obiektywu z włączonym aparatem i dopiero później ponowne założenie obiektywu z pierścieniem, ale to podobno i nie wiem czy to nie jest ryzykowne dla sprzętu.

Komentarz

• Naps
                          Bywalec
                          • 2008
                          • 122

majcz WIELKIE DZIEKI za pomoc-o tym myslalem.1:1 to nawet za duzo i pewnie kupie mniejszy pierscien przy ktorym i af-em cos porobi.
                          pozdrowienia

Komentarz

Pracuję...