Lampa TOPCA 330 CTX a 350d...

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MIDO

Lampa TOPCA 330 CTX a 350d...

Witam!

Nie udało się z Unomatem - może uda się z Topcą. Mam taką właśnie lampę.
    Czy mogę ją zastosować do 350d ?? Napięcie na stopce wynosi ok 3,5V

Serwis Canona z Warszawy twierdzi że nie (ponoć napięcie na stopce nie osiąga tam nawet 1V) no i oczywiście nie polecają innych lamp niż Canonowskie...

Dzieki za opinie

POZDRAWIAM!!
    Ostatnio edytowany przez Gość; 1493.
  • rzul

niecały tydzień temu próbowałem ją odpalić z 300d, nie udało się nawet wyzwolić błysku.
    Raczej ci nie zadziała - i to nie ze względu na napięcie. Lampa jest automatyczna, więc nawet jeśli by błyskała z Canonem, to tylko pełną mocą.

Widzę, że jesteś z Wrocławia - przejdź się do No1 na nadodrzańskiej, mają taką na stanie i sam spróbuj.

Komentarz

• MIDO

Zamieszczone przez rzul
      niecały tydzień temu próbowałem ją odpalić z 300d, nie udało się nawet wyzwolić błysku.
      Raczej ci nie zadziała - i to nie ze względu na napięcie. Lampa jest automatyczna, więc nawet jeśli by błyskała z Canonem, to tylko pełną mocą.

Widzę, że jesteś z Wrocławia - przejdź się do No1 na nadodrzańskiej, mają taką na stanie i sam spróbuj.
      Ale ja mam tą lampę w domu - nie chce jej podpinać póki się nie dowiem co i jak - teoretycznie można uszkodzić aparat

POZDRAWIAM!!

Komentarz

• KuchateK
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 4895

Jesli naladowana lampa ma 3.5V to miesci sie w canonowych 6V i ma dzialac... A nawet jesli nie to nic nie sfajczy (nie sluchaj serwisu, oni czasami plota od rzeczy)...

Czy bedzie dzialac to zalezy czy odpala "na agrafke", tzn. czy jak zwierasz srodkowy z bocznym to odpala (agrafka jest calkiem wygodna do tego )... Czasami niestety lampa musi widziec body za pomoca bocznych stykow do tych wszystkich ttl'i i calej reszty i bez tego nie rusza.
        ...

Komentarz

• MIDO

Zamieszczone przez KuchateK
          Jesli naladowana lampa ma 3.5V to miesci sie w canonowych 6V i ma dzialac... A nawet jesli nie to nic nie sfajczy (nie sluchaj serwisu, oni czasami plota od rzeczy)...

Czy bedzie dzialac to zalezy czy odpala "na agrafke", tzn. czy jak zwierasz srodkowy z bocznym to odpala (agrafka jest calkiem wygodna do tego )... Czasami niestety lampa musi widziec body za pomoca bocznych stykow do tych wszystkich ttl'i i calej reszty i bez tego nie rusza.
          Lampa odpala "na agrawkę" - co do woltów jesteś pewien?? Jeśli tak to zaryzykuję...

POZDRAWIAM!!

Komentarz

• KuchateK
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 4895

A mierzyles sam czy tak orientacyjnie?

Jesli sam osobiscie przystawiles miernik miedzy srodkowy (ten na przecieciu przekatnych stopki) a boczny (ten w zaglebieniu w ktore wchodzi zelaz z aparatu) i pokazalo 3 kropka 5 i cos tam dalej (na odpowiednim zakresie miernika, najczesciej DC 20V) to recze ze ma dzialac Moj Nikon sb-15 ma 4.5 wiec nie widze przeszkod... Zreszta Canon jak wspomnialem mowi o 6V...

Aha... Ostatnio gdzies widzialem polemike ze mierniki analogowe (takie ze wskazowka) ze wzgledu na impedancje jaka posiadaja moga nieco falszowac pomiary i zalecane sa takie z cyferkami
            ...

Komentarz

• MIDO

Zamieszczone przez KuchateK
              A mierzyles sam czy tak orientacyjnie?

Jesli sam osobiscie przystawiles miernik miedzy srodkowy (ten na przecieciu przekatnych stopki) a boczny (ten w zaglebieniu w ktore wchodzi zelaz z aparatu) i pokazalo 3 kropka 5 i cos tam dalej (na odpowiednim zakresie miernika, najczesciej DC 20V) to recze ze ma dzialac Moj Nikon sb-15 ma 4.5 wiec nie widze przeszkod... Zreszta Canon jak wspomnialem mowi o 6V...

Aha... Ostatnio gdzies widzialem polemike ze mierniki analogowe (takie ze wskazowka) ze wzgledu na impedancje jaka posiadaja moga nieco falszowac pomiary i zalecane sa takie z cyferkami
              Oczywiście że mierzyłem sam - U wynosi dokładnie 2,7V przy naładowanej lampie. Mierzone miernikiem cyfrowym.... aha mierniki cyfrowe niższych klas również posiadaj tą wadę...

Dzięki za informacje - no to chyba popróbuję się pobawić z tą lampą

POZDRAWIAM!!

Komentarz

• Henryk
                Dopiero zaczyna
                • 2005
                • 20

No i jakie efekty zabawy?
                Mam taką samą lampkę i Canona D20, nie chciałbym być tym pierwszym, który spróbuje :wink: .
                A jak podłączałeś lampkę, bo wtyczka lampy nieco luźno siedzi w wejściu w aparacie.

Komentarz

• KuchateK
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 4895

20D (350D tez) na stopce przyjmuje 250V. Nie widze problemow...
                  ...

Komentarz

• Henryk
                    Dopiero zaczyna
                    • 2005
                    • 20

Zaufałem Kuchatkowi i spróbowałem.
                    Działa dobrze, z Canona dym nie poszedł, tylko oczywiście trzeba wszelkie parametry ręcznie ustawiać.

Komentarz

• eden

Mialem taką lampę i próbowałem z 300D
                      odpalała cała mocą
                      jedyne sensowne wykorzystanie to strzał w sufit wtedy jeszcze jako tako wychodziło
                      ale ostatnio na allegro kupiłm 380EX za 300zł
                      i jest super na moje potrzeby
                      aha kiedyś testowałem dedykowanego soligora też coś koło 350zł (nowa)
                      ale stwierdziłem że lepsze zdjęcia robi wbudowana i dałem sobie spokuj
                      jednak Canonowska robi najlepiej
                      pozdrawiam

Komentarz

• adam1234

Miałem podobny dylemat

Do 300D chciałem podłączyć japońską lampe NISSIN 360FXZ
                        ale wielu ludzi nie polecało

wiele zrozumiałem dzięki poradom KuchateK-a
                        lampa ma na stykach 4,1 V
                        podłączyłem ale chwile zeszło jak nacisknąłem spust.

poszło i jest dobrze TTL nie działa ale jakoś sobie poradze
                        body całe i mam nadzieję że tak pozostanie.

Komentarz

• greg801
                          Coś już napisał
                          • 2005
                          • 62

@Kuchatek
                          widze ze znasz sie na lampach i napieciach , zreszta mam taka lampe ktora mi lezy w szafie ale jeszcze jej nie uzylem do canonka 350d , na stopce ma napiecie okolo 207 V i chce uzywac do wyzwolenia zewnetrznych lamp studyjnych starszego typu "elfo 300 studio flash" ktore wyzwalaja na jeden blysk
                          zapodaje tu fotke

ewentualnie jak to nie bedzie dzialac sprzeze z fotocela i bede uzywal ja do celow artystycznych

pozdro

Komentarz

Pracuję...