nadruk na płytę - ale jak?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • irkax

nadruk na płytę - ale jak?

Witam,
    chciałam przygotować projekt nadruku na płytę - czy ktoś wie może coś więcej na ten temat?
    Mianowicie chodzi o to, by nadruk był precyzyjny - czy muszę przygotować projekt jako koło? a jeśli tak to jak można to zrobić w photoshpie, bądź corelu - bo kadrowanie przecież zawsze jest do czworokąta?
    będę bardzo wdzięczna za wszystkie wskazówki - przeszukałam cały internet i nic
  • Rafał Gutowski
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 49

Jeżeli chcesz drukować niewielką ilość płyt, polecam zrobić to metodą chałupniczą. Niektóre drukarki mają taką możliwość. Ja np. używam EPSON-a R 265. Ma odpowiednią przystawkę i oprogramowanie ... i jakościowo wychodzi to całkiem przyzwiocie. Naturalnie musisz mieć płytki przystosowane do druku (białe, matowe).
    EOS 40d + BG-E2N, EOS 350d + BG-E3 + Kit (EFs 18-55); EOS 3000v + Kit (EF 24-90); EF 17-40 f/4 ; EF 50 f/1.4 USM; 430 EX; 580 EX II; etc, etc...

Komentarz

• irkax

tak, tak wiem, program mam, płytki mam, ale chciałabym przygotować precyzyjny projekt (nie taki 'rozjechany' jak podłożenie tła pod wymiar płytki). Nie wiem tylko jak zrobić projekt w formie koła?

Komentarz

• Rafał Gutowski
        Dopiero zaczyna
        • 2006
        • 49

Jak już wspomniałem w EPSONIE masz odpowiednie do tego oprogramowanie, nazywa się "CD Print" czy jakoś tak... i to działa.
        EOS 40d + BG-E2N, EOS 350d + BG-E3 + Kit (EFs 18-55); EOS 3000v + Kit (EF 24-90); EF 17-40 f/4 ; EF 50 f/1.4 USM; 430 EX; 580 EX II; etc, etc...

Komentarz

• C80
          Uzależniony
          • 2007
          • 855

Są specjalne programy do tego. m.in. Nero cover designer:

[Strona] [Sportowy fotodziennik]

Komentarz

• irkax

a w corelu, bądź photoshopie nie da rady wykonać takiego projektu?

Komentarz

• C80
              Uzależniony
              • 2007
              • 855

Masz drukarkę ze specjalnym podajnikiem do drukowania na płytach?

W Corelu i Photoshopie idzie wykonać wszystko, tylko trzeba pokombinować. Juz lepiej skorzystać z programów specjalnie przeznaczonych do wydruków na cd/dvd.

Komentarz

• irkax

mam taką drukarkę rzecz jasna i do niej dedykowany jest program, bardzo łatwy w obsłudze, ale mało precyzyjny, tj. można podłożyć tło i napisy, ale np. tło będzie 'rozjechane' po dostosowaniu do kształtu płyty. Dlatego chciałam stworzyć projekt (np. zdjęcie w tle plus jakaś grafika - kwiatki itd.) tak żeby nie rozjechało się to po podłożeniu w tym programie. Więc jak rozumiem sam projekt powinnam przygotować już w kształcie koła - i tu jest właśnie kłopot, trochę obsługuję photoshopa i corela, ale nie jestem na tyle biegła żeby wpaść na to jak nadać dokumentowi kształt koła.

Komentarz

• 1507
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 327

ja mam canona ip3000 z załączonym programem do drukowania na płytach, daj spokój z corelem i photoshopem bo szkoda czasu, w dedykowanym programie to jest moment roboty i płytka gotowa
                  http://canon-board.info/showthread.php?t=38203

Komentarz

• irkax

ale tło podstawiasz jako jpg. np.prostokątny?
                    i co nie rozciągają się postacie z tego tła??
                    no chyba że nie masz żadnych konkretnych kształtów tylko jakieś esy-floresy, wtedy to ok.

Komentarz

• C80
                      Uzależniony
                      • 2007
                      • 855

Źle widac wstawiasz skoro ci proporcje na obrazie zmienia. Jak wstawisz obrazek pogrzeb w jego właściwościach. Albo gdzieś w menu albo klikając prawym przyciskiem myszy coś w stylu "właściwości". Ten program ma pracowac jak ty chcesz, a nie jak sam chce.

Komentarz

• piast9
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 3267

Sposoby dwa:
                        1 - wyedytowanie obrazka w normalnym programie graficznym (doradcom doradzającym oprogramowanie dedykowane dziękujemy) a następnie wklejenie gotowca właśnie do programu dedykowanego
                        2 - szablon w corelu, w którym mamy kółko w obrębie którego musimy zmieścić się z malunkiem. I wydruk bezpośrednio z Corela. Szablon taki idzie opracować w 5 minut - wystarczy, o ile drukarka ma taką możliwość, włączyć opcję podglądu wydruku przed drukowaniem. Wtedy idzie spasować położenie kółka. A jakie duże to wystarczy zmierzyć płytkę linijką.
                        650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• irkax

no, nie wiem, ten mój programik do hp jest strasznie prosty w obsłudze i praktycznie nie ma żadnych funkcji, poza podłożeniem tła i dodaniem napisów.
                          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                          pist9
                          dzięki za odpowiedź - wiesz o co mi chodzi
                          ad2. nie wiem czy będe umiała to zrobić, chyba jest to zbyt zaawansowane jak dla mnie
                          ad1.własnie tak chciałam to zrobić, ale czy wiesz może jak wyedytować obrazek np. w photoshopie tak by był w ksztłcie koła?
                          (mam nadzieję, że dobrze zrozumiałam Twoje uwagi )
                          Ostatnio edytowany przez Gość; 15864. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• piast9
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 3267

Obrazek zrób kwadratowy tylko umieszczaj treści wewnątrz koła. Można je sobie narysować wstępnie, żeby wiedzieć gdzie malować. Potem ten kwadratowy obrazek powinno dać się umieścić jako tło płytki w programie dedykowanym. Program już to sobie przytnie.

Szablonik gotowy do Corela mam opracowany do drukarki Canona więc nie pomogę niestety.
                            650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• irkax

aha, tak to potrafię, może problem mój tkwił w tym, że tło podstawiałam ze zdjęć w formacie 15x10 i dlatego te sylwetki były takie rozjechane.
                              Pokombinuję więc w kwadracie i zobaczę jak to wyjdzie.
                              Bardzo dziękuję za pomoc, gdybyś miał dla mnie jakieś inne cenne wskazówki to chętnie skorzystam.
                              pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...