Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam
Obecnie posiadam Canona 33 i pare szkielek stalo ogniskowych 35/2,50/1,4,100/2,8USM macro oraz 70-200/4 IS.
Chcialabym coś mieć szerokiego nie ultra i tak się zastanawiam nad spacer zoomem 24-105/4 oraz nad stalką 24/2,8.
Mialam 28/2,8 ale jakoś mnie nie zadawalala jakość nie wiem czy to ta sztuka, czy tak te obiektywy mają( jakoś nie bylam zachwycona jakościąstrość pozostawala wiele do życzenia, kontrast jakiś nijaki do kitu ).
W przyszlości mam zamiar przejść na 5D.
Porównalam
View the image quality delivered by the Canon EF 24mm f/2.8 Lens using ISO 12233 Resolution Chart lab test results. Compare the image quality of this lens with other lenses.
te dwa obiektywy ponieważ jeszcze bralam pod uwage 28/1,8 i wyszlo że ten 24/2,8 jest jak najbardziej ok .
Teraz porównując te dwa obiektywy również wyszlo że ta 24/2,8 również się dobrze prezentuje.
View the image quality delivered by the Canon EF 24mm f/2.8 Lens using ISO 12233 Resolution Chart lab test results. Compare the image quality of this lens with other lenses.
Teraz mam do Was drodzy milośnicy czarnych skrzyneczek pytanko.
Co myślicie o obiektywie 24/2,8 i jeszcze jedno wszyscy zachwalają obiektyw 24-70/2,8 ( wiadomo światlo, jakość L i sam obiektyw jest naj tylko trafić dobrą sztuke ) jak wygląda sprawa winiety do 24-105/4 ?
Czy ta winieta jest uciążliwa pytanie do tych co mają te obiektywy podpięte pod FF (czy to cyfra czy analog)
Różnica w cenie niewielka tych dwóch obiektywów.
Czy można prosić o jakieś sampelki bez psucia jak wygląda ta winieta .
Pozdrawiam
Najlepsze testy obiektywów, testy aparatów cyfrowych i testy lornetek w sieci! Jeśli szukasz kompetentnych informacji z tematyki foto-optycznej to trafiłeś we właściwe miejsce. Czeka tu na Ciebie ogromna ilość profesjonalnych i obiektywnych testów sprzętu optycznego, obszerne i ciekawe artykuły, nowości z branży, bogaty w zawartość merytoryczną i ilustrowany słowniczek oraz bazy danych zawierające setki lornetek, aparatów i obiektywów.
Masz test obiektywu 24-105 f/4 jest tam rownierz pod punktem 8 opisane winietowane owego szkla....
Ja bym ci radzil 16-35 L no ale piszesz ze nie chcesz az tak szerokiego kata...
jesli chodzi o 24-70 f/2.8 to chyba bedzie najrozsadniejszy zakup w twoim przypadku.... i jesli lanujesz przesiasc sie na 5d... to nie przesiadaj sie jeszcze poczekaj az wyjdzie nastepca 5d zaczynaja wlasnie taniec z tego co widze i niedlugo prawdopodobnie za ta sama cene kupisz nastepce 5d.... widze ze inwestujesz w sprzet i zalezy ci na jakosci tak wiec trzymaj sie tego jesli powaznie myslisz o fotografi.... zadnych tam T., S. tylko canon....
Witam
napisz do mnie na priv a jesli jestes zainteresowana rawami z 24-105
mi winieta nie przeszkadza - o ile mozna mówić o winiecie ;-)
dla maniaków ślubno-stałkowych moze to jednak stanowić poważną przeszkodę ;-)
24/2.8 to bardzo fajne szkiełko: małe, zgrabne, ładnie obrazuje. Problemu z winietowaniem nie stwarza. Jedyna ułomność to AF: nie za szybki i bzyczy, ale przy szerokim kącie nie jest to jakoś specjalnie odczuwalnym problemem.
Dużą jego zaletą jest cena, używka do nabycia za kilkaset złotych.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
PS. O jakim "trafianiu egzemplarza" w 24-70L piszesz?
Podono ciężko jest trafić super egzemplarz który jest ostry od pelnego otworu ,wielu na tym forum skarżylo się na trefne sztuki i po wielu sprawdzeniach wybierali dla siebie jeden z wielu testowanych.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
Moim zdaniem bzdura... moge uwiezyc w jakies minimalne rozbierznosci w kilku egzemplarzach "L" ale to tak minimalne roznice ze prawie nie zauwazalne.... a zreszto jak ci sie cos nie podoba to mozesz odniesc szklo do sklepu....
24/2.8 to bardzo fajne szkiełko: małe, zgrabne, ładnie obrazuje. Problemu z winietowaniem nie stwarza. Jedyna ułomność to AF: nie za szybki i bzyczy
Widzę że posiadasz takowe szkielko , czy możesz coś więcej o nim napisać np.czy jest ostre od 2,8 ? co do bzzzzzzzzzzzzzyczenia to jestem przyzwyczajona ponieważ tak samo pracuje 35/2 .
Tak się zastanawiam czy zamiast 24-70/2,8, zakupić dwa szkla (wychodzi finansowo podobnie ) 24/2,8 do widoczków ,architektury,szerokiej reporterki , a zoom 24-105/4 jako spacer zoom do ogólnego zastowania rodzina, wycieczki itp.
Co myślicie o tym? wszystkie sugestie bardzo mile widziane .
Pozdrawiam
Widzę że posiadasz takowe szkielko , czy możesz coś więcej o nim napisać np.czy jest ostre od 2,8 ? co do bzzzzzzzzzzzzzyczenia to jestem przyzwyczajona ponieważ tak samo pracuje 35/2 .
35/2 też posiadam :-) Oba szkiełka są porównywalne, czyli niemal identyczne mechanicznie (różnica średnicy filtra i niewielka różnica wielkości), oba ostre od pełnej dziury, z bardzo ładną plastyką obrazu (jak to stałki). Sample z pełnej klatki mogę dać jak poskanuję negatywy.
Tak się zastanawiam czy zamiast 24-70/2,8, zakupić dwa szkla (wychodzi finansowo podobnie ) 24/2,8 do widoczków ,architektury,szerokiej reporterki , a zoom 24-105/4 jako spacer zoom do ogólnego zastowania rodzina, wycieczki itp.
Ja zamiast eLki ogólnego zastosowania mam komplet stałek i jestem zadowolony. Jako spacerowego zooma używam 28-105/3.5-4.5 i też nie narzekam.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Podono ciężko jest trafić super egzemplarz który jest ostry od pelnego otworu ,wielu na tym forum skarżylo się na trefne sztuki i po wielu sprawdzeniach wybierali dla siebie jeden z wielu testowanych.
Moja to pierwsza sztuka i jeszcze wcale nie ja ją wybierałem... Myślę, ze to rzadkość a już szczególnie wśród eLek. To chyba tylko w Tamronach takie rzeczy możliwe, żeby całe partie trefne schodziły z taśmy.
Canonów miałem już kilka i jeszcze z żadnym, nawet najtańszym problemów z FF/BF etc.
Sluchajcie czy ta winieta na przyslonie 4 w 24-105 jest aż tak dokuczliwa ,czy możecie zapodać jakieś sampelek i jeszcze czy przymknięcie do 5,6 likwiduje ją calkowicie ?
MacGyver czy winieta również jest na 24/2,8 ?
Sluchajcie czy ta winieta na przyslonie 4 w 24-105 jest aż tak dokuczliwa ,czy możecie zapodać jakieś sampelek i jeszcze czy przymknięcie do 5,6 likwiduje ją calkowicie ?
MacGyver czy winieta również jest na 24/2,8 ?
Ja tej winiety praktycznie nie zauważam.Jest na pelnym otworze 4 mniejsza niz na takich doskonałych szklach jak 35/1,4/L czy 135/2/L.winietę mozna bez problemów usunac w obróbce.[Jesli ktos chce]W watku "35 1,4 opinie" Van Murder na przykładzie winiety 35/1,4/L przedstawił w świetny sposób temat "Winieta" i zilustrował fotkami.
Przeczytaj ten watek i wypowiedzi.Nic nie mozna do tego dodac.Pozdrawiam.
Komentarz