40D i obsługa lampy z menu aparatu

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Gringo997
    Uzależniony
    • 2007
    • 516

gdy podepne lampę, włączę ją i próbuje wejść w opcje lampy wyskakuje mi błąd. flash control/external flash func. setting/ <- działa tylko w połowie
    natomiast lash control/external flash C.Fn. setting/ wogóle tylko pojawia się błąd "This menu cannot be displayed. Incompatible flash or flash's power is turned off". wie ktos dlaczego tak sie dzieje?????
    Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.
  • mor_feusz
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1370

poniewaz mozna z poziomu 40D kontrolowac 580EXII - niestety 550 jest niekompatybilna z funkcjami kontroli z body
    Eit:
    In-camera flash configuration (currently only 580 EX II)
    Ostatnio edytowany przez mor_feusz; 5033.

Komentarz

• JacekMR
      Dopiero zaczyna
      • 2005
      • 35

A czy 430 EX tez jest niekompatybilna?
      Bo jej tez z poziomu body nie mozna sterowc.

Komentarz

• mor_feusz
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1370

Tak, tez niekompatybilna. Na dzien dzisiejszy "tylko" 580EX II
        Edit:
        Wyjasnienie
        Lampa 550 oraz 430 bedzie dzialala w 100% z body. Niekompatybilnosc polega na tym ze nie mozna jej sterowac z poziomu body - co nie zmienia faktu ze na lampie funkcje nie beda dzialac. Wszystko bedzie OK. Bedzie gralo i buczalo. Nie martw sie podepniesz i zadzila - nie zmienisz parametrow z poziomu body (bedzie to taki bonusik na przyszlosc o ile zmienisz lampe)
        Ostatnio edytowany przez mor_feusz; 5033.

Komentarz

• MacGyver
          Cenzor
          • 2006
          • 7043

Dla potwierdzenia: 580EX MkI też nie da się sterować z poziomu body, sprawdziłem po rozczarowaniu z 430EX :-)
          Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• Gringo997
            Uzależniony
            • 2007
            • 516

ja i tak zawsze korzystam z menu w lampie ale zdziwil mnie fakt ze w instrukcji pisze ze wszystkie EX są kompatybilne a jak coś jest kompatybilne to powinno dzialać w 100% dobrze:P

Komentarz

• mor_feusz
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1370

Zamieszczone przez Gringo997
              ja i tak zawsze korzystam z menu w lampie ale zdziwil mnie fakt ze w instrukcji pisze ze wszystkie EX są kompatybilne a jak coś jest kompatybilne to powinno dzialać w 100% dobrze:P
              Poniewaz to jest prawda. Lampa bedzie dzialala z body w 100%. Wsystko da sie zrobic (zarowno 550 jak i 430 jak i 580 I). W 40D jest "nowosc" w postaci zarzadzania lampa z body. Niestety (albo i stety) ta funkcja ogranicza sie do najnowszej lampy 580EX II (moze nastepne werje 430tek i innych tez to beda mialy). 550 jak i 430 JEST!!! kompatybilna z body (kazda lampa z EX serii) niestety - nowosc w postaci zarzadzania lampa ograniczopna jest jak narazie do 580EXII. Koniec tematu. Lampy beda dzialaly - ale recznie trzeba bedzie je "dostrajac".

Komentarz

• Gringo997
                Uzależniony
                • 2007
                • 516

ja wiem ze 550EX jest w całości kompatybilna w 40D bo ją gruntownie testowałem. druga kurtyna, stroboskop, ETTL + korekta etc. wszystko działa wyśmienicie ale tak czy siak kupie 580EXII jak będą pieniążki bo na 2 lampy pracuje się świetnie a i zostanie do 2 body jak kupie (czyt. 5d mkII)8)

Komentarz

• Aszu
                  Uzależniony
                  • 2004
                  • 707

lampa 550 została zrobiona do 10D

dla 40D jest lampa 580.

550 możesz oczywiście używać z 40-chą ale raczej jako SLAVE.
                  //mj

Komentarz

• Gringo997
                    Uzależniony
                    • 2007
                    • 516

Zamieszczone przez Aszu
                    (...)

a co ma piernik do wiatraka???

Komentarz

• gwozdzt
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 5780

Zamieszczone przez Aszu
                      lampa 550 została zrobiona do 10D
                      fantazjujesz....
                      albo mieli proroczą wizję w Canonie, bo 550EX wyszła w 1998r, a 10D - w 2003r :-)

Jeśli już, to została przygotowana pod EOS 3 (o czym wspominają we wstępie instrukcji)

Zamieszczone przez Aszu
                      dla 40D jest lampa 580.
                      dla 40D sa wszystkie lampy EX, jedynie kilka najmniej istotnych ficzerów jest zarezerwowanych dla 580EX II.

Zamieszczone przez Aszu
                      żadne raczej.
                      Rownie dobrze będzie pracowac jako MASTER jak i SLAVE.
                      Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.
                      Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• sitek
                        Coś już napisał
                        • 2006
                        • 92

Lampa to 430EX, jak chcę wejść w menu nastawy C.Fn lampy zewnetrznej to pojawia sie komunikat: niezgodna lampa lub wyłączone zasilanie, działa tylko menu: nastawy lampy zewn.(ale tylko korekta eksp. i ETTL II), czyzbyte funkcje tej lampy nie współdziałała z tym aparatem? W instrukcji oczywiscie brak info.
                        Ostatnio edytowany przez sitek; 6549. Powód: Nie wiem czemu pojawiło sie dwa razy;-((

Komentarz

• Scream
                          Początki nałogu
                          • 2005
                          • 295

A czy masz dobrze naładowane akumulatory w lampie? Pytam bo ostatnio też miałem ten sam problem i wina leżała po stronie zasilania lampy. Po doładowaniu wszystko gra. Ja używam 580exII.

Komentarz

• sitek
                            Coś już napisał
                            • 2006
                            • 92

Zamieszczone przez Scream
                            A czy masz dobrze naładowane akumulatory w lampie? Pytam bo ostatnio też miałem ten sam problem i wina leżała po stronie zasilania lampy. Po doładowaniu wszystko gra. Ja używam 580exII.
                            Tak, naładowane, a moze 430 nie jest obslugiwana przez ten aparat?

Komentarz

• Scream
                              Początki nałogu
                              • 2005
                              • 295

Jest, oczywiście , że jest. Sprawdź styki, czy po podłączeniu do aparatu lampa równo i mocno siedzi, czy nie odstaje gdzieś na boki.

Komentarz

Pracuję...