Gwarancja

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tpop
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1465

Gwarancja

W piątym punkcie FAQ na stronie serwisu Canona jest mowa "W każdym przypadku podstawą do naprawy jest karta gwarancyjna i dowód zakupu sprzętu".

I teraz moje pytnia:
    1. Czy rzeczywiscie gwarancja nie jest honorowana jesli nie ma dowodu zakupu?
    2. Czy dodwodem zakupu jest tylko faktura VAT?
    photography is like feeding heroin, its highly addictive
  • Pszczola
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1760

IMHO haczyk jest jeszcze taki, ze osoba (firma) wystawiajaca w imieniu Canona gwarancje (+ pieczatki na gwarancji) musi byc ta sama osoba (firma) wystawiajaca dowod zakupu (niewazne, czy Fa vat, paragon fiskalny, czy inny papier sprzedazy wystawiony np. za granica).
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Komentarz

• kavoo
      Zablokowany
      • 2004
      • 1173

Zamieszczone przez Pszczola
      IMHO haczyk jest jeszcze taki, ze osoba (firma) wystawiajaca w imieniu Canona gwarancje (+ pieczatki na gwarancji) musi byc ta sama osoba (firma) wystawiajaca dowod zakupu (niewazne, czy Fa vat, paragon fiskalny, czy inny papier sprzedazy wystawiony np. za granica).
      AFAIK jestes w lekkim ;-) bledzie - obowiazujaca u nas od ponad roku eurogwarancja moze byc nieskalana zadna pieczatka. Dlatego tez wazna jest wylacznie w dowodem zakupu - moze byc to zarowno FVAT, jak i zwykly paragon - poniewaz na dowodzie zakupu jest jego data, ktora decyduje o terminie gwarancji.

Komentarz

• Pszczola
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 1760

Ja natomiast czytalem, ze gwarancja europejska aby byc honorowana powinna byc rowniez podbita przez sprzedawce.
        EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Komentarz

• kedar6890
          Bywalec
          • 2004
          • 107

moje doświadczenie.Zakupiłem 10 d u zachodnich sąsiadw.Po 8 miesiącach aparat odmówił posłuszeństwa.W serwisie na Żytniej poprosili o dowodu zakupu (paragonu, lub f-a)

Komentarz

• Pszczola
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 1760

Jak rozumiem byla eurogwarancja? Jakies pieczatki na niej byly albo wpisy?

Komentarz

• kavoo
              Zablokowany
              • 2004
              • 1173

Zamieszczone przez Pszczola
              Ja natomiast czytalem, ze gwarancja europejska aby byc honorowana powinna byc rowniez podbita przez sprzedawce.
              W obu aparatach jakie mialem/mam gwarancja nie miala zadnej pieczatki przybitej.

Malo tego - w listopadzie kupowalem w Saturnie kino domowe i tez nawet nie dotkneli do gwarancji stemplem ani dlugopisem. Tylko mi rachunek przypieli zszywaczem.

Komentarz

• Pszczola
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 1760

A to dobra wiadomosc.

Komentarz

• Vitez
                  zło konieczne
                  • 2004
                  • 19804

W sklepach zachodnich nie wypelniaja gwarancji (bylem niedawno i w Media i w Saturnie i w mniejszym sklepie foto w Kolonii, w kazdym jakies zakupy elektro/foto moje lub ojca) - rozpakowuja tylko by sprawdzic/pokazac klientowi ze zakup jest oryginalnie zapakowany i wszystko w srodku jest zgodnie z zestawem.

Komentarz

• tpop
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 1465

Kolejna sprawa. W tym samym punkcie jest napisane: "Ważność każdej z gwarancji (tpop: polskiej i euro) na terenie Polski wynosi 12 miesięcy."
                    Natomiast w wiekszosci ofert na allegro jest mowa o 24 miesiecznej gwarancji Canon PL.

Komentarz

• Vitez
                      zło konieczne
                      • 2004
                      • 19804

Chyba wiele osob (w tym sprzedawcow) myli gwarancje z rekojmia.

Komentarz

• Gregg
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 222

Ty też mylisz... Niema już czegoś takiego jak rękojmia!!! (dla klientów indywidualnych)

Komentarz

• gonzo44
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1304

ale jest dwuletnia odpowiedzialnosc sprzedawcy.
                          Moje zdjęcia na CB

Komentarz

• tpop
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 1465

Zamieszczone przez gonzo44
                            ale jest dwuletnia odpowiedzialnosc sprzedawcy.
                            moze i tak ale w aukcjach wyraznie jest mowa o 24 miesiecznej gwarancji Canon PL.

Komentarz

• Lulu1988
                              Uzależniony
                              • 2007
                              • 522

Nie chcę tworzyć nowego wątku więc tu zapytam.
                              Sytuacja wygląda następująco: mogę kupić sprzęt trochę taniej tylko bez rachunku. Dostaję normalnie europejską (ew razem z międzynarodową) kartę gwarancyjną wraz z kartą sklepu, na której widnieje data zakupu oraz nr seryjny konkretnego obiektywu czy lampy. Czy w takim przypadku sprzęt obejmuje roczna gwarancja (a tym samym darmowy serwis) ?
                              Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.

Komentarz

Pracuję...