580EX II na kablu synchro wyzwalająca 430tkę

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Cyberek
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 30

580EX II na kablu synchro wyzwalająca 430tkę

Potrzebuje wynieść studio w plener, a jako że tam ciężko z 220V, więc pomyślałem o takiej konfiguracji:

580tka podłączona do aparatu kablem synchro i w ustawiona w pełni manualnie (jestem zboczony, nie lubie TTL'a). w tej konfiguracji 580tka wyzwala zdalnie 430tke również ustawioną manualnie. Lampy zamocowane na statywach z parasolkami (odpowiednie uchwyty).

Pytania:

1. Gniazdo synchro w 580'tce jest typu in czy out (do wyzwalania 580tki czy wyzwalania przy jej pomocy innych lamp), a może in/out?
    2. Czy 580tka wyzwolona kablem synchro może być ustawiona tak, by wyzwalać zdalnie inne lampy?
    3. Czy jest coś, o czym nie pomyślałem, a co przeszkodzi w takiej konfiguracji.

Pozdrawiam i dziękuję za informację.
  • Goomis
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1893

1. Gniazdo synchro w 580exII to gniazdo PC czyli identyczne jak w aparacie(a nie jack jak w lampach studyjnych!)
    2. tak wystarczy ją ustawic na master
    3. 430 ex musi byc ustawiona na slave

Wszystko o takiej pracy jest w instrukcji 580exII - zasięg "widzenia się" lamp itp itd.(no może poza wyzwalaniem przez kabel synchro - bo Canon takich nie sprzedaje i wolałby żebys kupił st-e2 albo off shoe :-P) Skoro i tak nie chcesz używac TTLa to lepiej przez kabel bo taniej a automatyka Ci nie potrzebna ;-)
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• El_Chueco
      Coś już napisał
      • 2005
      • 90

Ale off shoe kosztuje 90 zl - zamiennik - testowalem mam i zdaje egzmin
      GG: 559899

Komentarz

• gwozdzt
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 5780

Niech lepiej ktoś zorientowany sprawdzi, czy 580EX podłaczona na kablu PC wyzwoli 430 ??
        Ja mam wątpliwości, czy mimo wszystko nie będzie jednak potrzebny kabel "off shoe" lub jego zamiennik?
        Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Mutt
          Początki nałogu
          • 2006
          • 252

Wszystko powinno działać. Ostatnio wyzwalałem radiowo 580ex ustawioną na master i M. 430ex na slave i błyskało bardzo ładnie
          Instagram

Komentarz

• Cyberek
            Dopiero zaczyna
            • 2008
            • 30

Właśnie rzecz w tym, że nie chcę kupować off-shoe, bo jest mi zbędną... faktem, że jest tam gniazdo PC mnie zaskoczyliście, ale może wystarczy, że wykombinuję jakąś przejściówkę jack-"off shue" .

Tak czy owak utwierdziliście mniew przekonaniu, że to się da zrobić. Dzięki i pozdrawiam.

Komentarz

• troznawski
              Dopiero zaczyna
              • 2007
              • 30

Może wyłamie się nieco z tematu, ale czy ktoś z was próbował zdalnie wyzwalać lampy czymś takim: http://www.allegro.pl/item325293616_..._studyjne.html
              ?
              Zwłaszcza 580EX II ?

Komentarz

• Mutt
                Początki nałogu
                • 2006
                • 252

Używałem "chińczyków" ok 1,5 roku. Działają. Nie ze wszytskimi lampami, ale działają. Najbezpieczniej jest sprawdzić na własnej. Czasami gubią błyski, ale jak za takie pieniądze nic lepszego się nie dostanie
                Instagram

Komentarz

• troznawski
                  Dopiero zaczyna
                  • 2007
                  • 30

A z jakimi lampami używałeś? Bo alternatywa dosyć ciekawa 150 zl za sterownik z odbiornikiem + ok. 70 zl dodatkowe odbiorniki, wydają mi się ciekawe na początek.
                  Jakieś ciekawe refleksje?

Komentarz

• wiwo
                    Coś już napisał
                    • 2007
                    • 97

a ja używam tego chińczyka od dwóch tygodni właśnie z 580EX II i sprawuje się całkiem ok

jedyne co mnie denerwuje to to że czasami sam z siebie wyzwala lampę

ale ogólnie rzadko gubi błysk, to znaczy nie wyzwala. Albo inaczej, nie zdarzyło mi się (jeszcze :P) żeby w momencie fajnego kadru nie błysnęło

moim zdaniem jak za te pieniądze to polecam, własnie zbieram na drugą lampę i kupuje drugi odbiornik
                    40D | 50e | T10-17/3,5-4,5 fish | T17-50/2,8 | C50/1,8 | C70-200/4 | Jupiter 135/3,5 | C580EXII | Vivitar 285hv | chińskie wyzwalacze

Komentarz

• Mutt
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 252

Używałem z 380ex, 430ex, 540ez, sb600, sb800. Z 430ex i 540ez nie działały
                      Instagram

Komentarz

• wiwo
                        Coś już napisał
                        • 2007
                        • 97

gdzieś czytałem że trzeba pozaklejać styki do automatyki w lampie, tzn zostawić tylko ten na środku, reszte zakleić taśmą i powinno działać (ale głowy nie dam, nie sprawdzałem, czytałem to gdzieś w internecie że pomaga)

i tak sobie teraz jeszcze myśle, odbiornik z zestawu chińczyków ma gniazdo PC, jak by postawić lampę na kostce z takim gniazdem i połączyć kabelkiem z odbiornikiem? może wtedy by zadziałało z lampami z którymi nie chce działać?
                        40D | 50e | T10-17/3,5-4,5 fish | T17-50/2,8 | C50/1,8 | C70-200/4 | Jupiter 135/3,5 | C580EXII | Vivitar 285hv | chińskie wyzwalacze

Komentarz

• Mutt
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 252

U mnie zaklejanie styków nie pomagało
                          Instagram

Komentarz

• troznawski
                            Dopiero zaczyna
                            • 2007
                            • 30

no ja właśnie odebrałem to cudo..
                            powiem szczerze że już straciłem do niego cierpliwość.. raz wyzwolił kilka błysków i nic więcej..
                            Próbowałem z Sunpakiem 220 który parę razy błysnął i koniec, 580 EX II nie udało mi się sprawdzić..
                            Wymieniłem baterie, kombinowałem tak i siak, ale nic, chyba jakiś feler..

Mutt, może ty masz jakieś "magiczne" sztuczki które uruchomią to?
                            Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale na odbiorniku jest dioda.. która w ogóle nie mruga..

Komentarz

• Mutt
                              Początki nałogu
                              • 2006
                              • 252

Jak podłączałes? przez stopkę, czy kabel?
                              Mi w 540ez pomogło zamocowanie gniazda PC, które podlutowałem bezpośrednio do środkowego i bocznego styku.
                              Instagram

Komentarz

Pracuję...