[atz1983] B&W pierwsza moja sesja 400D + 50/f1.8

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • atz1983
    Dopiero zaczyna
    • 2007
    • 44

[atz1983] B&W pierwsza moja sesja 400D + 50/f1.8

Witam
    Moje początki z fotografowaniem Canonem 400D owocowały niedoświetleniem zdjęć i błędami balansu bieli. Dlatego też zdjęcia z tej sesji wrzucę na B&W

Dziękuję za komentarze, opinie i uwagi
  • miklo
    Uzależniony
    • 2006
    • 681

To raczej nie BW, a Gray :-) Popracuj nad konwersją. Z kadrów fajny jest na drugim zdjęciu, ale oparcie przeszkadza.

Komentarz

• Sempoo
      Początki nałogu
      • 2007
      • 273

Kadry, hmm... w tle meble, mało rozmyte, widz wraca na Ziemię i jest w jakimś pokoju. Czyli że nie za ciekawie. No ale jeśli już takie zdjęcia, to rzeczywiście konwersja za płaska, można by też bardziej dosmażyć, wzmocnić HIRALOAM gdzieniegdzie na maskach, no i precyzyjniej kadrować.
      60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty

Komentarz

• miklo
        Uzależniony
        • 2006
        • 681

A co to jest HIRALOAM?

Komentarz

• atz1983
          Dopiero zaczyna
          • 2007
          • 44

dzięki nie wiem co to jest HIRALOAM niestety (jeszcze).
          Czy szaro.. w sumie to trochę użyłem "burn" i "dodge" ale widocznie za mało
          W sumie to boję sie tych narzędzi używać, bo niestety jestem zmuszony pracować na laptopowym monitorze, więc ogólnie do d***. Sytuacja jest taka że nie mam możliwości nawet kupić sobie ekranu, bo jestem w delegacji przez najbliższy dłuższy czas (potem monitora samolotem bym nie chciał wozić)

Komentarz

• Adso
            Początki nałogu
            • 2007
            • 310

... i w delegacji robisz zdjęcia? Ja tez chcę na taką delegacje))
            galeria: http://adso.digart.pl/digarty/

Komentarz

• atz1983
              Dopiero zaczyna
              • 2007
              • 44

zdjęcia są z przyjazdu świątecznego do domu w grudniu ;P tutaj nie mam kogo fotografować ;( chlip chlip...

Komentarz

• MacGyver
                Cenzor
                • 2006
                • 7043

2 i 3 są niezłe, 1 i 4 raczej nie. Szarość rzeczywiście fatalna. Jeśli nie chcesz wracać do czarno-białej kliszy, co ja osobiście polecam, spróbuj tego pluginu.
                Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• sail0r
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 198

Zamieszczone przez atz1983
                  Witam
                  Moje początki z fotografowaniem Canonem 400D owocowały niedoświetleniem zdjęć i błędami balansu bieli.
                  a RAW nie pomógł?
                  S45 user

Komentarz

• Sempoo
                    Początki nałogu
                    • 2007
                    • 273

Zamieszczone przez miklo
                    A co to jest HIRALOAM?
                    HI RAdius LOw AMount - USM z dużym promieniem [>10px] i małymi wartościami [1-30%] - służy jako wzmocnienie, zwiększa kontrast lokalny. Nadaje się właśnie do samej twarzy, a w B&W można nieco bardziej wzmacniać niż w kolorze.
                    60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty

Komentarz

• miklo
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 681

Aaaa... Robię to regularnie, ino nie wiedziałem, że tak się nazywa

Komentarz

• bruckner
                        Początki nałogu
                        • 2006
                        • 275

Zamieszczone przez MacGyver
                        Jeśli nie chcesz wracać do czarno-białej kliszy, co ja osobiście polecam, spróbuj tego pluginu.
                        to samo jest w Lightroomie o ile się nie mylę

Fotki Digart
                        FOTOblog

Komentarz

• iczek
                          Uzależniony
                          • 2004
                          • 711

Jezus. To nie sa portrety. To przypadkowe pstryki. Za Wikipedią:
                          Portret (fr. portrait) - obraz, zdjęcie lub inne dzieło będące przedstawieniem osoby i odwzorowujące jej wygląd zewnętrzny, a czasem także cechy osobowości.

Prosze skup się na drugim słowie od końca. Reszte pomiń. Obecnie równie dobrze mógłbyś fotografowac popiersia na cmentarzu. Tyle samo w nich bedzie zycia i cech , co w tych fotach.
                          I nie rób zdjec na delegacjach.... jako pracodawca pisze
                          FotoPropaganda - blog tylko o dobrej fotografii
                          Ptaki
                          Portrety
                          Pejzaż

Komentarz

• Vitez
                            zło konieczne
                            • 2004
                            • 19804

Zamieszczone przez iczek
                            Jezus. To nie sa portrety. To przypadkowe pstryki. Za Wikipedią:
                            Portret (fr. portrait) - obraz, zdjęcie lub inne dzieło będące przedstawieniem osoby i odwzorowujące jej wygląd zewnętrzny, a czasem także cechy osobowości.

Prosze skup się na drugim słowie od końca. Reszte pomiń.
                            A ja to przekabaciłem - i zobacz co pogrubiłem i już jakże inaczej można to stwierdzenie zrozumieć...

Komentarz

• Adso
                              Początki nałogu
                              • 2007
                              • 310

umiejętność robienia zdjęć we wnetrzach z wykorzystaniem elementów wyposazenia to wyższa szkoła jazdy. Ważne jest to żeby uświadomić sobie ich obecność w kadrze i umiejetnie je wykorzystać, tak żeby nie zaśmiecały kadru, ale żeby czemus służyły. W fotografii czarno białej jest to chyba trudniejsze niż w fotografii barwnej. Tak mi sie wydaje. A jeśli już zdarzyło nam sie "popełnić" jakies zdjęcie, w którym pojawiło sie coś nieporządanego to zawsze pozostaje nam PS

P.S....i nie chlip...święta się zbliżają, będzie szansa powtórzyć i coś nicoś dołożyć

iczek: portrety to może i nie są, ale człowiek na tych zdjęciach jest na pewno więc znajdują sie we własciwym wątku, tym bardziej że nie pojawił się wątek "przypadkowe pstryki" (postuluję o utworzenie takowego) a porównywanie Koleżanki do popiersia na cmentarzu....uuuuuuu.... mało delikatne, można chyba znaleźć inne.
                              Ostatnio edytowany przez Adso; 10315.
                              galeria: http://adso.digart.pl/digarty/

Komentarz

Pracuję...