40d to brud czy cos z matryca ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kondziu
    Dopiero zaczyna
    • 2007
    • 38

40d to brud czy cos z matryca ?

w zalaczeniu wycinek 100%

• delaa
    Bywalec
    • 2007
    • 168

Witaj - wygląda na kroplę która odparowała - nie chuchałeś/dmichałeś ustami do środka ? To jest F32 i 300x200 pixeli około - masz tego więcej ??? (takich kropek)
    Zapewniam Cię że jeśli nie robisz makro f32 nie przyda się do niczego - przy tak małej "dziurce" większość obiektywów sama sie zabije dyfrakcją na otworze.

Nie wygląda mi to zbyt groźnie - pokaż całą matrycę.
    PS.
    Chciałbym trzy ostatnie słowa powiedzieć kiedyś Pani Dicie von Teese pod koniec sesji ;-)

Pozdro !!!
    KIEV 60 NIKON N80 CANON 40D i szkieł kilka dobrych do zdjęć wilka...
    No Art Just FUN ! http://www.delaa.pl

Komentarz

• stratus
      Początki nałogu
      • 2006
      • 398

Jedyne co się nasuwa na myśl to próba wyczyszczenia filtra AA - polecam gruszkę, SENSOR SWAB i do tego płyn ECLIPSE, na bank jeszcze Ci sie wielokrotnie to przyda.
      Moje zabawki
      Moje zdjęcia

Komentarz

• kondziu
        Dopiero zaczyna
        • 2007
        • 38

dziekuje za odpowiedz:

zalaczam 2 zdjecia;
        to cos na matrycy jest z lewej strony zdjecia

pozdrawiam!
        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

czy ten zestaw jest ok czy polecacie cos innego?

http://allegro.pl/item318482153_sens...ta_w_100_.html

moze podwiesic (dla potomnych) watek na temat czyszczenia matrycy i sprawdzonych/polecanych zestawow czyszczacych?
        Ostatnio edytowany przez kondziu; 13996. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• stratus
          Początki nałogu
          • 2006
          • 398

Zamieszczone przez kondziu

czy ten zestaw jest ok czy polecacie cos innego?

http://allegro.pl/item318482153_sens...ta_w_100_.html

moze podwiesic (dla potomnych) watek na temat czyszczenia matrycy i sprawdzonych/polecanych zestawow czyszczacych?
          Tak jak wyżej polecałem - działa idealnie, używałem kilku ale ten zestaw jest najlepszy, ECLIPSE świetnie tez nadaje się do czyszczenia szkieł.

Na temat czyszczenia matryc już było wielokrotnie pisane
          Ostatnio edytowany przez stratus; 4451.
          Moje zabawki
          Moje zdjęcia

Komentarz

• delaa
            Bywalec
            • 2007
            • 168

>zalaczam 2 zdjecia;
            >to cos na matrycy jest z lewej strony zdjecia

No jest tam coś ale zostaw (znowu F32) - jak nazbiera sie więcej wyczyścisz - teraz za te 160 pln (na USA made super czyścik) kup sobie flaszkę dobrego koniaku albo co tam lubisz... a jutro hmmm.... może jakieś zdjęcia ???

PS. Moja na F32 wygląda tak, że chciałbym żeby wyglądała jak Twoja.
            Ostatnio edytowany przez delaa; 9475.
            KIEV 60 NIKON N80 CANON 40D i szkieł kilka dobrych do zdjęć wilka...
            No Art Just FUN ! http://www.delaa.pl

Komentarz

• kondziu
              Dopiero zaczyna
              • 2007
              • 38

przy f16 juz delikatnie widac...

aparat jest praktycznie nowy...

Komentarz

• stratus
                Początki nałogu
                • 2006
                • 398

... no to kolego kondziu masz dwie opcje albo gadżecik do czyszczenia albo koniak - wybór należy do Ciebie

Zrób maksymalnie na f12 - ja prawie nigdy poza f10 nie wychodzę, jeśli wtedy bedzie widać plamki to znowu masz wybór albo wyczyścisz manualnie albo z każdym zdjęciem w PhotoShopie stempel do ręki i retuszyk
                Moje zabawki
                Moje zdjęcia

Komentarz

• mayor

naplute na filtr AA tez tak mialem polecam sensor swaba i celipse, przechodzi za pierwszym razem. miale takich samych kropek wiecej.. ale powyzszy zestaw zalatwil sprawe

Komentarz

• fret
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 1503

Na f16 ma być widać . Dyfrakcja zaczyna osłabiac obraz na cropie od f11. Na f22 nie zrobisz b. ostrej fotki nawet w formacie 15x10. Czyli, tak praktycznie, to czyściej nie ma sensu i na dodatek mało realne jest utrzymanie większej czystości.

Komentarz

• kondziu
                      Dopiero zaczyna
                      • 2007
                      • 38

Zamieszczone przez kondziu
                      niestety to nie brud lecz skaza na matrycy ... aparat jest na zytniej...

opisze cala sprawe jak sie zakonczy- mam nadzieje ze pozytywnie...

Komentarz

• kondziu
                        Dopiero zaczyna
                        • 2007
                        • 38

raz jeszcze

niestety to nie brud lecz skaza na matrycy ... aparat jest na zytniej...
                        matryca zostala wymieniona, wyczyszczona aparat do mnie wrocil, a ja go odeslalem, bo matryca po wymianie nie ma skazy ale byla brudna-serwis twierdzi ze przeszla testy czystosci (sprawdzane oprogramowaniem) a wg. mnie jest bardziej uwalona niz byla :/ (w rozmowie tel. stwierdzono ze raz jeszcze sprobuja ja wyczyscic ale aparat nie jest szczelny i matryca moze byc troche "brudna" nawet zaraz po czyszczeniu i to sie zdarza)-troche to dziwne wszystko...

opisze cala sprawe jak sie zakonczy- mam nadzieje ze pozytywnie...

Komentarz

• tomdz
                          Uzależniony
                          • 2007
                          • 637

Walcz o swoje. Nie będe poraz trzeci przytaczał tu dokładnie swojego przypadku. W skrócie - też wymienili mi matrycę i też wróciła brudna - po dylematach co z tym robić, olałem. Wśród tego "brudu", który wrócił był szczególnie widoczny jeden "syfek", w dodatku nie dało się go niczym zczyścić (ani swabem, ani wacikiem, ani pec-padem na sensor wandzie). Bez auto-levels wygląda on bardzo podobnie do twojej skazy (charakterystyczna otoczka wokół plamki).
                          Ostatnio nabyłem taką fajną podświetlaną lupę za bodaj 15 dolców (SensorView z CopperHill Images). Oglądając przy pomocy tego gadżetu matrycę, okazało się, że w miejscu tej plamki występuje mocne odbicie światła - dokładnie jakby to był punktowy odprysk na filtrze. I pewnie jest. Boli, ale nie mam co nawet próbować z tym walczyć, bo i tak wiem jaka będzie odpowiedź serwisu. Dlatego nie daj się zbyć i nie popuszczaj! Nigdy nie wiadomo, czy czegoś nie spartolili, a później nie da się udowodnić, że to oni.
                          Powodzenia!
                          Body, stałki, zoomik

Komentarz

Pracuję...