View Full Version : [iczek] torebkowo, kukurydzianie

iczek
07-03-2008, 09:51
Do boju Panowie i Panie :)

http://piotrbiegaj.com/ROZNE/set1.jpg

http://piotrbiegaj.com/ROZNE/set2.jpg

akustyk
07-03-2008, 12:05
takie... iczkowe. czyli schludne, czyste, poukladane i lekkie

mnie to dobrze robi

gareth
07-03-2008, 12:38
Ładnie skomponowane, a i sam koncept nawet przyjemny dla oka .

Pozdrawiam

c42
07-03-2008, 12:39
Iczek lubie czytac Twojego bloga. 3maj forme! :-)

abcdariusz
07-03-2008, 17:34
A więc , na pierwszej fotografii tło jest beznadziejne , linia horyzontu przewalona a kolorystyka i faktura nieba , morza ,piasku nijaka a sama poza modelki ... powiem ze dziwna (torebka z nosem z niesymetryczną linią ramion) i chyba tylko dlatego jest taka , no gdyby było parę kropel deszczu na ramionach to bym zrozumiał , a tak to nie pasuje mi.
Na fotografii 1(A) nie pasuje mi linia kadrowania dłoni, nadgarstków , tali ? ale ta fotka najbardziej mi się podoba .
Fotka drugą dyskwalifikuję rozmycie dłoni -- dłoń topielca :neutral: .
Fotografia 2(A) jest super , wspaniała kolorystyka i dopasowana uroda modelki , ubioru , miejsce pleneru..... tylko no właśnie , rozmyte liście kukurydzy w pierwszym planie które wciskają się w prawie 1/4 kadru.
Na koniec muszę powiedzieć ze mając takie modelki , aparat , i te miejsca na plenery i taką wiedze techniczną jaką masz ty to spodziewałem się tu naprawdę perełek , ale ich tu nie ma .

robert lubanski
07-03-2008, 18:00
drugi set jest jak najbardziej perelkowy, chociazby z uwagi na liscie a znajduje wiecej powodow ...

rolaj
07-03-2008, 21:43
Excusez-moi, Panowie, ale ossochodzi?? Jaki bój co do niego mamy przystąpić?! Zdjęcia jakie są każdy widzi, o co się bić?

abcdariusz
08-03-2008, 06:29
W portfolio jest sporo perełek :)

iczek
08-03-2008, 13:28
abcdariusz - aleś wywalił ideologie :) Oby tak dalej, dzięki takim teoretycznym rozważaniom mam wrażenie, ze moja fotografia urasta do rangi dzieła matamatyczno-architektonicznego, gdzie liczą sie krzywe i załamania konta :)
Jejku - alez to sie czyta, skopiuje sobie i pokażę żonie... :)
Podoba mi sie zwłaszcza to:

"Na fotografii 1(A) nie pasuje mi linia kadrowania dłoni, nadgarstków , tali ? ale ta fotka najbardziej mi się podoba .
Fotka drugą dyskwalifikuję rozmycie dłoni -- dłoń topielca . "

Jak Ty to wymyslasz, naprawde robi wrazenie :)

Chce więcej ... ooo tak.... (tak chyba mówil Osioł do Shreka w zamku Lorda Farquada jak ogladnęli te szopke) :)

Pisze z dystansem, nie obraz sie tylko :)

Na koniec muszę powiedzieć ze mając takie modelki , aparat , i te miejsca na plenery i taką wiedze techniczną jaką masz ty to spodziewałem się tu naprawdę perełek , ale ich tu nie ma .

No widzisz. Na koniec musze przytoczyc slynne: "Kupa sprzętu, nic talentu".
Pasuje do mnie jak ulał :)

Biperek
08-03-2008, 15:06
abcdariusz - aleś wywalił ideologie :) ...

Jak Ty to wymyslasz, naprawde robi wrazenie :)...

Chciałbym kiedyś umieć robić takie zdjęcia jak twoje i chylę czoła przed umiejętnościami, ale z niektórymi uwagami abcdariusz się zgadzam.

Sempoo
08-03-2008, 17:28
Kadr lewy-dolny leży. Mi leży, jest nieco jakby filmowy. Fajny.

Adso
11-03-2008, 18:43
Pozwolę sobie na obszerniejszy komentarz:
1. Podoba mi się, fajny pomysł, kolorystyka super … a to ze się horyzont pochylił?...no pochylił się i co?..Widocznie tak miało być, bo nie sadzę żeby ktoś tak wyczulony na wszelkiego rodzaju uchybienia pozwolił sobie na błąd. Tak ma być i już.:)

2. Za jasne jak dla mnie, ja wiem ze motywem przewodnim jest torebka, ale jasna sukienka, jasne nogi, jasny piasek, jasne morze … się to zlewa trochę … a może nie? Nie moje zdjęcie, nie moja obróbka, moje są jedynie wrażenia.

3. Wszystko byłoby super gdyby nie dłoń odsuwająca liść. Może gdyby była ostrzejsza nie przypominałaby łapy ufoludka, a tak to wygląda nieładnie taka rozmyta, podoba mi się za to ta ciekawość w oczach modelki :)

4. Kiepściuchno … kiepściuchno… stoi sobie kobieta jak żona Lotha zamieniona w słup soli. Taki posąg w kukurydzy. Technicznie oczywiście bardzo dobrze.

No … i to na tyle, ale ja się nie znam, a na dodatek fatalnie obrabiam :)

perqsista
11-03-2008, 19:35
Najbardziej mi się podoba torebkowa. Albo mam zwidy albo na pierwszym widzę lekką aureolkę wokół modelki (szczególnie przy łokciu). Nie wiem czy to kwestia zamierzonej winetki czy produkt uboczny tone-mappingu. BTW ciąłeś do kwadratu czy 6x6 było w użyciu?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

2. Za jasne jak dla mnie, ja wiem ze motywem przewodnim jest torebka, ale jasna sukienka, jasne nogi, jasny piasek, jasne morze … się to zlewa trochę … a może nie? Nie moje zdjęcie, nie moja obróbka, moje są jedynie wrażenia.

Pytanie na czym oglądasz i czy widzisz to co powinno być widoczne (czyt. kalibracja). Mnie się to zdjęcie najbardziej podoba, co więcej nic się nie zlewa....

ewa_olsztyn
11-03-2008, 20:45
Chce więcej ... ooo tak....

Iczuś? W ogóle - fajne, no kurcze, nie chcę być wredna, ale to z cięciem po nadgarstkach ;) - podoba mi się bardzo. Jest coś w tych nogach, bardzo dziewczęcego, niewinnego... świetne oko!
Co do kukurydzy - nieee... Do kukurydzy pasuje blondyneczka. Kukurydziana - piękna, ale z tym makijażem i wyrazem - raczej na salony, niż w przaśną kukurydzę. Chyba, że coś miałeś na myśli, ale nie kumnęłam..

iczek
12-03-2008, 08:21
Ewa... jakie znaczenie maja nadgarstki Twoim zdaniem w tym zdjęciu? Odpowiem: żadne! Dokładnie żadne. Równie dobrze mógłbym tam umieścić koparkę... lub stary, zużyty banknot 50zl. Proszę, skupmy sie na czymś rozsądnym.

A skad to niby zalozenie, ze blondynka pasuje do kukurydzy. To może brunetka pasuje do czerwonego Ferrari ?:)
Co do czego pasuje stanowisz Ty, jako autorka zdjęcia, a nie odbiorca. Odbiorca to se może pogadać i tyle...
Pasuje i to dobrze pasuje. Nie kombinuj, Chłoń :) Poza tym, brunetki rulez :)

MacGyver
12-03-2008, 08:25
O, proszę, kolega który tak chętnie jeździ po zdjęciach innych sam jakoś bardzo wrażliwy na krytykę :rolleyes:

Vitez
12-03-2008, 12:31
O, proszę, kolega który tak chętnie jeździ po zdjęciach innych sam jakoś bardzo wrażliwy na krytykę :rolleyes:

Kolegi zdjęć nie wolno krytykować. Tylko <baczność>Chłonąć<spocznij>. ;)

iczek
12-03-2008, 13:19
Vitez cos o tym wie, bo napukac 15tys wpisow na forum, to niby kiedy mialby zdjecia robic :) Wiec on, tak jak ja: Bacznosc. Spocznij. Pochwalić.!
;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Zawsze trzeba bronic swoich prac. Jak widze gosci, co to po jednym pseudo wpisie krytycznym juz nic nie mowia to mi zal. Przeciez jak juz publikujesz jakas fote, to rozumiem, z eona jest wpsaniala dla Ciebie.
Wiec bron jej.

:)
Wiec broncie sie troche Panowie, bo jakos tak dajecie po sobie jezdzic jakims "iczkom"...

:) A'le!

Adso
12-03-2008, 14:10
bronić to fota powinna sie sama:)... ale czy musi?... w sumie ważne jest to, że komuś jeszcze, oprócz Ciebie, sie spodoba i coś w niej dla "swojego" znajduje. A krytyka?...hmmmm... bywa inspirująca czasami, zawsze dobrze jest wiedzieć jak zdjęcia odbieraja inni oglądajacy, co nie znaczy że zaraz nalezy sie z nimi zgadzać ( ja np. dalej bede sobie "jeździł suwaczkami jak w kablówce" jeśli uznam, że jest to jedyny sposób zeby uzyskać zamierzony efekt :)), ale przekonywać nieprzekonanych?...po co?:)))

Vitez
12-03-2008, 23:31
bo napukac 15tys wpisow na forum, to niby kiedy mialby zdjecia robic :)

Jak to kiedy? W tak zwanym po prostu międzyczasie :p .

MacGyver
12-03-2008, 23:40
...Przeciez jak juz publikujesz jakas fote, to rozumiem, z eona jest wpsaniala dla Ciebie....

Otóż nie, ja swoich za wspaniałe nie uważam, to by była czysta megalomania. A błędy znajdą się na 99,9% fot... tylko po co ich wnikliwie szukać :-)

ewa_olsztyn
13-03-2008, 06:52
Ewa... jakie znaczenie maja nadgarstki Twoim zdaniem w tym zdjęciu? Odpowiem: żadne! Dokładnie żadne. Równie dobrze mógłbym tam umieścić koparkę... lub stary, zużyty banknot 50zl. Proszę, skupmy sie na czymś rozsądnym.
Hihi... "Cięcie po nadgarstach" to był cytat z kogoś, kto się tych nadgarstków wcześniej czepnął, a nie chciałam być wredna, bo wystąpiłam ze stuprcentowo odmienna oceną... bo mi cięcie nie wadzi, przeciwnie - wygląda na świadomy zabieg kompozycyjny, żeby zwrócić uwagę na tę charakterystyczną, dziewczęcą pozę... Zdjęcie się podoba.
A myślałam, że z polskiego mam szóstkę, ech..!

A skad to niby zalozenie, ze blondynka pasuje do kukurydzy. To może brunetka pasuje do czerwonego Ferrari ?:)

Zabiję! Nie w kolorze włosów kwestia (tak je obie tylko ponazywałam), ale w stylu. Mi akurat nie pasuje elegancka dziewczyna z makijażem i posągowym wyrazem twarzy do kukurydzy, za to do salonów - tak. Ale zastanawiałam się, czy może takie zderzenie dworu i folwarku sobie założyłeś i byłam ciekawa.

Co do czego pasuje stanowisz Ty, jako autorka zdjęcia, a nie odbiorca. Odbiorca to se może pogadać i tyle...

To se gadam!

Pasuje i to dobrze pasuje. Nie kombinuj, Chłoń :)

Po moim trupie! Od zbyt długiego wpatrywania się w piękne dziewczyny popadam w kompleksy!

Poza tym, brunetki rulez :)

A tu się zgodzę z wielką przyjemnością! Wiesz jak skończyć! ;)

kami74
13-03-2008, 07:18
W sumie podobaja mi sie ale szału nie ma. A co do obrony swoich fot, to mi w watku obok napisali, że przepalone, brzydkie plastikowe i wogóle kicha. I każda próba obrony spotkała by się z postrzeganiem autora jako tego co to zdjęcia nie potrafi zrobić i zajadle broni swoich gniotów. Po co ? Mi foty w takiej estetyce sie podobają, innym w innej i już. pozdrawiam. Aha najfaniejsze z nóżkami. pozdr

Foto Epoka
13-03-2008, 09:02
2-gie najciekawsze

Bahrd
13-03-2008, 21:45
Zabiję! Nie w kolorze włosów kwestia (tak je obie tylko ponazywałam), ale w stylu. Mi akurat nie pasuje elegancka dziewczyna z makijażem i posągowym wyrazem twarzy do kukurydzy, za to do salonów - tak. Ale zastanawiałam się, czy może takie zderzenie dworu i folwarku sobie założyłeś i byłam ciekawa.

Co prawda, ani Iczek, ani kukurydza, ale za to brunetka w polu: http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Francesco_Hayez_055.jpg!
Jest też wersja ubrana, ale google jakoś nie znają...

Podobne klimaty kukurydziane zawłaszczył sobie, moim zdaniem, Scorsese w "Kasynie" i oba kuku-zdjęcia przypominają mi kończącą film egzekucję ;)

1jac
15-03-2008, 07:24
Pisze Iczek "Chłoń" i chłonę.
Dziewczyna z torbą na pupie wyraźnie czeka na kogoś. Zdecydowanie na kogoś nie coś. Po sposobie trzymania torebki i ustawieniu stóp można wywnioskować, że jest bardzo młoda. Więc może na pierwszą miłość czeka?
Czarno- biała w kukurydzy czeka na coś. I to Coś jest blisko i jest straszne, ale Ona się z tym pogodziła i już nie boi się. Za chwilę padną strzały....

Te dwa zdjęcia są dla mnie przejmujące. One uchylają rąbka jakiejś tajemnicy, są częścią opowieści. Pierwsze to początek ... dziewczyna czeka na powracającego z daleka chłopca, który w międzyczasie dorósł, ona też. Później cała fabuła. Może jakaś rewolucja w Nikaragui (?), przemoc, wielka miłość... później rozstanie. On umiera w walce, Ona zostaje rozstrzelana na polu kukurydzy...
Tak to widzę.
A linia horyzontu, światło, rozmycia, cięcie nadgarstka to mało istotne bzdety. Najważniejsze co Iczek chciał nam opowiedzieć.

abcdariusz
15-03-2008, 08:07
O jejciu , ale mi głupio :oops: Acha,to chodziło o rewolucję w Nikaragui , ale przeciesz ona nie zginie na tym polu kukurydzy bo ucieknie na pobliską plaże i ubierze torebkę na głowe i zniknie ...... bo to torebka niewidka ;)

Adso
15-03-2008, 09:09
Koledzy!!!!!!!!!!!!!! Koledzy, przecież każde zdjęcie należy poprzedzić wstępem, że rzecz dzieje sie w Portugalii albo Grecji....gdzie nie ma mowy o wolnej miłości.... szalalalala la la la....morza szum, ptaków śpiew, złota plaża pośród drzew, wszystko, to w letnie dni, przypomina..... itd v:)

A tak w ogóle to się czepiacie i jest mi za Was wstyd :) Torebki są super, a że kobieta w kukurydzy na drugim zdjęciu wygląda na nieco wystraszoną? A bo to wiadomo kto wylezie zza kolby? I czego będzie chciał? Robił se już który z Was zdjęcia w kukurydzy? Nie?...to se zróbcie i zobaczymy jaką minę będziecie mieli kiedy zobaczycie dwa metry od siebie pędzący kombajn z pijanym kombajnistą :)

1jac
15-03-2008, 10:44
O jejciu , ale mi głupio :oops: Acha,to chodziło o rewolucję w Nikaragui , ale przeciesz ona nie zginie na tym polu kukurydzy bo ucieknie na pobliską plaże i ubierze torebkę na głowe i zniknie ...... bo to torebka niewidka ;)

Nie wyśmiewaj cudzej historii, wymyśl swoją własną.

Mellan
15-03-2008, 16:50
#1 suuuuper...może tylko większa spójność kolorystyczna,ale na lewo do pasa, po prawo od - kupuję :)...co do #2 - na drugi raz jej jakiś dowcip opowiedz, czy co...strasznie spięta dziewucha... o łapkach czy kukurydzkach się nie wypowiadam, robisz jak uważasz

krwisty
15-03-2008, 17:19
torebkowe bardzo mi sie podobaja. ladna kompozycja, piekna tonacja.
drugie nie podobaja mi sie, ale to akurat mocno subiektywnie, ze wzgledu na urode modelki.
a co do niektorych komentarzy, pozwole sobie speryfrazowac: "opinia jest jak dupa, kazdy ja ma, wiec jesli chcesz ogladac dobre zdjecia, to sobie je kurwa zrob". o. :)

Adso
15-03-2008, 19:30
pozwolę sobie na coś "od siebie":
są dupy, które się oglada z przyjemnością i są też takie, na które nie można patrzeć. Podobnie jest z opiniami, bywają i takie i takie.

i nie dajmy się zwariować, to są TYLKO zdjęcia i TYLKO opinie, do których możemy, ale nie musimy przywiązywać wagi. ICZEK robi na tyle dobre zdjęcia, że nie musi sie z nimi liczyć a i poczucie humoru pewnie ma (chociaż lekko złośliwe jakby:) ) nie wiem też, czy potrzebuje adwokata:)