zoom czy dwie stałki ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • michal_sokolowski
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1159

zoom czy dwie stałki ?

Witam;

Wiadomo że decyzja będzie moja, ale może doradzicie ?

Mam 350D +KITa, a zamierzam kupić sigmę 18-50 2.8 LUB
    dwie stałki: 28 1.8 plus 85 1.8 canona.

Skłaniam się ku tym stałkom, ale...... jeszcze się zastanawiam.
    Sporo czytałem o nich (o stałkach) i wiem że są OK.

Stałką 28 mm 1.8 na croppie jestem w stanie obskoczyć wiele sytuacji zdjęciowych (reporterka) - bo to wychodzi taki standard z tego - robiłem zenitem kiedyś i 50 mm i było OK. Oczywiście są sytuacje kiedy 28 za wąsko, ale to raczej rzadko.... Natomiast 85 1.8 dobra do "intymnych" zdjęć z większej odległości.... Nastawiam się na zmienianie szkieł w trakcie imprez, bo na drugie body na razie mnie nie stać. Oczywiście back-up będe miał w postaci analoga i jakiegoś KITa na nim (28-80 powiedzmy).

Co o tym sądzicie ? Oczywiście mojego kita cyfrowego 18-55 też będę miał, nie zamierzam go sprzedawać.
    Czy to ma sens ? Iść na imprę z dwiema stałkami + KIT... Intuicyjnie myślę że ma....
    Czekam na sugestie - opinie (najlepiej osób z doświadczeniem reporterskim fotografujących stałkami).

Michał.

PS nastawiam się na robienie zdjęć BEZ lampy błyskowej (jeśli warunki pozwolą oczywiście, mam 430 EX).
    moja fotografia ślubna oraz dziecięca i kobiet na CB - zapraszam!
  • Biperek
    Uzależniony
    • 2007
    • 593

Mam obie wymienione przez ciebie stałki i muszę powiedzieć, że odkąd wszedłem w ich posiadanie ani razu nie zapiąłem EF 28-80 1:3,5-5,6 USM MKI. O ile 28 f/1,8 nie powala ostrością (broni się jasnością i jeszcze tym czymś, co w uzyskiwanym obrazie dają tylko stałki) to 85 f/1,8 po prostu zwala z nóg w porównaniu zoomami. Nie fotografuję imprez, ani tego typu zajść więc w tym względzie ci nie doradzę, ale wydaje mi się, że uniwersalność zooma w pewnych sytuacjach jest niezastąpiona, ale musi to być naprawdę dobre szkło.
    Ostatnio edytowany przez Biperek; 9134.
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Komentarz

• Goomis
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1893

Te stałki są prawie 2X droższe od tej sigmy. (sigma - ok 1600; 28 - 1700, 85 - 1300) Jeżeli masz 2900zł a jednak raczej potrzebne Ci jest coś do reporterki to może lepiej 17-55/2.8 IS USM? Nie tak jasne jak stałki ale o niebo lepsze od sigmy. No i zyskujesz uniwersalnośc zooma.
      5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• Adam Kasprzak
        Początki nałogu
        • 2007
        • 278

ja jedną*studniówkę*pojechałem w 80% 50/1.4 (na FF). te 20% to zbliżenia 70-200, więc myślę, że mając takie 2 stałki dasz radę*w 100%.
        Pkt 8 regulaminu forum

Komentarz

• michal_sokolowski
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1159

Zamieszczone przez Goomis
          Te stałki są prawie 2X droższe od tej sigmy. (sigma - ok 1600; 28 - 1700, 85 - 1300) Jeżeli masz 2900zł a jednak raczej potrzebne Ci jest coś do reporterki to może lepiej 17-55/2.8 IS USM? Nie tak jasne jak stałki ale o niebo lepsze od sigmy. No i zyskujesz uniwersalnośc zooma.
          wiesz, kusząca jest ta propozycja, ale mi zależy na jasności.....
          2.8 a 1.8 to znacząca różnica jednak - 1/30 albo 1/60 sekundy.
          poza tym ta plastyka 85 1.8 mnie strasznie kusi... i dlatego mam dylemat,
          bo z drugiej strony zoom to zoom (wygoda).

Komentarz

• Piotrfoto
            Dopiero zaczyna
            • 2007
            • 34

Polecam zamiast 28mm - 20mm F.2.8 USM- praktycznie nie zdejmuje z puszki, z kolei 85 - to obiektyw "dermatologiczny":-)

Komentarz

• kisman
              Bywalec
              • 2006
              • 167

Ja bym brał stałki ,
              co do 28 do miesiąca będę ją miał więc będę wiedział coś więcej
              co do 85 - gorąco polecam, ostre kontrastowe szkło które wew. focusuje i robi to bardzo szybko i pewnie , no i plastyka ...
              fotograf nowy sącz

Komentarz

• michal_sokolowski
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1159

Zamieszczone przez Piotrfoto
                Polecam zamiast 28mm - 20mm F.2.8 USM- praktycznie nie zdejmuje z puszki, z kolei 85 - to obiektyw "dermatologiczny":-)
                nie za szeroko jako szkło "reporterskie" ? czy 28 nie jest trochę bardziej uniwersalne (czytaj: rzadziej "zdejmowalne" z puszki ?) :-)

Komentarz

• Elandril
                  Bywalec
                  • 2004
                  • 136

Ja tez bym bral stalki, patrzac na to, ze masz tez kita. Kita mozna uzywac jako stalki na 18 mm
                  Co prawda mnie osobiscie 28 nie odpowiada na cropie w zaden sposob, to jezeli tobie pasuje, to brac w ciemno.
                  Tez troche bawie sie w reporterke i 85 sprawdza sie doskonale. Jako uzupelnienie 17-40, choc marzy mi sie mala stalka dajaca na cropie miedzy 28 a 35 mm...
                  Portfolio, Blog

Komentarz

• gwozdzt
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 5780

Zamieszczone przez Elandril
                    marzy mi sie mala stalka dajaca na cropie miedzy 28 a 35 mm...
                    przecież jest taki obiektyw, nawet parę postów wcześniej była o nim mowa.
                    EF 20/2.8 USM - na cropie x1,6 da 32mm.

jakby miał być jasny to też jest: Sigma 20/1.8 ale ona już nie jest mała :-)
                    o to Ci chodzi?
                    Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• kisman
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 167

Zamieszczone przez gwozdzt

o to Ci chodzi?
                      że canon 20mm 2.8 jest ciemny, a na sigmie 20mm 1.8 nie pisze canon
                      fotograf nowy sącz

Komentarz

• Goomis
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1893

Zamieszczone przez kisman
                        że canon 20mm 2.8 jest ciemny, a na sigmie 20mm 1.8 nie pisze canon
                        Po pierwsze nie pisze a jest napisane :-P
                        Po drugie. Chcesz szkło dla napisu na obudowie czy dla zdjęc? Chcesz miec jasno, z napisem Canon i koło 35 na cropie? 24/1.4 L w sam raz dla Ciebie ;-) Jak dalej nie pasuje bo np. cena za wysoka to radzę zarzucic fotografię i wrócic do niej za kilkanaście lat może wtedy to szkło będzie wystarczająco tanie...

Jezu dlaczego wszyscy chcieliby miec super ekstra najlepsze szkło które by kosztowało najlepiej koło 100zł i nie rozumieją, że to niemożliwe?
                        5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• michal_sokolowski
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1159

Zamieszczone przez Goomis
                          Po pierwsze nie pisze a jest napisane :-P
                          Po drugie. Chcesz szkło dla napisu na obudowie czy dla zdjęc? Chcesz miec jasno, z napisem Canon i koło 35 na cropie? 24/1.4 L w sam raz dla Ciebie ;-) Jak dalej nie pasuje bo np. cena za wysoka to radzę zarzucic fotografię i wrócic do niej za kilkanaście lat może wtedy to szkło będzie wystarczająco tanie...

Jezu dlaczego wszyscy chcieliby miec super ekstra najlepsze szkło które by kosztowało najlepiej koło 100zł i nie rozumieją, że to niemożliwe?
                          jeśli chodzi o "dobre" ogniskowe, to dla mnie 28 1.8 na cropie czyli
                          44 mm miło się kojarzy z zenitem i obiektywem 50 mm. To taki standard.
                          Henri Cartier Bresson fotografował Leicą z 50 mm na małym obrazku 36X24.
                          Nie używał nic innego !!!
                          Wiadomo, że są sytuacje gdzie potrzebujemy szerokiego kąta, ale według mnie
                          to są sytuacje stosunkowo rzadkie.. ale oczywiście są i to jest bezdyskusyjne.
                          Skłaniam się ku stałkom zamiast zoomów również z powodów... nie wiem jak to opisać, ale myślę że stałka na aparacie wymusza bardziej świadome fotografowanie.. jak już człowiek ruszy tyłek do przodu 4 metry żeby zrobić zdjęcie, to się dobrze zastanowi i przyłoży do tego zdjęcia. A z zoomem można jeździć do przodu i do tyłu bez ruszania 4 liter i człowiek się rozleniwia.
                          :-)

Komentarz

• Elandril
                            Bywalec
                            • 2004
                            • 136

Zamieszczone przez gwozdzt

o to Ci chodzi?
                            Myslalem kiedys o tej Sigmie, ale wlasnie jej rozmiary i klopoty z af powalaja

A 20/2.8 wydaje mi sie ciemny, ale teraz, patrzac z perspektywy czasu musze sie
                            mocno zastanowic, czy nie zainwestowac
                            Portfolio, Blog

Komentarz

• stultus
                              Coś już napisał
                              • 2007
                              • 85

witam mam podobny problem czy nie kupić 35/2 + 85/1.8 albo 17-55/2.8 is moze kiedyś kupie FF bardzo czesto uzywam ogniskowych 35 albo 18 (kit) to w sumie wychodzi ok 2 k
                              5dmk III 6D 17-40/4 24-70 2.8 70-200/2.8 is ex580II DP-600 epson l800 mavic

Komentarz

Pracuję...