Dokument SAD import sprzętu z usa

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • maxbmx
    Początki nałogu
    • 2006
    • 364

Dokument SAD import sprzętu z usa

Witam,
    Kupiłem obiektyw w USA.
    Otrzymałem pocztą zawiadomienie że czeka na mnei w urzędzie celnym paczka i mam dosłać fakturę i wypełniony dokument SAD.

Czy ma ktoś jakąś prostą istrukcje jak ma taki dokument wyglądać?
    W internecie jak to zwykle bywa na stronach rządowych jest tylko bałagan - nic więcej.

Bardzo proszę o pomoc.
    Moje zdjęcia
    RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228)
  • tmaciak
    Uzależniony
    • 2006
    • 610

Aczkolwiek proste to to niestety nie jest...
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon S-120PC II

Komentarz

• maxbmx
      Początki nałogu
      • 2006
      • 364

szukam jakiegos prostego wizard'a do wypełnienia tego dokumentu, strony rządowe są napisane w zrozumiałym tylko dla agencji celnych języku.
      Moje zdjęcia
      RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228)

Komentarz

• Chris_11
        Uzależniony
        • 2006
        • 572

A próbowałeś tutaj?

Trzeba chyba wysłać jakiegoś śmiesznego SMSa, żeby przysłali Ci druk, ale może nie jest tak drogo, a przydatnie.
        Nieważne, czym... Ważne, jak...

Foto-Blog

Komentarz

• tmaciak
          Uzależniony
          • 2006
          • 610

Zamieszczone przez maxbmx
          szukam jakiegos prostego wizard'a do wypełnienia tego dokumentu, strony rządowe są napisane w zrozumiałym tylko dla agencji celnych języku.
          To może demo "Huzara": http://www.huzar.pl/index.php?x=wer_demo ?
          Pozdrawiam, Tomek
          Canon S-120PC II

Komentarz

• Goomis
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1893

Tak z ciekawości zajżałem i dzizas przecież to ma 200stron Jak zwykły zjadacz chleba ma to bezbłędnie wypełnic? O_o Szczerze to 2znajomych już odbierało paczki z USA z urzędu celnego i nic nie mówili o jakimś SAD. Jednemu kazali dostarczyc fakturę(Nie ma to jak faks - zeskanowana faktura ze zmienioną kwotą, wydrukowana na zwykłej atramentówce przepuszczona przez faks wygląda nadzwyczaj oryginalnie xD) Polecam ten sposób na celników ;-) A drugi jak przyszedł do urzędu to pani się pyta: "proszę pana ile to jest warte?"(5D + 24-105) na co kumpel: "jakieś 600USD" no i panienka wypisała do zapłaty od 600USD. Kumpel otwiera paczkę żeby sprawdzic czy wszystko jest a tam faktura z bh na prawie 3000USD... Z prędkością światła wyleciał z tego urzędu co by go przypadkiem jeszcze nie sprawdzili :-P Chyba miał mega fuksa, że nie sprawdzili paczki albo nie zapisali może, że faktura na taką kwotę tam jest? W każdym razie pani nie widziała :-P
            5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• szal1972

jeśli nie dasz rady sam wypełnić druku SAD to zostaje tobie jedynie skorzystać z oferty agencji celnej (pełno ich przy urzędach celnych). Koszt wypełnienia SAD-u wraz z dokumentem to około 100zł+vat (przynajmniej w 3mieście)...

Komentarz

• SdoubleU
                Początki nałogu
                • 2005
                • 437

Kupiłes na firmę czy jako osoba fizyczna?
                SdoubleU
                ---------------------------
                Canon :-D

Komentarz

• maxbmx
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 364

Na firmę. Nie chce korzystać z agencji bo skasują mnie 200zł a obiektyw to canon 1.4 więc nie jakis super drogi.
                  Moje zdjęcia

Komentarz

• SdoubleU
                    Początki nałogu
                    • 2005
                    • 437

Zamieszczone przez maxbmx
                    Na firmę. Nie chce korzystać z agencji bo skasują mnie 200zł a obiektyw to canon 1.4 więc nie jakis super drogi.
                    No tak , stąd ten problem. Fakt za 2 stówy to można poświęcić trochę czasu.
                    SdoubleU
                    ---------------------------
                    Canon :-D

Komentarz

• maxbmx
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 364

nie no gdyby to było 2000usd to bym sie nie zastanawiał ale nie po to kupowałem w stanach zeby teraz płacic 20% ceny obiektywu za samo sporządzenie SAD'u.
                      Moje zdjęcia

Komentarz

• Maciej
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 175

Masz może skan faktury?
                        Może będę mógł pomóc
                        https://www.flickr.com/photos/80042060@N07/albums

Komentarz

• maxbmx
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 364

faktura jest w paczce, którą ma urząd celny.
                          Canon 50mm f/1.4 EF (USM) LENS - CA5014EF - $299,95
                          Shipping - $36,75
                          Sales Tax - $0,00
                          Total - $336,70

Wartość na fakturze razem z przesyłką: 336.70 usd.
                          Moje zdjęcia

Komentarz

• Maciej
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 175

Żeby zrobić poprawnie SAD musisz mieć kopię faktury. Na SAD-zie trzeba wpisać jej numer i inne jeszcze pierdoły. Jeśli paczka przyszła na firmę to UC powinien ci dać (lub wysłać) zawiadomienie o nadejściu paczki wraz z fakturą. Bez faktury nawet agencja ci nie wypełni sadu.
                            Jutro w pracy poproszę koleżankę z działu celnego o pomoc.
                            https://www.flickr.com/photos/80042060@N07/albums

Komentarz

• maxbmx
                              Początki nałogu
                              • 2006
                              • 364

super, z góry dziękuje Ci za pomoc! jutro zadzwonie do UC dowiedzieć się co z fakturą bo przysłali mi tylko zawiadomienie. (dzisiaj próbowałem sie dodzwonic bez skutku... a oni pracują aż od 8 do 12 )
                              Moje zdjęcia

Komentarz

Pracuję...