Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam powiedzcie mi jakie są Wasze opinie odnośnie usług Fotojokera?
Szczególnie interesują mnie slajdy - liczą chyba 10pln więc trochę się boję.
Czekam na Wasze opinie
Nie wiem jak teraz - ale jak ostatnio robiłem slajdy (jakieś 5 lat temu) to robili mi je właśnie w FJ - ale to był czas kiedy slajdy robili w Berlinie - jakość była całkiem dobra - czas oczekiwania był za to spory - coś około 10-14 dni - ale jeśli chodzi o jakość to było ok..
czas oczekiwania był za to spory - coś około 10-14 dni - ale jeśli chodzi o jakość to było ok..
Ja slajdów nie wywoływałem, ale czas oczekiwania odbitek 20x30 był podobny.
Chciałem wywołać 30 i o zgrozo wywołali mi tylko 9 !
Jak poinformowała mnie kobieta przyczyną tego była niemożliwość odczytania reszty plików z płyty.
Jednak płytę zarówno przed oddaniem do labu jak i po odebraniu, sprawdziłem, można było odczytać wszystkie pliki nawet na starych i mało sprawnych napędach.
Mało tego, wszystkie pliki przygotowałem już wcześniej do tego formatu, i chyba na 2-3 zdjęciach było ucięte 5-10% kadru.
3 zdjęcia z 9 !
Dodatkowo zamiast wywołać na 100% powierzchni papieru, to zrobili mi białe ramki!
No ale to nie koniec. Parę zdjęć wywołanych było 2x ?! Miałem za to zapłacić, ale wykłóciłem się z kobietą.
Dodam iż przy oddaniu zdjęć wyraźnie zaznaczyłem o co mi chodzi, kobieta to zapisała w "uwagach", a później jeszcze sprawdziłem przy niej płytę.
Nie mogłem tego zareklamować choć miałem paragon, bo to nie wina FJ tylko labu.. (który znajduje się nie wiadomo gdzie), a FJ jest tu tylko pośrednikiem..
Jedyne co mogłem zrobić to nie zapłacić..
Finał sprawy był taki, że poszedłem do "zwykłego" labu, z tą samą płytą! I tam odbitki mi zrobili na następny dzień, było dokładnie wszystko tak jak chciałem, jakość doskonała i jeszcze dostałem rabat!
Jeśli chodzi o odbitki i wołanie negatywów - zdecydowanie odradzam. Kumplowi tak wymoczyli kolorowy negatyw, że połowa maski była zielona. Jakość powiększeń zasadniczo również stoi na miernym poziomie (gorszych nie widziałem, a sprawdziłem trochę labów). Nie wiem jak slajdy.
Moja osobista opinia, poparta (niestety) praktyką - wszystko, tylko nie FJ:-?
Kiedyś slajdy wołałem właśnie w FJ, ale w pewnym momencie zaczęli rysować (podobno zmienili podwykonawcę, który to dla nich robi). Od tego czasu wołam w Rossmanie i jest dobrze - nie rysują. Cena podobna.
Dziś odebrałem slajdy wołane w Rossmanie ( ul. Puławska Europlex ) koszt bez ramek to 6,95pln jakoś napradę na pierwszy rzut oka dobra. Jak poskanuje to zobacze naprawdę jaka jest jakość
Mam mieszane uczucia co do FJ. Korzystają oni z laboratorium CeWe - podobnie jak znaczna część innych punktów kolektorskich - a na pewno Rosmann też
Kiedyś robiłem slajdy ibyło ok. Robiłem też odbitki od czasu do czasu - zwykle większą ilość i byłem zadowolony. Ale w ubiegłym roku oddałem całą masę zdjęć wakacyjnych do odbicia i spartolili kompletnie - kolory wyjechane w kosmos, zdjęcia nocne z wyblakłą czernią - próbowali wyciągać jakby było niedoświetlone...
Coś się złego porobiło niestety.
... dlatego należy opanować obróbkę i wołać własnoręcznie. E6 też, to nie gryzie. Zresztą zabawa z kliszą ma sens jak się wszystkie etapy obróbki przeprowadza samemu - tylko wtedy można mieć pełną kontrolę nad efektem końcowym.
... dlatego należy opanować obróbkę i wołać własnoręcznie. E6 też, to nie gryzie. Zresztą zabawa z kliszą ma sens jak się wszystkie etapy obróbki przeprowadza samemu - tylko wtedy można mieć pełną kontrolę nad efektem końcowym.
Niestety, z C41 to nie przejdzie, tzn nie w domowych warunkach (labu kupować nie bedę , a po znajomości (lub po prostu w miejscu, gdzie pracują profesjonaliści) wiem, że otrzymam dokładnie to, czego się spodziewałem (nie mówiąc o tym, że nie martwię się, że spieprzą/porysują)
Bylem sobie niedawno w FJ w warszawskiej Arkadii i tak sobie popatrzyłem na to co mają w ofercie. Na półce przy wejściu stał wyeksponowany D3 zaraz obok gablota nikona, po prawej jakieś kompakty, potem gablota z obiektywami sigmy, gablota sony, gablota olympusa i gablota canona. Popatrzyłem sobie i nie znalazłem tego, co mnie interesowało tzn. 40d i 5d. Podszedłem do sprzedawcy, żeby zapytać o to, czy mają interesujące mnie body i w jakich cenach, na co ten odpowiedział, że 5d to już bardzo stary model i takiego nie mają ani nigdy nie mieli, a 40d też nie mają, bo się nie sprzedaje. Ok. Pomyślałem, że jestem sto lat za murzynami i wyszedłem. Widziałem jeszcze jak drugi sprzedawca namawia klienta na "najnowsze rewelacyjne sony ze stabilizacją matrycy". Nie wiem czy canon to takie badziewie, czy inne marki są już o wiele lepsze, że nie warto sprzedawać canona.
Pomyślałem, że jestem sto lat za murzynami i wyszedłem.
Moim zdaniem może to być po prostu lenistwo obsługi i mentalność jeszcze z 'czerwonych' czasów. Jest to podejście typu bierz co mamy, nic nie będę szukał. Nie ukrywam, że ja bryknąłem do U.K. Obsługa tutaj i w ogóle podejście do klienta tylko mnie utwierdza, że był to dobry wybór. Kiedy brałem swojego 40D poszedłem do wszechobecnego Jessops (sieć związana z fotografią) pokazałem palcem na ofertę gdzie aparat był tańszy o tam raptem chyba 20 funtów wtedy i pytam: Co mi zaoferujecie, abym wybrał was nie konkurencje. Więc facet zawołał menadżera. Pan manager Steve przyszedł i powiedział, że jedyne co może zrobić to zejść do ceny konkurencji i dać mi 3 lata 'total coverage' na sprzęt. Nie ważne co się stanie z nim, aby go naprawili/wymienili mam tylko go przynieść.
Sytuacja o której Mariusz_C piszesz byłby dla nich po prostu powodem do wstydu. Zasada klient ma zawsze rację tutaj jest przestrzegana.
Komentarz