Aparat do street photo

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Arkan
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1401

Aparat do street photo

Miałem ostatnio sytuację, która przekonała mnie, że 10D z gripem i e-lką to nie jest najlepszy pomysł na robienie fotek na ulicy. Po prostu ten sprzęt za bardzo rzuca się w oczy. Podjąłem decyzję, że kupię coś małego i niepozornego i.. no właśnie - nie za bardzo wiem co. Wymagania niby dość proste: dobra jakość optyczna, ogniskowa w zakresie 35-50mm (nie musi być zoom), dobre ISO 400, solidne wykonanie. Wolałbym pozostać przy cyfrze, ale jak się nie da, to rozważam również dalmerze. Będe wdzięczy za wszelkie sugestie.
    Pentax K-5 II, Leica M9
  • Czacha
    fotograf
    • 2004
    • 4868

cyfra odpada kup jakiegos prostego dalmierza olympusa lub canoneta do 200-250zl... na poczatek wystarczy... a i na pozniej rowniez
    https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• Jac
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 4813

http://www.lomo.art.pl/

a tak na poważnie,
      Ja mam duzo obaw przy robieniu StreetPhoto, najwieksza z nich jest to ze 'obiekt' mnie zobaczy i bedzie chcial sie zrewanzowac za podgladanie... i wydaje mi sie ze sa dwie metody :-) pierwsza i druga :-)
      pierwsza: f większe równe 300mm - jest czas żeby uciec... a fotografowany obiekt nawet jak nas zobaczy to i tak sobie pomysli ze to nie o niego chodzi... minusem tej metody sa raczej slabe zdjecia
      druga: f mniejsze równe 50 mm super zdjęcia... ale juz sie nie ucieknie... mozna ewentualnie
      a) chodzić w kilku - jest się jescze bardziej widocznym
      b) spytać się czy można cyknąć fotke - i po temacie obiekt robi się dziwnie spięty
      c) udać głupa (niektórzy nie muszą mają to we krwi) i w sek. poprzedzającej konwersację poprosić grzecznie obiekt by się przesunął bo zasłania

można wyczekiwać na obiekt i czekać jak nam wejdzie w kadr, ewentualnie celowac gdzieś w powietrze i na sekundy przekadrowywać....

odradzał bym zmiane puszki na mniejszą
      Instagram

Komentarz

• KuchateK
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 4895

Opcja C jest calkiem fajna

Ciekawe jak to robia ci najlepsi...
        ...

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

Zamieszczone przez KuchateK
          Ciekawe jak to robia ci najlepsi...
          Szybki google po grupach dyskusyjnych wyplul to cos by Czacha :
          http://www.pbase.com/streetphoto

Komentarz

• Leprekan
            Bywalec
            • 2004
            • 166

Najlepsi podobno chodzą z Leicami - małe, super szkła, super cena. Choś ta ostatnia w porównaniu z ceną 20D to pikuś.
            Cosik czarnego + [EF20 f/2,8] + EF28 f/2,8+ EF50 f/1,8+ EF100 f2,0

Komentarz

• djtermoz
              Uzależniony
              • 2004
              • 995

Cos malego, niepozornego... to bedzie np. Leica M7 + jakas jasna stalka 35mm ;-)

Wg mnie dalmierze sa w tym chyba najlepsze bo sa naprawde male, plaskie i ciche. Czasami oczywiscie przydaje sie autofokus - Arkan, a nie myslales zeby odkrecic tego gripa i przykrecic po prostu krotka stalke? wtedy 10D robi sie naprawde "niewielki". Ja wlasnie tak czesto sobie laze po ulicy i cos tam pstrykam - 10D + 50/1.4 Naprawde nie rzuca sie w oczy (tym bardziej ze gdy wisi na szyi to mozesz nawet jedna reka wtedy aparat zaslonic).

Inna opcja - kupic prosty cyfrowy kompakt z odchylanym ekranem LCD i strzelac "z biodra" - ludzie mniej zwracaja wtedy uwage na aparat (jesli w ogole).

Ja do podobnych celow juz kupilem... Zorki 4K (tylko jeszcze do mnie nie przyjechal z Moskwy). Kiedys uzywalem Kieva 4 i mile go wspominam (mimo braku swiatlomierza). Poza tym godny polecenia jest Canonet QL17. Jesli chcesz cos jeszcze mniejszego i lzejszego to poogladaj stare dalmierzowce Ricoha (sa tak male ze mieszcza sie w dloni) albo Olympusa 35RC.

A jesli ma byc cyfrowy... to albo Epson R-D1 (tyle ze cena zabojcza), albo 350D + szeroka stalka (bedzie maly, nawet bardzo), albo zostan przy 10D bez gripa...
              djtermoz@pbase

Komentarz

• Jurek Plieth
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 2087

Zamieszczone przez Czacha
                cyfra odpada
                A czemuż? Polecałbym takie miłe narzędzie jak to
                http://plieth.com

Komentarz

• Arkan
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1401

Zamieszczone przez Jurek Plieth
                  A czemuż? Polecałbym takie miłe narzędzie jak to
                  He, he ..dobre. Chyba wolałbym dołożyć te parę $ i kupić za to 1Ds ;-). Ale teraz na poważnie. Raczej poszukam dalmierza analogowego. Przy 10D nie jest kwestią, tylko grip, ale także wartość sprzętu. Nie opisałem sytuacji, która mi się przydarzyła, otóż będąc w niedzielę na spacerze w Warszawie w Parku Szczęśliwickim, zauważyłem nad brzegiem jeziorka niezłego osobnika - cały wytatuowany (ale nie cały w tatuażach, tylko literalnie nie było na nim 1 cm2 czystej skóry za wyjątkiem twarzy) Właśnie, się zastanawiałem, czy i jak go pstryknać (zdjęcie było pod słońce), kiedy ów osobnik mnie zauważył i ruszył do mnie, tłumacząc na głos co i kiedy ze mną i moim aparatem zrobi. Jak podzszedł bliżej, to już nie był taki pewien swoich planów i generalnie na wzajemnych ustnych "wyrazach sympatii" się skończyło. W tej całej sytuacji, jak ją potem przeanalizowałem, miałem tylko 1 problem - nie wiedziałem co zrobić z aparatem - szkoda sprzęt takiej wartości uszkodzić w bójce z jakimś kretynem.
                  O, i stąd moje dywagacje sprzętowe. Więc tak jak już wspomniałem - raczej dalmierz analogowy, albo jakiś dobry kompakt, który da się schować do kieszeni i nie będzie utrudniał postępowania w kryzysowych sytuacjach.
                  Jakbyście mieli jakieś kandydatury (poza Leicą oczywiście ), to będę wdzięczny.
                  Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

• Arkan
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 1401

Zamieszczone przez djtermoz
                    Ja do podobnych celow juz kupilem... Zorki 4K (tylko jeszcze do mnie nie przyjechal z Moskwy). Kiedys uzywalem Kieva 4 i mile go wspominam (mimo braku swiatlomierza). Poza tym godny polecenia jest Canonet QL17. Jesli chcesz cos jeszcze mniejszego i lzejszego to poogladaj stare dalmierzowce Ricoha (sa tak male ze mieszcza sie w dloni) albo Olympusa 35RC.
                    Na allegro na razie posucha, jak się nic przez najbliższe dni nie pojawi, to chyba udam się na giełdę. Czy ktoś ma może doświadczenia z dalmierzami Yashica? Z tego co przeleciałem zakończone na allegro, to trafiają się dość często.
                    Ostatnio edytowany przez Arkan; 391.
                    Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

• gienioo
                      Coś już napisał
                      • 2005
                      • 65

Zwróć uwagę na Voigtlander BessaR. Doskonały aparat i optyka za przystepną cenę. Jakieś dwa-trzy miesiące temu poszła na allegro za 1600 zł z obiektywem 35 mm. Niestety na giełdzie w Stodole jest praktycznie nieuchwytna jak to mi kiedyś tłumaczyli "brak popytu panie". No i .... oczywiście mało istotne ale jest piękna

pzdr
                      g

Komentarz

• Artur Lewandowski
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 195

http://www.pbase.com/streetphoto/image/35978497

Ale tak jeszcze nie trzymałem aparatu w pionie... spust pod kciukiem..nawet mi to przez myśl nie przeszło... czhyba odbiegłem od tematu :P

Komentarz

• gonzo44
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1304

No piekny sprzet. Az mi sie lezka w oku zakrecila jak sobie przypomnialem czasy swietnosci smieny. IMHO dalmierz bedzie chyba najlepszy, na to malo kto sie pokusi bo nie ma LCD srebrnej obudowy i multum przyciskow wiec pewnie nic nie wart.
                          Moje zdjęcia na CB

Komentarz

• froolk
                            Początki nałogu
                            • 2005
                            • 256

Zamieszczone przez Artur Lewandowski
                            http://www.pbase.com/streetphoto/image/35978497

Ale tak jeszcze nie trzymałem aparatu w pionie... spust pod kciukiem..nawet mi to przez myśl nie przeszło... czhyba odbiegłem od tematu :P
                            Wiesz co, to chyba kobieca specjalność Moja żona tak robi co mnie zawsze wkurzało przy obracaniu fotek w kompie - zawsze po obrocie okazywało się, że są "abarotna".

Komentarz

• toni
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 163

ja mam na to 3 metody...
                              1.Tele z ukrycia
                              2.wpółpracownicy (forma ochrony )
                              3.taka głupia nakładka na obiektyw zmieniająca kąt obrazu ( do zdjęc technicznych bo pogarsza jakość )
                              .....nie pisze o formach zapytać , zbajerować itd
                              bo nawet jak bedzie mały aparat to i tak to widac.....
                              pozdrawiam
                              [email protected]
                              gg 1508208
                              Toni Maola
                              :wink:

Komentarz

Pracuję...