Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Tomasz...a jak pod rodzinnymi miesci sie portret, a pod rekreacją makro (wiem , wiem - Sonarek ) lub ptice?
radoslavv...jesli oczekujesz porady musisz doprecyzowac o co właściwie chodzi i po co ci lustro.Moze jakiś rozbudowany kompakt wystarczy. Stawiajac na lustro musisz miec na uwadze, ze to spore wydatki (głownie na szkła).
Tomasz...a jak pod rodzinnymi miesci sie portret, a pod rekreacją makro (wiem , wiem - Sonarek ) lub ptice?
radoslavv...jesli oczekujesz porady musisz doprecyzowac o co właściwie chodzi i po co ci lustro.Moze jakiś rozbudowany kompakt wystarczy. Stawiajac na lustro musisz miec na uwadze, ze to spore wydatki (głownie na szkła).
Kompakt nie wchodzi raczej w rachubę, za cenę olka8080, minolty a1/a200 itp. mam już 300d i nieograniczoną możliwość przyszłej rozbudowy. Chcę zacząć naprawdę pobawić się fotografią, po drugie niezadawala mnie szybkość tych kompaktów, no i w przyszłości wychodzi tylko sprzedaż kompakta ze stratą, a tak szkła pozostaną. ;-)
Fakt, że ogniskowych Sigmy nic nie jest w stanie zastąpić ale jakość obu jest nieporównywalna. Oglądając fotki z Sigmy miałem cały czas poczucie zamazanego masłem szkła
Nikt nie twierdzi, ze sigma 18-125 jest porównywalna optycznie z Tamronem, ale też nie jest to zły obiektyw. Kiedyś już zamieszczalem sample i moim zdaniem jak na taki zakres ogniskowych i cenę to obiektyw ten jest wart rozważenia.
Wszystkie robione z ręki przy pełnej dziurze i przymknięte do f8.0. ISO 400 z wyjątkiem dwóch fotek przy 18mm_OK (ISO 200). Robione w JPG Large, bez obróbki. Wszystkie wykonane w tych samych warunkach oświetleniowych. Oznaczenie plików to np. 18_F35.jpg = ogniskowa 18mm, f3.5
Swoją ocenę i ostatecznie zamianę na Tamrona oparłem wyłącznie na swoich subiektywnych wrażeniach. Przy porównywalnych cenach Tamrona uważam za dużo ostrzejsze szkło (fakt, że brak tylko tych ogniskowych).
Ale ten watek nie jest dla ciebie, ani o wyzszosci Tamrona nad rzeczona Sigma.
Kolega chce body i obiektyw do potrzeb typowo rodzinno-rekreacyjnych. I tu Tamron sie nie nadaje bo nie ma szerokiego kata mimo lepszej jakosci.
Zestaw 300D+Sigma 18-125 wychodzi najlepiej pod wzgledem zapotrzebowania vs zakres vs jakosc vs cena vs jedno szklo. Do zestawu z Tamronem trzeba by jeszcze kita dorzucic a i sam Tamron drozszy, a i szkla trzeba by zmieniac a i zaoszczedzona forse mozna na karty/torbe/lampe wydac.
Dlatego najkorzystniejszy wydaje sie proponowany zestaw 300D+Sigma 18-125 co jednak wcale nie neguje faktu ze Tamron jest lepszy od tej Sigmy, ale trzeba brac inne okolicznosci pod uwage a nie wszystko do siebie
Wielu z nas przysięgało rodzinie, że kupno body + KIT to ostatni wydatek na hobby,.....i co?
Ja tam Najwspanialszej z Zon przysiegalem 'tylko' milosc, wiernosci i cos o nieopuszczaniu az do smierci. W temacie sprzetu foto nic nie przysiegalem
EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000
Sam wiesz, że dSLR to pułapka finansowa i prędzej czy później kasiora popłynie na rozbudowę.
Wielu z nas przysięgało rodzinie, że kupno body + KIT to ostatni wydatek na hobby,.....i co?
Święte słowa, choć niczego rodzinie nie obiecywałem.Ale zaczynam ostrożnie. Po lekturze forum wole dokonywać przemyślanych zakupów i jako amator sam oceniac czy jakość fot mi odpowiada , niż rzucać sie na L-ki jak szczerbaty z kosą na Łysego :grin:
Póki co ...doceniam opinie nt kitowego szkła...ale nie kupie 17-40 póki nie będę miał gripaBody mi sie zgubi przy tym szkle
Ja na szczescie jestem mlody, wolny jak ptak, nikt mi do portfela nie zaglada i nikomu nic odnosnie moich wydatkow nie musze przysiegac 8)
(stad ten podpis - zamiast mieszkania, samochodu, pieluch, zabawek )
Tu nawet nie chodzi o zagladanie do portfela. Najwspanialasza z Zon ani darmozjadki portfela mi nie zagladaja. Zereszta i tak niemal cala kasa siedzi w banku, a rodzinka hasel nie zna ;-) To raczej efekt innej ekonomii zycia i odpowiedzialnosci. Jak bylem studentem, to sobie moglem pozwolic aby przez kilka miesiacow na mleku, burakach i cieplym chlebku jechac. Teraz takiej opcji dla rodziny to ja nawet nie probuje forsowac. No i pewnie wczesniej nie zamowilbym sobie psa, ktorego rodzinka sobie wlasnie wymarzyla :smile:
EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000
Komentarz