Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
i teraz rozwazam ktory wziac z powyzszych w temacie. zestaw bedzie uzywany wraz z 40d (kupuje w przyszlym tygodniu) oraz będe miał jeszcze tamrona 17-50 f/2.8. będę używał do koncertów, sportu, portretu i ślubów...
dodam że jako drugie body planuje kupić 5d (jak wyjdzie MKII i bedzie mnie na niego stać)
Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.
Jeżeli koncerty i sport to 70-200 2.8. Zoom w takich sytuacjach jest nieoceniony (ze stałką nie zawsze można sie ustawić tam gdzie by się chciało, a ze zmianą obiektywów nie zawsze się zdąży).
5d2 + 6D + 24-70 2.8 + 70-200 2.8 IS II + 24 1.4 + 50 1.4 flickr
Da sie jak najbardziej. Trochę więcej pracy przy obróbce będziesz miał (z kadrowaniem ewentualnie) ale w warunkach koncertów klubowych jasne szkło ma oczywistą przewagę (robiłeś takie koncerty już więc wiesz). Gorzej gdy będziesz próbował takim zestawem zrobić jakiś koncert w plenerze zza barierek (jeżeli nie będziesz miał akredytacji). Podobnie ze sportem - sytuacja na boisku/bieżni/torze zmienia się raczej szybko i żonglerka aparatami może być trochę uciążliwa. W takiej sytuacji to bym na drugie body wrzucił 17-50.
5d2 + 6D + 24-70 2.8 + 70-200 2.8 IS II + 24 1.4 + 50 1.4 flickr
na szczęście mam akredytację;-) w moim miescie koncerty czesto orgainzowane sa tez w piwnicach osrodka kultury i tam swietnie bedzie sie sprawowal 17-50 i cos dluzszego czyli 135L a nawet i 200 (zdarzalo sie robic jakis detal sigma 70-300 APo w okolicach 300m - niestety baaardzo ciemno:/)
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
a powiedzcie czy 70-200 2.8 na FF pokazuje pazur czy dalej jest tak samo swietny jak na cropie? poniewaz czesc szkiel na FF pokazuje sie z innej czesto lepszej strony...
To jeszcze zalezy jakie koncerty i przy jakim oswietleniu. Mi 70-200 2.8 nie wyrabial w 80% przypadkow, za ciemny
tak to prawda nawet z IS-em nie jest bajecznie,czasami jest tak ciemno ze iso 1600 i 2.8 z właczonym Isem nie wyrabia wtedy z pomoca przychodza stałki 1.2 i 1.4:razz:
tak to prawda nawet z IS-em nie jest bajecznie,czasami jest tak ciemno ze iso 1600 i 2.8 z właczonym Isem nie wyrabia wtedy z pomoca przychodza stałki 1.2 i 1.4:razz:
Stałki powiadasz? No to podam przykład - koncert dość poważny, nagrywa tvp2 - miejsce opera, wydzielony sektor dla fotografów - odległość 15-20m - zero możliwości poruszania się, bezwzględny zakaz. Obok mnie reporterzy z różnych miast i ... każdy z zoomem 70-200 2.8 - C, N i Sigma.
Tutaj to zdarzenie --> http://www.pbase.com/hofi/jantar
Wspomniane stałki można sobie do plecaka schować (moje również), bo można zrobić kilka zdjęć i wszystko - za duża odległość. Natomiast 70-200 świetnie się sprawdzi i jeśli mamy cropa (ja miałem wtedy) to można robić znaczne zbliżenia i ujęcia. Najlepiej mieć 300 2.8 lub 400 2.8 wtedy jest bajecznie.
A 50, 85 1.2 czy 50 1.4 czy rewelacyjny 35L to tylko wówczas kiedy możemy sobie gdzieś podejść, jest swoboda - klub, kawiarnia, open-air.
Jestem maniakiem stałek - mam 50-tkę, 85 1.8, 35L - resztę skompletuję na pewno ale osobie, która w tym wątku ma dylemat szczerze radzę - kup 70-200 2.8 - nie zawiedziesz się. Swoje najlepsze zdjęcia z koncertów zrobiłem właśnie tym obiektywem - m.in. festiwal jazzowy http://www.pbase.com/hofi/jazz
Dodatkowo 70-200 2.8 wspaniale sprawdza się w studiu.
Hmm bardzo polecam 70-200/2.8 ale z is-em i tylko z is-em mam takie szkiełko, ma bardzo dobrą jakość optyczną, nie wiele ustępuje 135/2 a jego użytkowość jest ogromna światło 2.8 + stabilizacja daje szerokie pole do popisu.
Hofi66 masz całkowitą racje 70-200 to niezastiapiony zoom,sam niedawno zakupiłem go własnie w tym celu,nie zawsze mozna podejsc blisko sceny i wtedy stałka nic nie pomoże,ja pisałem wyzej ,ze czasami swiatło 2.8 na koncertach nie wyrabia i wtedy tylko stałki dają rade.
Pozdrawiam
Komentarz