Kółko nastaw w 400D działa w jedną stronę.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Lebios
    • 2008
    • 4

Kółko nastaw w 400D działa w jedną stronę.

Witam!

Otóż od jakiegoś czasu nie mogę korzystać z mojego aparatu (400D) ze względu na usterkę, która polega na tym, że w którą bym stronę nie kręcił kółkiem nastaw (tym przy przycisku wyzwalania) to i tak zmiany dokonywane są tylko w jednym kierunku. Np w opcji manual dojechałem do czasu BULB i nie mogę wrócić. Czy ktoś wie skąd wynika problem i jak go można rozwiązać?

pozdrawiam,
    Lebios
  • gwozdzt
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 5780

Zamieszczone przez Lebios
    mogę korzystać z mojego aparatu (400D) ze względu na usterkę, która polega na tym, że w którą bym stronę nie kręcił kółkiem nastaw (tym przy przycisku wyzwalania) to i tak zmiany dokonywane są tylko w jednym kierunku. Np w opcji manual dojechałem do czasu BULB i nie mogę wrócić. Czy ktoś wie skąd wynika problem i jak go można rozwiązać?
    moim zdaniem po prostu się to pokrętło zepsuło i trzeba się skontaktować z serwisem:
    http://www.canon.pl/gdzie_serwisowac/fotovideo/
    Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Kazelot
      Dopiero zaczyna
      • 2006
      • 24

Niekoniecznie serwis. Miałem identyczny problem w 350D z podpiętym gripem. Tez ustawiał wszystko w jedną stronę kółkiem. Po zabiegach typu wł/wył.grip - odepnij/przypnij grip - oraz zniana bateri w gripe, usterka zniknęła. Nie pamiętam już który ze wskazanych procesów pomógł (wydaje mi się, że chodziło o włącznik kółka nastaw na gripe), ale nigdy potem sytuacja się nie powtórzyła. To było ze 2 lata temu.

no ale jeśli nie masz gripa... to nie wiem.

Komentarz

• gkocur
        Coś już napisał
        • 2006
        • 77

Witam!

Otóż od jakiegoś czasu nie mogę korzystać z mojego aparatu (400D) ze względu na usterkę, która polega na tym, że w którą bym stronę nie kręcił kółkiem nastaw (tym przy przycisku wyzwalania) to i tak zmiany dokonywane są tylko w jednym kierunku. Np w opcji manual dojechałem do czasu BULB i nie mogę wrócić. Czy ktoś wie skąd wynika problem i jak go można rozwiązać?

pozdrawiam,
        Lebios
        Było. Masz gripa? Poruszaj kółkiem gripa, lub ew. wyłącz go i włącz. Jeżeli nie masz gripa to gorzej...
        40D + Kit + EF-S 10-22 + 24-105 + Tamron 28-75 + Sigma 70-300 + 430ex

Komentarz

• Lebios
          • 2008
          • 4

gwozdzt, dzięki za odpowiedź. Trochę przerażony kosztami serwisu, a zwłaszcza wielkością kosztów wysyłki zacząłem znęcać się nad aparatem (jak już psuć to psuć porządnie ;p) i jakimś cudnym sposobem zauważyłem, że po wyłączeniu gripa (ON->OFF) kółko działa. Po ponownym włączeniu gripa nadal nie działa. Z tym da się żyć, a aparatu na szczęście nie zdążyłem mocniej zepsuć ;-)

pozdrawiam

Edit:

dzięki za odpowiedzi, jak zauważyłem sam są trafne. Ale adrenalina mi podskoczyła ... ;-)

Komentarz

• gwozdzt
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 5780

Zamieszczone przez Kazelot
            Po zabiegach typu wł/wył.grip - odepnij/przypnij grip - oraz zniana bateri w gripe, usterka zniknęła.
            eeech, ta elektronika....
            szkoda, że nie trzeba było jeszcze lewej nogi przełożyć za szyję, a prawą ręką podrapać sie po d..pie
            Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• marekk_ok
              Uzależniony
              • 2007
              • 821

gwozdzt, dzięki za odpowiedź. Trochę przerażony kosztami serwisu, a zwłaszcza wielkością kosztów wysyłki zacząłem znęcać się nad aparatem (jak już psuć to psuć porządnie ;p) i jakimś cudnym sposobem zauważyłem, że po wyłączeniu gripa (ON->OFF) kółko działa. Po ponownym włączeniu gripa nadal nie działa. Z tym da się żyć, a aparatu na szczęście nie zdążyłem mocniej zepsuć ;-)

pozdrawiam

Edit:

dzięki za odpowiedzi, jak zauważyłem sam są trafne. Ale adrenalina mi podskoczyła ... ;-)

Czy to jest oryginalny grip Canona?

Komentarz

• Lebios
                • 2008
                • 4

Zamieszczone przez marekk_ok
                Czy to jest oryginalny grip Canona?
                tak, oryginalny grip do 400D.

Komentarz

• Kazelot
                  Dopiero zaczyna
                  • 2006
                  • 24

Zamieszczone przez gwozdzt
                  szkoda, że nie trzeba było jeszcze lewej nogi przełożyć za szyję, a prawą ręką podrapać sie po d..pie
                  właśnie zapomniałem napisać, że oprócz tego stosowałem szklaną kulę i pocierałem kólko nastaw czarnym kotem

Komentarz

• chomik

Czyli jak widze ta przypadłość tyczy się również oryginalnych gripów uff wczoraj kupiłem zamiennik i już się bałem że tak jest tylko w zamiennikach

Komentarz

• marekk_ok
                      Uzależniony
                      • 2007
                      • 821

Sprawdzalem na 400D + oryginalny grip BG-E3 i takiej przypadlosci nie widze. Moge krecic w lewo i w prawo i ustawienia robia sie poprawnie. Wiec to nie jest regula ze zmiany ida wowczas tylko w 1 strone.

Komentarz

• gwozdzt
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 5780

Po zabiegach typu wł/wył.grip - odepnij/przypnij grip - oraz zniana bateri w gripe, usterka zniknęła.
                        Zamieszczone przez gwozdzt
                        właśnie zapomniałem napisać, że oprócz tego stosowałem szklaną kulę i pocierałem kólko nastaw czarnym kotem
                        przypadkiem odkryłem, że Canon ma głęboko sięgającą tradycję w takich zawiłych rozwiązaniach:

body EF-M - Aby zwinąć film przed jego końcem, należy ustawić kółko przysłony na 'ISO, odkręcić obiektyw i nacisnąć naraz przyciski samowyzwalacza i pomiaru w małym polu.

aż nie wytrzymałem i wrzuciłem to do 'dowcipów' w hydeparku :-)
                        http://canon-board.info/showthread.p...802#post440802
                        Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.
                        Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• misio4u
                          Dopiero zaczyna
                          • 2006
                          • 19

Witam!

Mam ten sam problem. 400D + chinski grip + no name aku.
                          Jak dluzej porobie zdjecia i moc aku juz spadnie aparat
                          zaczyna odwalac fuszere i kolko dziala tylko w jednym kierunku.
                          Bateria pusta nie jest, bo po sciagnieciu gripa i wlozeniu jej
                          samej do aparatu zrobilem jeszcze okolo 200 zdjec.
                          Aparat takze pokazuje ze baterie sa pelne.

W pierwszej chwili myslalem ze to aparat wysiadl bo mialem
                          kiedys podobny przypadek z puszka 33 i skonczylo sie
                          na serwisie w wawie. Teraz obwinialem chinskiego gripa
                          ale widze ze z oryginalnym to samo sie dzieje.
                          Wiec moze to wina podrobek akumulatorow?

Czy dzieje sie wam to samo kiedy macie oryginalna baterie canona?
                          Dawid Gibek / GG 13902 / flickriver

Komentarz

• janmar
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 3468

Na takie "cuda" czesto pomaga przywrócenie nastaw fabrycznych.Potem oczywiscie przywracamy własne.Pozdrawiam.

Komentarz

• marekk_ok
                              Uzależniony
                              • 2007
                              • 821

Zamieszczone przez misio4u
                              Witam!

Mam ten sam problem. 400D + chinski grip + no name aku.
                              Jak dluzej porobie zdjecia i moc aku juz spadnie aparat
                              zaczyna odwalac fuszere i kolko dziala tylko w jednym kierunku.
                              Bateria pusta nie jest, bo po sciagnieciu gripa i wlozeniu jej
                              samej do aparatu zrobilem jeszcze okolo 200 zdjec.
                              Aparat takze pokazuje ze baterie sa pelne.

W pierwszej chwili myslalem ze to aparat wysiadl bo mialem
                              kiedys podobny przypadek z puszka 33 i skonczylo sie
                              na serwisie w wawie. Teraz obwinialem chinskiego gripa
                              ale widze ze z oryginalnym to samo sie dzieje.
                              Wiec moze to wina podrobek akumulatorow?

Czy dzieje sie wam to samo kiedy macie oryginalna baterie canona?
                              Ja na oryginale BG-E3 plus 1 akku oryginal i drugi akku hahnell - jak pisalem nie ma tego problemu.

Komentarz

Pracuję...