Szerokii kąt 17-40 f4 L do portretu ?!

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • blazej33

Szerokii kąt 17-40 f4 L do portretu ?!

17-40 f4 L do portretu ?! przy cyfrze i x1.6 to ogniskowa 26-64 tylko trochę ciemno f4
    więc może coś tego typu z f2.8 i np Sigma lub Tokina.
    I czy coś z tego wyjdzie ?!?
  • Czacha
    fotograf
    • 2004
    • 4868

chyha nie bardzo.. taka ogniskowa, nawet po "mnoznikowaniu" i tak da nienaturalne przerysowania.. mysl lepiej o staloogniskowej 50'tce badz 85/1.8 ... a jak zoom to 28-70... moze Tamron 28-75/2.8 ? Albo cos dluzszego... 70-200/2.8 ... z tym ze wtedy portret ale w plenerze.. chyba masz duze pomieszczenie do fotografowania ;-)
    https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• Vitez
      zło konieczne
      • 2004
      • 19804

Re: Szerokii kąt 17-40 f4 L do portretu ?!

Zamieszczone przez blazej33
      17-40 f4 L do portretu ?! przy cyfrze i x1.6 to ogniskowa 26-64
      Portretowa ogniskowa to okolice 100mm albo i wiecej. Tak wiec poszukaj czegos co po przemnozeniu da ci okolice takiej ogniskowej. Np moj Tamron 28-75 2.8 bardzo polecam do portretow, ale 50 1.8 (lub nawet 1.4) jeszcze lepsza.

Komentarz

• cr123

goraco polecam EF 100/2 USM. Wprawdzie robie analogiem ale to szklo jest dla mnie idealem do portretow.

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

Zamieszczone przez cr123
          goraco polecam EF 100/2 USM. Wprawdzie robie analogiem ale to szklo jest dla mnie idealem do portretow.
          A przemnozone przez 1,6 oddala sie nieco od idealu 8)

Komentarz

• asdfasfd
            Zablokowany
            • 2007
            • 341

Jednym z lepszych i tańszych obiektywów do portretów to jest EF 50 f/1.8. Ogniskowa wyjdzie około 80mm, będzie ładne odwzorowanie, a przy okazji jest jasny (i będzie ładnie rozmyte tło).

Komentarz

• arturs
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 4196

Zamieszczone przez asdfasfd
              Jednym z lepszych i tańszych obiektywów do portretów to jest EF 50 f/1.8. Ogniskowa wyjdzie około 80mm, będzie ładne odwzorowanie, a przy okazji jest jasny (i będzie ładnie rozmyte tło).
              Z tym tłem to pojechałeś.. wszystko można o nim powiedzieć ale że jest ładne to chyba przesada -akurat bokeh w tym szkle jest bardzo paskudny, szkło jest ostre, ma wolny AF, ale właśnie na tło podczass focenia trzeba zwracać uwagę - wszelkie swiatła w tle czy generalnie tło "pstrokate" psują cały efekt.. co inego 85/1.8 - to jest ostre jak brzytwa i ma przepiękny kokeh i super szybki AF.. A nie jesat jakieś super drogie.. Więc jeśli Cię stać to polecam 85kę do portretów
              5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• ArturBonoVox
                Uzależniony
                • 2007
                • 684

Kolejna ofiara przelicznika Crop nie "zoomuje"! Ale tnie obraz na bokach. Dlatego podaja jako ekwiwalent. 17 to nadal 17 a 40 to nadal 40.
                Standartowa ogniskowa dla portretu to 85-135. I to tylko standart. Ja robie i 24 i 200. Efekty sa jedynie rozne. Portret wychodzi poza szablon.

Komentarz

• Krzychu
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 3611

Zamieszczone przez Vitez
                  A przemnozone przez 1,6 oddala sie nieco od idealu 8)
                  Na zewnątrz jak dla mnie dalej idealne, w studiu pewnie może być za długie...
                  Pozdrowienia,
                  KZ
                  KZ Aviation Photography

Komentarz

• fret
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 1503

Niestety, crop "zoomuje". Na kadr i GO działa dokładnie jak TCx1,6. 50/1,8 jest znakomity do wnetrz, w kontrasowym plenerze wypada gorzej, ale i tak warto go kupić.

Komentarz

• baran

24-70 jeśli musi być zoom

Komentarz

• himi
                        Zablokowany
                        • 2006
                        • 2638

Albo 24-105, mam chwalę, używam.

Tutaj celowo ostrzone na kapelusz, tak był temat zdjęcia

Tutaj portret nietypowo

Komentarz

• asdfasfd
                          Zablokowany
                          • 2007
                          • 341

Mi tam bokeh w 50/1.8 nawet odpowiada. Wiadomo, że wolałbym taki jak w 85/1.2 ale ten obiektyw jest troszkę za drogi jak na częstotliwość z jaką bym go używał. 24-70 i 24-105 są trochę za wąskie jak na aparat 1,6x więc chyba najlepiej jest polecić EF-s 17-55 IS USM. Plastikowa obudowa, ale jakość bardzo dobra. Ja wybrałem 17-40 bo korzystam czasami z analoga, ale muszę przyznać, że dodatkowe światełko i ładniejsze rozmycie czasami by się przydało.

Komentarz

Pracuję...