17-55 czy 24-70 do 40D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • flakon

17-55 czy 24-70 do 40D

Witam Szanownych-jest to moj pierwszy post na tym forum-do tej pory duzo spędziłem czasu na forum nikona.
    Decyzja o zmianie systemy zapadła dzisiaj -wszystko co posiadam sprzedaje....
    Od 4 lat robie zdjęcia po weselach, do tej pory używałem D70,18-70,50 1.8 i SB 800-wiec najwyższa pora żeby coś dokupić....ze uwagi na to, ze posiadałem ograniczone środki około 6 tys-moglem kupić N24-70 2.8 lub uzywane D200 i 17-55 2.8.

Po kalkulacji w canonie uwzględniając Cash Back zdecydowałem się na 40D... jeszcze mam dylemat czy 17-55 czy 24-70...wiem,ze 24 przy crop 1,6 to może być za wąsko.
    Dlatego proszę o poradę co szerszego dokupić do wesel?
    Oczywiście do zestawu będzie Speedlite 580EX II (ps.czy można zdalnie za pomocą 40D wyzwalać błysk-nie zdążyłem sie zorientować)

Serdecznie pozdrawiam
    Ostatnio edytowany przez Gość; 15706.
  • grzanka
    Bywalec
    • 2007
    • 244

Zamieszczone przez flakon
    Od 4 lat robie zdjęcia po weselach, do tej pory używałem D70,18-70,50 1.8 i SB 800-wiec najwyższa pora żeby coś dokupić....ze uwagi na to, ze posiadałem ograniczone środki około 6 tys-moglem kupić N24-70 2.8 lub uzywane D200 i 17-55 2.8.

Po kalkulacji w canonie uwzględniając Cash Back zdecydowałem się na 40D...
    no to wje"%&§"

Komentarz

• akustyk
      gajowy
      • 2004
      • 12226

wez sobie 17-55/2.8, 580EX i za to co zostanie jakas stalke (85/1.8 albo 50/1.4). bedzie super
      www albo tez flickr

Komentarz

• Goomis
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1893

24-70 to eLka także jak mówia hi-end ale ten EF-S 17-55/2.8 zbiera też bardzo pochlebne opinie i podobno wcale od eLek optycznie nie odstaje, jedynie konstrukcyjnie(17-55 jest plastikowy i ma wysuwany tubus - Ela jest metalowa no i ma wewnętrzne ostrzenie). Z drugiej strony jeżeli planujesz przesiadkę na FullFrame to 24-70 bo EF-S(17-55) nie podepniesz potem. To chyba tyle co można o obu porównawczo powiedziec. Wybór należy do Ciebie. Tak naprawdę 24 to wcale nie jest tak wąsko przy ślubie - daodam od siebie ;-)

P.S. Opcja akustyka oczywiście bardzo fajna bo masz 2szkiełka a 85/1.8 i 50/1.4 są bardzo przyjemne.
        5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

jest to moj pierwszy post na tym forum
          jeszcze mam dylemat czy 17-55 czy 24-70
          I z tych powodów witamy w dziale "Dla początkujących" .

1 - kiepski tytuł i pierwszy post.
          2 - mamy juz na forum wątki "24-70 czy 17-55"
          3 - mamy na forum spory wątek 'sprzęt do ślubów' i w nim też ten dylemat był i jest roztrząsany.

Miłej lektury 8) , bo odpowiedzi na tacy nie dostaniesz - nikt za ciebie nie zdecyduje na co masz wydać swoje pieniądze.

Komentarz

• Kubak82
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 2348

Zamieszczone przez Goomis
            17-55 jest plastikowy i ma wysuwany tubus - Ela jest metalowa no i ma wewnętrzne ostrzenie
            wewnetrzne ostrzenie to aqratnie maja oba.. i wyobraz tez sobie, ze oba maja wysuwany tubus

Komentarz

• gwozdzt
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 5780

zdecydowałem się na 40D... jeszcze mam dylemat czy 17-55 czy 24-70...wiem,ze 24 przy crop 1,6 to może być za wąsko.
              Skoro zdajesz sobie sprawę, że 24mm @ 1,6 będzie za wąsko to jaki masz dylemat?

wszelkie UWA typu 16-35/2.8 będą znowu za krótkie.
              z jasnych stałek poniżej 24mm jest tylko Sigma 20/1.8 ...

jak widzisz na cropa nie znajdziesz nic ciekawszego niż 17-55/2.8

do zestawu będzie Speedlite 580EX II (ps.czy można zdalnie za pomocą 40D wyzwalać błysk-nie zdążyłem sie zorientować)
              niestety rozczarujesz się. Nie da sie.

Aby zdalnie wyzwalać błysk i mieć kontrolę E-TTL potrzebujesz conajmniej dwóch urządzeń systemowych:
              1) na aparacie musi być jedno z urządzeń posiadające funkcję 'MASTER': 580EX(II) lub 550EX lub sterownik ST-E2,
              2) na statywie/w ręce asystenta musi byc druga lampa 'SLAVE': 420EX, 430EX, 550EX, 580EX(II)

wszelkie wykorzystanie lampy wbudowanej odpada.
              nie da się jej używać do wyzwalania innej lampy,
              nie da sie nawet używać do rozjaśnienia cieni przy zastosowaniu sterownika - masz niby dwie lampy: wbudowaną i zewnątrzną, ale sterownik blokuje stopkę i w efekcie zostajesz tylko z jednym źródłem światła.
              Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.
              Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• marekk_ok
                Uzależniony
                • 2007
                • 821

Rozwaz jeszcze kwestie FF --> 5D.
                Jesli juz od 4 lat robisz wesela - moze warto pojsc w pelna klatke?

Cash Back Canona widac ze dosc dobrze dziala - to juz ktoras z kolei osoba na która podzialal :-)

Komentarz

• Kolekcjoner
                  Obertroll
                  • 2006
                  • 18793

^^^^^^Flakon - to jest najlepsza droga. Jeśli poażnie myślisz o ślubach to bym też szedł w stronę FF-a. Szczególnie że nigdy dotąd nie był tak dostępny jak teraz.
                  "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                  Kapitan Wagner

Komentarz

• Goomis
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1893

Zamieszczone przez Kubak82
                    wewnetrzne ostrzenie to aqratnie maja oba.. i wyobraz tez sobie, ze oba maja wysuwany tubus
                    Oczywiście z tym ostrzeniem to przyznaję się do głupoty - w sensie, że mnie się pomyliło coś. Ale, że 24-70 ma wysuwany tubus tego byłem kompletnie nie świadom i przepraszam za błąd - mea culpa ;-) Myślałem, że eLki się nie wysuwają poza 100-400 i 28-300 - no cóż człowiek się całe życie uczy :-P
                    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• flakon

Zamieszczone przez marekk_ok
                      Rozwaz jeszcze kwestie FF --> 5D.
                      Jesli juz od 4 lat robisz wesela - moze warto pojsc w pelna klatke?

Cash Back Canona widac ze dosc dobrze dziala - to juz ktoras z kolei osoba na która podzialal :-)

Właśnie nad tym myślę-5D i C24-70 i coś dłuższego do portretu-co polecacie do 5D?

Komentarz

• Blindseeker
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 522

135mm f2 L/ 85mm f1.2 L/ 85mm f1.8

Komentarz

• janmar
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 3468

Zamieszczone przez Goomis
                          Myślałem, że eLki się nie wysuwają poza 100-400 i 28-300 - no cóż człowiek się całe życie uczy :-P
                          24-105/4 L tez wysuwa tubus.Pozdrawiam :smile:

Komentarz

• fret
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 1503

Goomis, naucz się jeszcze jednego: nie pisz o sprzęcie, którego nie znasz

Komentarz

Pracuję...