Pyłek

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sylwester Samluk
    Początki nałogu
    • 2007
    • 316

Pyłek

Witam

Mam Canona 400D i dziś zauważyłem pyłek. Gdy patrzę przez celownik i widzę 9 punktów AF między jednym a drugim punkcie widzę pyłek. Pytanie:

Czy ten pyłek jest na lustrze, czy na matówce?

Celownik wyczyściłem oraz obiektyw też, za ten co pozostaje??

Czy da się to wyczścić, troszkę mnie to drażni.

Sylwek

Dzięki za info
    |5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
    |Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger
  • michal.s
    Początki nałogu
    • 2007
    • 271

Odczep obiektyw od body, weź gruszkę i dmuchnij na lustro i matówkę.
    Ostatnio edytowany przez michal.s; 9354.
    Pozdrawiam - Michał Słonczyński

Komentarz

• Scream
      Początki nałogu
      • 2005
      • 295

najprawdopodobniej na matówce, grucha za 5 złoty z apteki , obiektyw weg, aparat bagnetem do dołu i dmuchasz. Tylko nic tam nie wkladaj i nie dotykaj czasem samej matówki.

Komentarz

• CYNIG
        Uzależniony
        • 2005
        • 694

i chwile po tych zabiegach napiszesz ze pylek przeniosl sie z matowki na matryce. Proponuje odpuscic sobie i nic nie grzebac. Na zdjecia nie ma on wplywu a do paprochow w wizjerze i tak bedziesz sie musial kiedys przyzwyczaic
        https://500px.com/tkasiak/galleries

Komentarz

• MacGyver
          Cenzor
          • 2006
          • 7043

Czyszczenie lustra i matówki, w serwisie foto, to koszt około 20 zł. Raz na jakiś czas warto zanieść.
          Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• sylwester Samluk
            Początki nałogu
            • 2007
            • 316

Witam

Jestem oczywiscie za serwisem sam robić tego nie będę bo spier.....i będe miał kłopot.

oczywiście na zdjęcia nie ma to wpływu. Tylko kwestia takiej estetyki, że cośtam jest i mnie to wkurza a z drugiej strony tak już będzie zawsze i musze do tego przyzwyczaić się.

Dzięki za odpowiedzi.

mam pytanie do MacGyver gdzie mogę oddaćw warszawie aparat aby za czyszczenie zapłacić 20zł?

napisałeś "Czyszczenie lustra i matówki, w serwisie foto, to koszt około 20 zł. Raz na jakiś czas warto zanieść"

dzięki za odpowiedź

Pozdrawiam
            |5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
            |Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger

Komentarz

• amroz
              Uzależniony
              • 2006
              • 772

przyzwyczaj sie do tego . jeszcze nie jeden pyłek w środku zobaczysz. na serwisy szkoda czasu w przypadku jednego pyłku. może poczekaj jeszcze na kilkanaście syfków i wtedy do czyszczenia.

Komentarz

• MacGyver
                Cenzor
                • 2006
                • 7043

Zamieszczone przez sylwester Samluk
                ...mam pytanie do MacGyver gdzie mogę oddaćw warszawie aparat aby za czyszczenie zapłacić 20zł?
                napisałeś "Czyszczenie lustra i matówki, w serwisie foto, to koszt około 20 zł. Raz na jakiś czas warto zanieść"
                Nie znam warszawskich serwisów foto, ale ponoć na Żytniej robią to dobrze i niedrogo.

Komentarz

• 1jac
                  Bywalec
                  • 2008
                  • 214

Zamieszczone przez MacGyver
                  Nie znam warszawskich serwisów foto, ale ponoć na Żytniej robią to dobrze i niedrogo.
                  Człowieku zastanów się, co Ty robisz!!! Pozytywnie o Żytniej piszesz, jak możesz

Komentarz

• MacGyver
                    Cenzor
                    • 2006
                    • 7043

Wiesz, za stary jestem już na bycie młodym-gniewnym więc staram się być obiektywny A wróg publiczny nr 1 ma też na swoim koncie pewne sukcesy, o czym może świadczyć ten wątek :-D

Komentarz

• sylwester Samluk
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 316

Witam

Byłem w serwisie i przedmuchali mi tą matówkę niestety chyba syf się przykleił i mam coś około 9 paprochów. Nie wiem czy t o wymieniać powiem szczerze na zdjęcia to nie ma wplywu ale coś mnie drażni jak na to patrzę. A z zdrugiej strony czy po włożeniu nowej od razu nie bedzie jakiegoś syfka? Koszt wymiany na zytniej w Warszawie to 100zł.

Co doradzacie?

A może kupić gruszkę i sam próbowac jeszcze wydmuchać co nie co?

Sylwek

Komentarz

• marekk_ok
                        Uzależniony
                        • 2007
                        • 821

Jesli na zdjecia nie wplywa, to bym sie nie przejmowal.
                        Troche dziwne ze serwis tego nie wyczyscil - co powiedzieli?

Komentarz

• sylwester Samluk
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 316

Powiedzieli, że sie nie da i tylko wymiana matówki. A zdrugiej strony dziwie sie , przecież mogli by to innaczej wyczyścić, jakimś płynem. Przecież kilku z Was mówiło,że czyściło jakimś płynemi wszystko było okey, oni zaś tylko dmuchają, myślałem, że więcej moga zrobić jako serwis - trochę to smutne

Komentarz

• marekk_ok
                            Uzależniony
                            • 2007
                            • 821

Zamieszczone przez sylwester Samluk
                            Powiedzieli, że sie nie da i tylko wymiana matówki. A zdrugiej strony dziwie sie , przecież mogli by to innaczej wyczyścić, jakimś płynem. Przecież kilku z Was mówiło,że czyściło jakimś płynemi wszystko było okey, oni zaś tylko dmuchają, myślałem, że więcej moga zrobić jako serwis - trochę to smutne
                            Czyli darmowe czyszczenie w serwisie Canona (jak ktos pisal do 0,5 roku od zakupu) = dmuchniecie gruszka.
                            Troche sie zdziwilem ze na Zytniej tylko dmuchaja... :-)

Komentarz

• sylwester Samluk
                              Początki nałogu
                              • 2007
                              • 316

A znasz inne miejsce gdzie coś robią więcej niż dmuchanie?

Komentarz

Pracuję...