soczewka makro +8

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • @rturo
    Dopiero zaczyna
    • 2005
    • 23

soczewka makro +8

Witam

Zastanawiam się nad zakupem zestawu do CANON'a S1 IS: filtr UV+filtr PL+soczeka makro 8 dioptrii. Mam pytanko, czy ta "soczewka makro" naprawdę się spradza przy robieniu zdjęć robaczkom i takim tam małym istotom? Jeśli ktoś miał z czyś takim do czynienia to proszę o radę.

Pozdrawiam
    CANON 40D + EF-S 17-85mm IS USM, Sigma 70-300 Apo Dg f4-5,6, Benro A-500EX + BH-2

“Fotografując staraj się pokazać to czego bez ciebie, nikt by nie zobaczył.” - Robert Bresson

• gonzo44
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1304

soczewka o X diopriach pozwala na ostrzenie od 1/X m, wiec przy 8D bez statywu moze byc ciezko. Ja mam zestaw 1,2,4D i wlasciwie 4D prawie nie uzywam, tylko w analogu bardziej widac znieksztalcenia na brzegach. Mysle ze soczewka 8D powinna byc bardzo pozadna azeby mialo to sens.
    Moje zdjęcia na CB

Komentarz

• Tomasz Golinski
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 8623

Zamieszczone przez gonzo44
      soczewka o X diopriach pozwala na ostrzenie od 1/X m
      Skąd to wziąłeś? Czyli bez soczewki ostrzysz tylko z nieskończoności??
      30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
      Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• akustyk
        gajowy
        • 2004
        • 12226

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
        taka jest utarta definicja, ze dioptria mowi o "odwrotnosci metra ostrzenia" ;-)

a tak konkretnie, to dioptrie wychodza z rachunkow makro. Marek Wyszomirski kiedys napisal spory poradnik jak wyznaczac skale odwzorowania, dioptrie i minimalne odleglosci. szczegolow nie pamietam, ale jak ktos potrzebuje to wkleje linka do dokumentu
        www albo tez flickr

Komentarz

• Tomasz Golinski
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 8623

Prawdziwa definicja mówi, że dioptria to odwrotność ogniskowej w metrach. A ogniskowa mówi, w jakiej odległości powinna być matryca od soczewki przy ostrzeniu na nieskończoność. Ale ponieważ w tym układzie jest obiektyw, soczewka itd. więc sytuacja jest dużo bardziej subtelna.
          30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

Komentarz

• gonzo44
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1304

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
            "W praktyce często wykorzystujemy fakt, ze
            przy nastawieniu ostrości na nieskończoność odległość przedmiotową (czyli obiektu od środka
            optycznego obiektywu) w cm możemy wyznaczyć dzieląc 100 przez zdolność skupiającą
            soczewki nasadkowej. Przy takim nastawieniu odległość obrazowa (czyli pomiędzy środkiem
            optycznym obiektywu a filmem) jest równa ogniskowej, zaś skalę odwzorowania wyliczymy jako
            stosunek odległości obrazowej do przedmiotowej. Dla przykładu, dla obiektywu o ogniskowej
            200mm z soczewką nasadkową +2 dioptrie mamy:
            Odległość przedmiotowa y=100cm/2=50cm"

to wlasnie cytat z poradnika Marka Wyszomirskiego i z wlasnych doswiadczen wiem ze wyglada to mniej wiecej wlasnie tak.
            Inny problem jaki moze sie pojawic to kwestia ostrzenia, nie wiem czy s1 poradzi sobie z ustawieniem ostrosci przy soczewce 8D.
            Moje zdjęcia na CB

Komentarz

• Tomasz Golinski
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 8623

OK, ale czemu zakładać, że ostrość ma być ustawiona na nieskończoność??

Zgoda, że to 1/dioptria to będzie maksymalna odległość ostrzenia. Zapewne to miałeś na myśli, a ja nie zrozumiałem. Więc przyznaję rację.

Komentarz

• @rturo
                Dopiero zaczyna
                • 2005
                • 23

Dzięki bardzo za obszerny wykład na temat dioptrii i ostrzenia, ale nadal nie wiem czy jest sens kupować zestaw z taką mocną soczewką. Bo jak jej nie wykorzystam to lepiej poszukam sobie tańszego zestawu bez soczewki makro.
                CANON 40D + EF-S 17-85mm IS USM, Sigma 70-300 Apo Dg f4-5,6, Benro A-500EX + BH-2

“Fotografując staraj się pokazać to czego bez ciebie, nikt by nie zobaczył.” - Robert Bresson

Komentarz

• gonzo44
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1304

ja bym jednak zaczal od slabszej soczewki. Pewnie bedzie tansza, a bedziesz mial mozliowsc sprawdzic czy to jest to o co Ci chodzi.
                  Moje zdjęcia na CB

Komentarz

• @rturo
                    Dopiero zaczyna
                    • 2005
                    • 23

to jest ten zestaw, o który pytałem http://allegro.pl/show_item.php?item=49989477 (tylko się nie smiejcie )

Komentarz

• Tomasz Golinski
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 8623

nie śmieję się, ale te filtry to tylko pod pociąg.

Komentarz

• Wisozup
                        Coś już napisał
                        • 2005
                        • 72

nowlasnie...skad moge wiedziec ze te filtry to nie lipa? producent (w instrukcji) niezawiele pisze o filtrach...

Komentarz

• gonzo44
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1304

za ta cene to "spokojnie" znajdziesz zestaw soczewek 1,2,4D, moze nie najwyzszych lotow, ale na poczatek zawsze starczy. No a do prawdziwego makro to tylko lustro+miech+...(tak,tak Tomku) Sonnar 135 ;-)
                          Moje zdjęcia na CB

Komentarz

• @rturo
                            Dopiero zaczyna
                            • 2005
                            • 23

Dzięki bardzo za rady. Kupiłem na razie tylko tulejkę i filtr UV dla ochrony obiektywu. A nad zestawem MAKRO to się jeszcze zastanowie. Może jak opanuje robienie zdjęć "dużych", to przyjdzie pora na "makro" :-)

Komentarz

• akustyk
                              gajowy
                              • 2004
                              • 12226

Zamieszczone przez gonzo44
                              za ta cene to "spokojnie" znajdziesz zestaw soczewek 1,2,4D, moze nie najwyzszych lotow, ale na poczatek zawsze starczy. No a do prawdziwego makro to tylko lustro+miech+...(tak,tak Tomku) Sonnar 135 ;-)

z tego co wiem, to soczewki w zestawach sa gorszego sortu niz te sprzedawane pojedynczo. moze lepiej pomyslec o jednej soczewce zamiast kopmletu?
                              www albo tez flickr

Komentarz

Pracuję...