Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Jestem na finalnym etapie wyboru calego systemu dlatego od czytania i sluchania - jak wiekszosc zreszta w podobnej sytuacji - zglupialem prawie.
Mialem juz nawet nikona d300 na testach jednak zwrocilem gdyz mialem taka mozliwosc i zdania nie zmienie ze jest boski.
Jednak...
Ostatni cash-back canona spowodowal ze prawdopodobnie zdecyduje sie na te firme z uwagi rzecz jasna na ogolna kwote i mozliwosci zbudowania niezlego systemu za mniejsze pieniadze. Jako ze bede kupowal wszystko w anglii podam dla przykladu jak ksztaltuja sie ceny w przeliczeniu na pln na obecna chwile:
body - 2800
16-35/2.8 - 3700
24-70/2.8 - 3800
70-200/4 - 1850
lampa 580 - 1200
Suma - 13350pln (kurs przyjalem 4.7)
Zamierzeniem dla w/w zestawu jest reporterka ślubna
Jesli ktso mi powie ze jest to zla opcja z checia wyslucham. Szczerze, naprawde szczerze wybralbym Nikona gdyby roznica oscylowala w granicach 3-4k pln
Jakies sugestie, opinie?
Pozdrawiam
Nie podałeś jakie body (a szklana kula mi się zepsuła) a piszesz w podforum 'Canon dSLR' i to wątek klasy "przekonajcie mnie że dobrze wybrałem" . Wybacz... ale przeniosę do podforum gdzie zazwyczaj rozstrzygane są dylematy "co wybrać" lub "czy dobrze wybrałem" .
Vitez...
Kule odstaw na bok, bo kazdy zainteresowany wie ile kosztuje aktualnie body a mniemam ze przestrzał cenowy jest u kazdego producenta na tyle widoczny żeby stwierdzic ze cena ok 3000pln jest na
Gniezniok w takim razie prawie ... witamy w klubie canona , zestaw jak najbardziej ok , z małą wątpliwością czy aby 70-200/4 nie będzie za ciemny do ślubów i musisz mieć kurs/zezwolenie na fotografowanie w kościele .
A nie lepiej, skoro d300 tak Ci się podoba, zrezygnować na jakiś czas z któregoś szkła i kupić lepszą puszkę w preferowanym systemie? Nie będziesz miał przynajniej problememów w BF i FF i ciśnienia na zmianę systemu jeśli coś jeszcze Ci się nie spodoba
koraf nie raz robiłem fotki w kościele i jakoś nigdy nikt się nie czepiał i nie miałem nigdy żadnych zezwoleń
Wiesz, ja mam i zazwyczaj nie trzeba pokazywać. Ale zawsze może się zdarzyć ..... A najlepsze jest to że w całej Polsce za kurs płaci się jednorazowo a w Kielcach 30zł/rok!
1DIII, 6D, 450D; G10. S 8/3,5(F); S 14/2,8; C15/2,8(F); C 16-35/2,8 II; C 24-70/2,8; 28-105/3,5-4,5; C 50/1,4; C 135/2,0; C 70-200/2,8 IS; C 70-200/4; C Ex.1,4x II; C Ex.2x II, 580Ex II; 430Ex.... Studio w Kielcach (7xELFO)-możliwość wynajęcia ... SPRZEDAM:C 24-70/2,8, C 20/2,8....KUPIĘ obudowę podwodną do G10 (WP-DC28)
musisz mieć kurs/zezwolenie na fotografowanie w kościele .
Może inaczej... nie "musi" ale raczej powinien mieć. Bo zawsze jednak ktoś może się spytać.
Zamieszczone przez MTW
koraf nie raz robiłem fotki w kościele i jakoś nigdy nikt się nie czepiał i nie miałem nigdy żadnych zezwoleń
To że nikt się w przeszłości nie czepiał nie oznacza automatycznej, 100% pewności że nikt się w przyszłości nie będzie czepiał. Głupio by było przed młodymi usłyszeć od księdza "Pan wyjdzie bo bez zaświadczenia z kurii nie zezwalam" .
Chyba że ciągle w tym samym, jednym kościele focisz .
Body pewnie też ci nigdy nie padło w czasie ślubu ale ryzyko zawsze istnieje... o zapasowej puszce pewnie nie pomyślałeś? Głupio by było przed młodymi po pierwszych nastu/dziesięciu strzałach z zaślubin powiedzieć "awaria sprzętu, pleneru i wesela nie focę" ...
Profesjonalistę od amatora oprócz cen i jakości wyników różni też (i to w jak znacznej mierze) powiedzenie "przezorny zawsze zabezpieczony".
Zamierzeniem dla zestawu jest reporterka ślubna
Jesli ktso mi powie ze jest to zla opcja z checia wyslucham.
Jakies sugestie, opinie?
podam dla przykladu:
body (40D)- 2800
16-35/2.8 - 3700
24-70/2.8 - 3800
bedziesz miał jeden obiektyw za krótki a drugi za wąski.
wybierz jedną z dwóch innych opcji:
1) 40D + 17-55/2.8 IS lub
2) 5D + 24-70/2.8L
Zamieszczone przez gniezniok
70-200/4 - 1850
ciemne.
pomysl nad czyś jasniejszym: 85/1.8; 100/2; 135/2L;
lub jesli bardzo nie lubisz stałek to chociaż 70-200/2.8
Zamieszczone przez gniezniok
lampa 580 - 1200
lampa jak to lampa :-) im mniej w użyciu tym lepiej :-)
mozesz się jeszcze obejrzeć Metz 58, który ma taki fajny dodatkowy mały palnik.
Profesjonalistę od amatora oprócz cen i jakości wyników różni też (i to w jak znacznej mierze) powiedzenie "przezorny zawsze zabezpieczony".
Dokładnie tak. Komplet zezwoleń, akredytacji, dopuszczeń i wszelkich innych certyfikatów. Amator może i umie zrobic dobre zdjęcie. Profesjonalista je zrobi. Niezależnie komu, gdzie i czym.
Nie miałem 40D ale posiadałem 20D i 30D i mogę tylko potwierdzić, że istnieje spora różnica między tym co uzyskuje się z 20/30D a 5D. Mamy zupełnie inną plastykę obrazu. Poza tym znacząca część fotografów ślubnych pracuje na FF.
Szkiełka to drugi temat, na pewno 24-70/2.8, jeśli coś dłuższego to 70-200/2.8 do tego weź coś typowego do portretu a tutaj moja sugestia dla FF 50/1.2 lub budżetowa wersja 50/1.4 lub mój faworyt 135/2 opcjonalnie warto posiadać 85, 35/1.4 oraz 15/2.8 Fisheye.
EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
Komentarz