Luźna śrubka w body

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • nessus

Luźna śrubka w body

Witam.

Ostatnio w moim 350D co jakis czas slysze turlajaca sie gdzies wewnatrz srubke lub inny drobny przedmiot. Aparat dziala bez zarzutu , ale chyba wypada to naprawic Ile serwis Canona sobie zaspiewa za operacje wydobycia srubki? Mial ktos z Was podobny przypadek?
  • Krzychu
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 3611

Tak, wszyscy. Poszukaj na forum...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Komentarz

• Tomasz1972
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 3042

http://www.canon-board.info/search.php

http://canon-board.info/showthread.php?t=15433

Komentarz

• delaa
        Bywalec
        • 2007
        • 168

Zamieszczone przez Krzychu
        Tak, wszyscy. Poszukaj na forum...
        Oj - nie wiadomo czy to "To"

Jak długo kolego Nessus posiadasz inkryminowane body ? Czy jeśli posiadasz je od dłuższego czasu (więcej niż 2 dni) zauważyłeś czy śrubka - "latała wcześniej"
        Jeśli lata Ci "od nowości" to jest to błędnik aparatu - jeśli wcześniej "nie latała" no to może być kłopot bo sie właśnie naprawiła - serwis jak serwis - może wziąć z pięć stów ;-)
        Pozdrawiam !
        KIEV 60 NIKON N80 CANON 40D i szkieł kilka dobrych do zdjęć wilka...
        No Art Just FUN ! http://www.delaa.pl

Komentarz

• nessus

Dzięki za link. Niemniej jednak to nie jest dzwiek zatrzaskow od lampy. Tam w srodku sie cos ordynarnie przewala z jednej czesci body w druga. Przy otwartej lampie i przycisnietych zatrzaskach ruchy aparatu powoduja turlanie sie tej czesci i wyrazny grzechot.
          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
          Zamieszczone przez delaa
          Oj - nie wiadomo czy to "To"

Jak długo kolego Nessus posiadasz inkryminowane body ? Czy jeśli posiadasz je od dłuższego czasu (więcej niż 2 dni) zauważyłeś czy śrubka - "latała wcześniej"
          Jeśli lata Ci "od nowości" to jest to błędnik aparatu - jeśli wcześniej "nie latała" no to może być kłopot bo sie właśnie naprawiła - serwis jak serwis - może wziąć z pięć stów ;-)
          Pozdrawiam !
          Body mam dwa lata. Wykonalem nim mase zdjec i nigdy wczesniej nie slyszalem tego dzwieki - albo go nie bylo albo nie zwracalem na niego uwagi. Teraz tez mi to w robieniu zdjec nie przeszkadza, ale budzi pewien niepokoj, ze za ktoryms razem aparat odmowi wspolpracy...
          Ostatnio edytowany przez Gość; 15663. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• arturs
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 4196

Bo to lata kulka w czujniku położenia aparatu
            5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• nessus

arturs: to bardzo prawdopodobne, bo w przypadku "srubki" aparat dawalby jakies subtelne znaki, ze chce do serwisu
              Dzieki za informacje.

Komentarz

• delaa
                Bywalec
                • 2007
                • 168

Zamieszczone przez nessus
                Body mam dwa lata. Wykonalem nim mase zdjec i nigdy wczesniej nie slyszalem tego dzwieki - albo go nie bylo albo nie zwracalem na niego uwagi. Teraz tez mi to w robieniu zdjec nie przeszkadza, ale budzi pewien niepokoj, ze za ktoryms razem aparat odmowi wspolpracy...
                Czyli nie wiadomo - albo błędnik - (czyli kulka)- albo śrubka - oby nie ...

PS. Prawie jednocześnie wszyscy piszemy ....
                KIEV 60 NIKON N80 CANON 40D i szkieł kilka dobrych do zdjęć wilka...
                No Art Just FUN ! http://www.delaa.pl

Komentarz

• nessus

OK, bede nim focil az sie nie spsuje. Jak mnie serwis ma skasowac na kilka setek, to wole "odpukac" (od)kupic sobie uzywany w razie awarii...

Komentarz

• Slavko
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 174

Zamieszczone przez nessus
                    Witam.

Ostatnio w moim 350D co jakis czas slysze turlajaca sie gdzies wewnatrz srubke lub inny drobny przedmiot. Aparat dziala bez zarzutu , ale chyba wypada to naprawic Ile serwis Canona sobie zaspiewa za operacje wydobycia srubki? Mial ktos z Was podobny przypadek?
                    Jesteś szczęściarzem - w końcu zaczął Ci działać czujbki położenia aparatu. Gratuluję!

Komentarz

• QBUŚ
                      Coś już napisał
                      • 2007
                      • 78

Ja miałem podobny problem jednak na 100% to nie była lampa błyskowa ani błędnik. Lampę błyskową można było wykluczyć otwierając ją, a błędnik z rodzaju wydawanego dźwięku i jego długości, kulka (domyślam się) błędnika zamknięta jest w małej tubce więc dźwięk wydawany jest tylko przy obrocie aparatu w jednym kierunku np. X a (Y i Z – dźwięku nie ma), ponadto dźwięk jest krótki (ta kulka jest zamknięta w bardzo małej przestrzeni). W przypadku mojego 400D dźwięk ten był dłuższy, niejednolity oraz było go słychać przy różnych zmianach jego położenia. W moim przypadku latający element usłyszałem od razu jak kupiłem aparacik, dla pewności znajomi go też usłyszeli i potwierdzili że to nie jest naturalne, dzień przed oddaniem go na gwarancje dźwięk ustał i do tej pory go nie ma, a aparat działa, tylko raz się przywiesił.

Komentarz

• Tomsarz
                        Coś już napisał
                        • 2006
                        • 91

Miałem taki sam przypadek w moim 300D. Jak przyniosłem go ze sklepu to zauważyłem że coś lata w środku. Po kilku próbach delikatnego wytrzepywania wyleciała z niego mała śrubka i po krzyku. Body działa bez problemów już 2,5 roku. nie pamiętam tylko którędy wyleciała ta śrubka - przez komorę baterii lub kary CF.

Komentarz

Pracuję...