Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam w sierpniu będe miał okazje sprowadzić troche sprzętu z USA jednak mój budżet nie jest zbyt wygórowany ok 1000$. Ma ochotę na sprzęt do portretów oraz tzw "street photo". W grę wchodza dwa rozwiązania:
1. Canon 135mm 2,0L ( legendarny pod względem jakości sprzet portretowy)(cena 900$). Ten obiektyw mógłbym ewentualnie wydłużac za pomocą posiadanego konwertera x 1,4 do 189mm 2,8 i miec wtedy namiastke 200mm 2,8L ( ale niestety szkło z konwerterem bedzie napewno gorsze niż gołe 200mm)
2. Canon 85mm 1,8 USM ( równiez bardzo dobry do portretów - choć nie ma co ukrywac ze słabszy nieco optycznie od 135 ) + Canon 200mm 2,8L ( idealny do "street photo" ze wzgledu na ogniskowa oraz dyskretne rozmiary i kolor. Pod wzgłedem optycznym 200 2,8L jest podobno ciut gorszy(??) od 135 mm 2,0L. (cena 950$)
Jeden i drugi zestaw traktuje jako uzupełnienie ( pod wzgledem swiatła i bokehu ) posiadanego Canona 70-200 4,0L IS .
Co byście wybrali?? Jedno super szkło (135 2,0) z możliwością rozbudowy za pomoca konwertera , czy dwa bardzo dobre szkła sciśle dedykowane do swoich zadań (85 1,8 do portretów pozowanych ) + (200mm do strzałów z nienacka). Pomocy !!
mam 135, mam 70-200/2.8 ... rozmycie i bokeh tego pierwszego jest nieporownywalny
z 5d testuje w/w sprzet
mam tez extender x2 ... z 135 robi sie 270 ale AF ... jest wtedy tylko nieco szybszy od żółwia
Dzieki ale to, ze 135 ma lepszy bokeh od 70-200 ( niezależnie od wersji) to oczywiste tak samo oczywiste jest że lepszy bokeh od zooma ma 200 2,8 i 85,18. Nie to było tematem pytania. Pytałem co wg was bedzie lepszym uzupełnieniem 135 solo czy 85 + 200 ( szczególy w pierwszym poście )
Zamieszczone przez gwozdzt
pytanie poza tematem (sorry) ale dlaczego tak się dzieje z tym AF?
135/2 + TCx2 = 270/4 z tego co piszesz AF ledwo co się rusza,
a taki 300/4L śmiga pewnie jak strzała.... dlaczego?
Extender zawsze spowalnia prace zestawu - bo jest to jakieś ciało obce które musi byc wzięte pod uwage w procesie ostrzenia. Tak jest i będzie i nie ma się nad tym co zastanawiać, wystarczy o tym pamiętać
Witam w sierpniu będe miał okazje sprowadzić troche sprzętu z USA jednak mój budżet nie jest zbyt wygórowany ok 1000$. Ma ochotę na sprzęt do portretów oraz tzw "street photo". W grę wchodza dwa rozwiązania:
Tylko te zestawy nie do końca się pokrywają
85 - to bardziej portret cała postać, popiersie, buzia ale już nie ciasne kadry bo zaczyna być widoczne przerysowanie - no chyba że lubisz
135 - popiersie buzia i ciasne kadry, cała postać to trzeba mieć gigantyczne studio a na polu krzyczeć do modelki
200 potrzebujesz do zdjęć ulicznych........
raczej 135 - będzie najbardziej "uniwersalny" i najlepszy optycznie
Natomiast gdybym ja wybierał to wybrałbym zestaw 85tka z 200tką:
- 85/1.8 da Ci bardzo ładną plastykę przy portretowaniu - moim zdaniem idealna ogniskowa (nie za długa, więc nie ma efektu spłaszczenia twarzy) + światło 1.8 da Ci więcej możliwości przy kreatywnym portrecie;
- 200/2.8 - jesli lubisz taką ogniskową do streetfoto to OK (ja to chyba dziwny jestem bo do streetfoto używam 28 a do pejzaży 135), mała masa + czarny kolor + jakość optyczna - reasumując z punktu widzenia Twoich wymagań okreslonych w pierwszym poście wynika mi jednoznacznie że najlepiej sprawdziłby Ci się zestaw 85 + 200... 135tka może i super optyka, ale _moim_zdaniem_ gorsza do portretu gorsza do streetfoto.
Podepnę się trochę do tego wątku.
Pada tutaj kilka komentarzy w świetle 70-200...
Czy ktoś z Was zamieniał/zamieniłby 70-200/2.8IS na 135L + 200/2.8L?
Zakładamy, że mamy już 85/1.8 :-)
Podepnę się trochę do tego wątku.
Pada tutaj kilka komentarzy w świetle 70-200...
Czy ktoś z Was zamieniał/zamieniłby 70-200/2.8IS na 135L + 200/2.8L?
Zakładamy, że mamy już 85/1.8 :-)
Mysle ze nie otrzymasz jednoznacznej odpowiedzi.
Raczej trafisz na zwolennikow stalek lub milosnikow zoom'a.
Majac 135 czekam na dzien kiedy bede mial 70-200 2.8 - ze wzgledu na jego rozklad ogniskowych idacych w parze z kapitalna jakoscia.
Prownujesz 3 swietne szkla. Wiec tylko od Ciebie zalezy z czym bedzie Ci wygodniej i jak pracujesz z aparatem. Co do pytania - mam 85 1.8 i 135 - czekam na dolozenie do torby 70-200 2.8 - ze wzgledu na 'uniwersalnosc'
Mysle ze nie otrzymasz jednoznacznej odpowiedzi.
Raczej trafisz na zwolennikow stalek lub milosnikow zoom'a.
Jak to mawiają - tylko krowa nie zmienia poglądów :-)
Zamieszczone przez Parteq
Majac 135 czekam na dzien kiedy bede mial 70-200 2.8 - ze wzgledu na jego rozklad ogniskowych idacych w parze z kapitalna jakoscia.
Aham. Ciekawe, czy to odwrotnie też tak działa :-)
Zamieszczone przez Parteq
Prownujesz 3 swietne szkla. Wiec tylko od Ciebie zalezy z czym bedzie Ci wygodniej i jak pracujesz z aparatem. Co do pytania - mam 85 1.8 i 135 - czekam na dolozenie do torby 70-200 2.8 - ze wzgledu na 'uniwersalnosc'
Ja nieśmiało myślę o dorzuceniu 135-ki do plecaka :-)
Tylko nie wiem, czy wtedy 70-200 w ogóle nie wyląduje w plecaku nieużywany.
Klasycznie odpowiadajac - to zalezy do czego takie szklo mialoby Ci sie przydac?
Wyjmuje 135 do pleneru, portretu.
Bo nawet jak jest swiatla cala masa to bokeh i to jak sloik oddaje kolory - jest piekne Czasem wole sie cofnac niz siegnac po 85'tke
Majac pare razy w reku zoma 2.8 IS - rownie bylem pod wrazeniem bokeh'u, kolorow i jakosci pracy - mysle ze szklo przydaloby mi sie w zakresie 200mm, ale nie chce stalki - chcialbym wlasnie te biala armate, choc nie wiem jeszcze czy z IS'em. Mialem wczesniej zoom'a 70-210 i bardzo podobal mi sie ten zakres ogniskowych.
Reasumujac - wg mnie musisz wlozyc do torby wszystkie wspomniane 3 szkla i wybrac sie na jakis event
Tak na jakies 5h - po powrocie bedziesz wiedzial co zostaje a co idzie do ludzi
Miałem 200 f/2,8L, wymieniłem go na 70-200 2.8 IS. Jakość, bokeh, kolory... bajka (w stałce) chociaż od zooma jakoś kosmicznie nie odstaje na plus. Mimo wielkiej sympatii do 200mm, sugeruję wybór 135L. 200mm jest jak dla mnie ogniskową nijaką. 135 wydaje się mieć znacznie szersze zastosowanie i do tego f/2.0. 135 z powodzeniem "zastąpi" Ci 85 i 200mm.
Nie planuję pozbycia się 85-ki, raczej już bym pozbył się tele, ale...
No ale właśnie to jednak kawałek dobrego szkła :-(
No nic - pozostaje zostawić na razie 70-200 i rozejrzeć się za 135-ką :-)
(a następne na liście czeka 300/4)
Mam wszystkie te trzy szkła z 5D i jakoś nie widzę jak jedno mogłoby zastąpić inne. Najczęściej używam 85.1.8, chociaż 135L jest optycznie lepsze i ma większy 'fun factor'. 200/2.8 jeśli chodzi o bokeh to klasa sama w sobie, idealnie gładkie rozmycie tła, ładniejsze niż w 135L, ale to szkło do dużych zbliżeń, wąskich kadrów i efektów specjalnych typowych dla teleobiektywu.
Jednak najwięcej robi się portretu z kawałkiem sylwetki modela a to najlepiej zrobić 85mm bo wiadomo że najciekawiej wychodzą zdjęcia zrobione na granicy odległości przedmiotowej. Dlatego 200mm wykorzystuję najrzadziej.
Komentarz