135mm 2.0L vs 200 2,8L +85 1.8

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • paweleverest
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1138

135mm 2.0L vs 200 2,8L +85 1.8

Witam w sierpniu będe miał okazje sprowadzić troche sprzętu z USA jednak mój budżet nie jest zbyt wygórowany ok 1000$. Ma ochotę na sprzęt do portretów oraz tzw "street photo". W grę wchodza dwa rozwiązania:

1. Canon 135mm 2,0L ( legendarny pod względem jakości sprzet portretowy)(cena 900$). Ten obiektyw mógłbym ewentualnie wydłużac za pomocą posiadanego konwertera x 1,4 do 189mm 2,8 i miec wtedy namiastke 200mm 2,8L ( ale niestety szkło z konwerterem bedzie napewno gorsze niż gołe 200mm)

2. Canon 85mm 1,8 USM ( równiez bardzo dobry do portretów - choć nie ma co ukrywac ze słabszy nieco optycznie od 135 ) + Canon 200mm 2,8L ( idealny do "street photo" ze wzgledu na ogniskowa oraz dyskretne rozmiary i kolor. Pod wzgłedem optycznym 200 2,8L jest podobno ciut gorszy(??) od 135 mm 2,0L. (cena 950$)

Jeden i drugi zestaw traktuje jako uzupełnienie ( pod wzgledem swiatła i bokehu ) posiadanego Canona 70-200 4,0L IS .

Co byście wybrali?? Jedno super szkło (135 2,0) z możliwością rozbudowy za pomoca konwertera , czy dwa bardzo dobre szkła sciśle dedykowane do swoich zadań (85 1,8 do portretów pozowanych ) + (200mm do strzałów z nienacka). Pomocy !!

Acha podpinamy wszystko do 5D
    Ostatnio edytowany przez paweleverest; 6856.
  • vuki
    Bywalec
    • 2006
    • 190

mam 135, mam 70-200/2.8 ... rozmycie i bokeh tego pierwszego jest nieporownywalny

z 5d testuje w/w sprzet
    mam tez extender x2 ... z 135 robi sie 270 ale AF ... jest wtedy tylko nieco szybszy od żółwia
    Ostatnio edytowany przez vuki; 7623.

Komentarz

• gwozdzt
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 5780

Zamieszczone przez vuki
      mam tez extender x2 ... z 135 robi sie 270 ale AF ... jest wtedy tylko nieco szybszy od żółwia
      pytanie poza tematem (sorry) ale dlaczego tak się dzieje z tym AF?

135/2 + TCx2 = 270/4 z tego co piszesz AF ledwo co się rusza,
      a taki 300/4L śmiga pewnie jak strzała.... dlaczego?
      Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• paweleverest
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1138

Zamieszczone przez vuki
        mam 135, mam 70-200/2.8 ... rozmycie i bokeh tego pierwszego jest nieporownywalny

z 5d testuje w/w sprzet
        Dzieki ale to, ze 135 ma lepszy bokeh od 70-200 ( niezależnie od wersji) to oczywiste tak samo oczywiste jest że lepszy bokeh od zooma ma 200 2,8 i 85,18. Nie to było tematem pytania. Pytałem co wg was bedzie lepszym uzupełnieniem 135 solo czy 85 + 200 ( szczególy w pierwszym poście )

Zamieszczone przez gwozdzt
        pytanie poza tematem (sorry) ale dlaczego tak się dzieje z tym AF?

135/2 + TCx2 = 270/4 z tego co piszesz AF ledwo co się rusza,
        a taki 300/4L śmiga pewnie jak strzała.... dlaczego?
        Extender zawsze spowalnia prace zestawu - bo jest to jakieś ciało obce które musi byc wzięte pod uwage w procesie ostrzenia. Tak jest i będzie i nie ma się nad tym co zastanawiać, wystarczy o tym pamiętać

Komentarz

• Arche121
          Początki nałogu
          • 2006
          • 288

ja wybrałbym 135/2 L

Komentarz

• czeczot
            Początki nałogu
            • 2004
            • 325

Zamieszczone przez paweleverest
            Witam w sierpniu będe miał okazje sprowadzić troche sprzętu z USA jednak mój budżet nie jest zbyt wygórowany ok 1000$. Ma ochotę na sprzęt do portretów oraz tzw "street photo". W grę wchodza dwa rozwiązania:
            Tylko te zestawy nie do końca się pokrywają
            85 - to bardziej portret cała postać, popiersie, buzia ale już nie ciasne kadry bo zaczyna być widoczne przerysowanie - no chyba że lubisz
            135 - popiersie buzia i ciasne kadry, cała postać to trzeba mieć gigantyczne studio a na polu krzyczeć do modelki
            200 potrzebujesz do zdjęć ulicznych........

raczej 135 - będzie najbardziej "uniwersalny" i najlepszy optycznie

iMAC
            www.czeczot.pl

Komentarz

• Tilt
              Dopiero zaczyna
              • 2004
              • 36

Natomiast gdybym ja wybierał to wybrałbym zestaw 85tka z 200tką:
              - 85/1.8 da Ci bardzo ładną plastykę przy portretowaniu - moim zdaniem idealna ogniskowa (nie za długa, więc nie ma efektu spłaszczenia twarzy) + światło 1.8 da Ci więcej możliwości przy kreatywnym portrecie;
              - 200/2.8 - jesli lubisz taką ogniskową do streetfoto to OK (ja to chyba dziwny jestem bo do streetfoto używam 28 a do pejzaży 135), mała masa + czarny kolor + jakość optyczna - reasumując z punktu widzenia Twoich wymagań okreslonych w pierwszym poście wynika mi jednoznacznie że najlepiej sprawdziłby Ci się zestaw 85 + 200... 135tka może i super optyka, ale _moim_zdaniem_ gorsza do portretu gorsza do streetfoto.

pozdrawiam,
              Marcin
              Canon EOS R6 | EF16-35L | EF35L | RF70-200L | RF100-400

Komentarz

• trampek
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1546

ja bym bral 135L to jest moje zdanie
                R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Komentarz

• sal
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1122

Podepnę się trochę do tego wątku.
                  Pada tutaj kilka komentarzy w świetle 70-200...
                  Czy ktoś z Was zamieniał/zamieniłby 70-200/2.8IS na 135L + 200/2.8L?
                  Zakładamy, że mamy już 85/1.8 :-)
                  Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Komentarz

• Parteq
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 1159

Zamieszczone przez sal
                    Podepnę się trochę do tego wątku.
                    Pada tutaj kilka komentarzy w świetle 70-200...
                    Czy ktoś z Was zamieniał/zamieniłby 70-200/2.8IS na 135L + 200/2.8L?
                    Zakładamy, że mamy już 85/1.8 :-)
                    Mysle ze nie otrzymasz jednoznacznej odpowiedzi.
                    Raczej trafisz na zwolennikow stalek lub milosnikow zoom'a.
                    Majac 135 czekam na dzien kiedy bede mial 70-200 2.8 - ze wzgledu na jego rozklad ogniskowych idacych w parze z kapitalna jakoscia.

Prownujesz 3 swietne szkla. Wiec tylko od Ciebie zalezy z czym bedzie Ci wygodniej i jak pracujesz z aparatem. Co do pytania - mam 85 1.8 i 135 - czekam na dolozenie do torby 70-200 2.8 - ze wzgledu na 'uniwersalnosc'

Portrety | Slubne | Facebook | Warsztaty

Komentarz

• sal
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 1122

Zamieszczone przez Parteq
                      Mysle ze nie otrzymasz jednoznacznej odpowiedzi.
                      Raczej trafisz na zwolennikow stalek lub milosnikow zoom'a.
                      Jak to mawiają - tylko krowa nie zmienia poglądów :-)
                      Majac 135 czekam na dzien kiedy bede mial 70-200 2.8 - ze wzgledu na jego rozklad ogniskowych idacych w parze z kapitalna jakoscia.
                      Aham. Ciekawe, czy to odwrotnie też tak działa :-)
                      Prownujesz 3 swietne szkla. Wiec tylko od Ciebie zalezy z czym bedzie Ci wygodniej i jak pracujesz z aparatem. Co do pytania - mam 85 1.8 i 135 - czekam na dolozenie do torby 70-200 2.8 - ze wzgledu na 'uniwersalnosc'
                      Ja nieśmiało myślę o dorzuceniu 135-ki do plecaka :-)
                      Tylko nie wiem, czy wtedy 70-200 w ogóle nie wyląduje w plecaku nieużywany.

Komentarz

• Parteq
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 1159

Klasycznie odpowiadajac - to zalezy do czego takie szklo mialoby Ci sie przydac?

Wyjmuje 135 do pleneru, portretu.
                        Bo nawet jak jest swiatla cala masa to bokeh i to jak sloik oddaje kolory - jest piekne Czasem wole sie cofnac niz siegnac po 85'tke

Majac pare razy w reku zoma 2.8 IS - rownie bylem pod wrazeniem bokeh'u, kolorow i jakosci pracy - mysle ze szklo przydaloby mi sie w zakresie 200mm, ale nie chce stalki - chcialbym wlasnie te biala armate, choc nie wiem jeszcze czy z IS'em. Mialem wczesniej zoom'a 70-210 i bardzo podobal mi sie ten zakres ogniskowych.

Reasumujac - wg mnie musisz wlozyc do torby wszystkie wspomniane 3 szkla i wybrac sie na jakis event

Tak na jakies 5h - po powrocie bedziesz wiedzial co zostaje a co idzie do ludzi

Portrety | Slubne | Facebook | Warsztaty

Komentarz

• yogi-bear
                          Początki nałogu
                          • 2005
                          • 366

Miałem 200 f/2,8L, wymieniłem go na 70-200 2.8 IS. Jakość, bokeh, kolory... bajka (w stałce) chociaż od zooma jakoś kosmicznie nie odstaje na plus. Mimo wielkiej sympatii do 200mm, sugeruję wybór 135L. 200mm jest jak dla mnie ogniskową nijaką. 135 wydaje się mieć znacznie szersze zastosowanie i do tego f/2.0. 135 z powodzeniem "zastąpi" Ci 85 i 200mm.

Komentarz

• sal
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 1122

Nie planuję pozbycia się 85-ki, raczej już bym pozbył się tele, ale...
                            No ale właśnie to jednak kawałek dobrego szkła :-(
                            No nic - pozostaje zostawić na razie 70-200 i rozejrzeć się za 135-ką :-)
                            (a następne na liście czeka 300/4)

Komentarz

• MMM
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 4250

Mam wszystkie te trzy szkła z 5D i jakoś nie widzę jak jedno mogłoby zastąpić inne. Najczęściej używam 85.1.8, chociaż 135L jest optycznie lepsze i ma większy 'fun factor'. 200/2.8 jeśli chodzi o bokeh to klasa sama w sobie, idealnie gładkie rozmycie tła, ładniejsze niż w 135L, ale to szkło do dużych zbliżeń, wąskich kadrów i efektów specjalnych typowych dla teleobiektywu.
                              Jednak najwięcej robi się portretu z kawałkiem sylwetki modela a to najlepiej zrobić 85mm bo wiadomo że najciekawiej wychodzą zdjęcia zrobione na granicy odległości przedmiotowej. Dlatego 200mm wykorzystuję najrzadziej.
                              Digart

Komentarz

Pracuję...