Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Mam juz 50/1.8. Teraz 28/2.8 czy Tamron 17-50/2.8 czy 28-75/2.8
Mam juz 50/1.8. Teraz 28/2.8 czy Tamron 17-50/2.8 czy 28-75/2.8
Tak jak w opisie..
Mam KIT'a, mam 50/1.8 plastikowego.. i chciałbym coś lepszego, w miarę jasnego do portretów przy szerszym kącie. 50mm na cropie jest fajny z fajną GO ale za wąski czasem. I teraz szukam jakiejś alternatywy nie za drogiej..
Czy lepiej kupić stałke 28/2.8 i potem czekać znowu pół roku na jakiś kolejny obiektyw, czy lepiej tego TAMRONA 17-50?
Dużo lepsza jakosć jest na stałce Canona przy 28 niż na tamronie przy 28/2.8?
w sumie to mam kita, a kit na szerokim kącie jest przy f5.6 ostry, więc może by Tamron 28-75?
Do KIT'a kupiłem ostatnio filtr polaryzacyjny to widoczki, chmurki i inne bym i tak robił na szerokim kącie w KITowym obiektywie..
Jestem pełen wahań
Aha - obiektyw chciałbym kupić na początku kwietnia - koniec marca, to mam czas na myślenie
Też stałem przed tym dylematem. Wybrałem Tamrona. Jakość chyba lepsza niż ta 28, światło takie samo, budowa tamrona solidniejsza i do tego szerszy zakres. 28/2.8 jest wg tego co wyczytałem w necie raczej średnim szkłem jak na stałkę.
Doszedłem do wniosku, że jeśli już kupować szerszą stałkę to zdecydowanie coś jaśniejszego, np. Sigmę 30/1.4.
Poza tym Tamron to idealny zamiennik kita, którego bije na głowę ostrością i kontrastem przy każdej ogniskowej.
28 2.8 jest zgrabnym szkłem aczkolwiek nie rewelacyjnym. Na plus to, że małe i lekkie - z 350 czy 400 fajny lekki komplet do noszenia ze sobą na co dzień w torbie. Pod tym względem bardzo fajnie sie sprawdza. Na minus to chyba tylko to, że jak na stałkę to raczej ciemne, AF nie powala, bokeh wprawdzie jest ale też bez rewelacji. Zoom daje Ci większą elastyczność przy jednocześnie większych rozmiarach i wadze. A że światło takie samo to chyba zoom będzie tutaj lepszym wyborem zwłaszcza, że ten cieszy sie całkiem dobrą opinią.
5d2 + 6D + 24-70 2.8 + 70-200 2.8 IS II + 24 1.4 + 50 1.4 flickr
a może sigma 18-50 2.8 ?
miałem okazję to macać i muszę powiedzieć że bardzo pozytywne wrażenie.
jakość fotek też dobra, chciaż nie widziałem porównań do tamrona 17-50...
nie kupuj stałki 28 2.8 - według mnie to bez sensu, za ciemne, a poza tym jeśli zoomem osiągniesz to samo albo prawie to samo to po co Ci to ? Ja rozumiem ludzi robiących stałkami TYLKO, ale zauważ że oni faktycznie robią jasnymi stałkami, 1.4, 1.8 niektórzy 1.2...
Poza tym robienie stałkami reporterki ma sens chyba raczej wtedy jak masz 2 body (wtedy na jednym masz 1.4 50 mm a na drugim coś szerszego i jaśniejszego) ale pamiętaj że kupienie szerokiego jasnego kąta na matryce APS -C za rozsądne pieniądze to rzecz niemożliwa.
A jeśli mam KIT'a z polaryzacyjnym, to czy lepiej mi będzie wziąć TAMRONA 28-75 jako uzupełnienie KIT'a czy jednak sobie dać spokój z KIT'em i wymienić go na 17-50?
Jestem dość zadowolony ze zdjęć na 18mm z KIT'a
A jeśli mam KIT'a z polaryzacyjnym, to czy lepiej mi będzie wziąć TAMRONA 28-75 jako uzupełnienie KIT'a czy jednak sobie dać spokój z KIT'em i wymienić go na 17-50?
daj sobie spokój z duetem KIT + 28-70 - takie moje zdanie.
Bedziesz zakładał KITa żeby zrobić szeroki kąt ?
To zalezy tez co będziesz focił, bo jak reporterka to zapomnij na 100% o tym duecie. - według mnie.
Kup 17-50 tamroa albo sigme 18-50 2.8. I masz z głowy, a że ogniskowa trochę krótsza od 75 mm tamtego tamrona to nie szkodzi - przespacerujesz się trochę bliżej - i masz jedno dobre jasne szkło.
A KITa zostaw jako back-up :-)
Tamron 28-75 ma w cropie fantastyczny zakres do portretowania - przynajmniej jak dla mnie, focacego duzo 2-letnia pocieche. przy wiekszych modelkach lepszym wyborem moze byc 17-50, ale nie testowalem
Stałem przed podobnym dylematem do twojego, ale ja wogóle chcę się pozbyć kita.
Moim zdaniem lepiej wziąć 17-50 (bo piszesz, że robisz krajobrazy) i zbierać sobie np. na 70-200 jeśli potrzebujesz zooma
Mam Tamiego 28-75/2.8 na cropie i jestem zadowolony, ale myślę o pełnej klatce w niedalekiej przyszłości. Na twoim miejscu jeśli nie rozważałbym pełnej klatki w krótkim czasie wziąłbym Tamrona 17-50/2.8 i uzbierał na tele np C 70-200. Stałka C 20./2.8 nie ma sensu IMO, nie miałem, chciałem kupić, ale po przewertowaniu netu doszedłem do wniosku, że nie warto. Wg "optycznych", skoro nie widać różnicy to po co przepłacać.:razz:
5 gripped, Canon 5, lampka 430 EX, Canon 35, Canon 50 1.4, Canon 85 1.8, Canon 16-35/2,8 MK II, Canon 70-200/2.8, TC Kenko 2x, kilka szkiełek analogowych, dużo chęci i notorycznie mało czasu... to tylko 1 %...
Ja również może mogę polecić tamrona 28-75/2.8 w tej cenie świetny obiektyw i nadaje sie do pełnej klatki. Jak poczujesz zew na analoga albo dorobisz sie matrycy pełnoklatkowej przed L kami to będzie bardzo dobre szkło. jedyna wada to troszeczke mydli na 2.8 ale na wydrukach nie jest to zbyt widoczne. 17-50 tez jest dobrym szkłem. Jesli bedziesz mial możliwość poprzebieraj w tamronach i wybierz najlepsza sztuke bo jest pewien rozrzut jakosciowy.
C EOS 5D MK II C | EOS 40 D | T 28-75 f/2.8 | C 85 f/1.8 | C 70-200/4.0L | S 30/1.4 |S 50/1.4 | C 10-22 f/3.5-4.5 | C 580EX http://magix.digart.pl/
Oczywiście romko ma 100% racji.Jak nie przewidujesz pełnej klatki to zdecydowanie w pierszym etapie obowiązkowo 17-50/2.8 drugi etap ewentualnie 28-75/2.8 lub 70-200/2.8.
No nie sądze, żebym na pełną klatkę się przesiadał.. no to już jestem niemal zdecydowany na tego 17-50, tylko jeszcze muszę trochę pozbierać kasy
Ja mam od kilku dni to szkło i jest rewelacyjne. Zmieniłem z 28-75 bo z cropem troche wąsko było chociaż jest to rewelacyjne szkło w stosunku cena/jakość. Ale widze, że 17-50 jest na prawde dobrym odpowiednikiem dla cropa. Bez wachania bierz. Opłaca się.
Komentarz